vrijdag 30 juli 2010

Ganesha in het kort.

Ganesha (Sanskrit: गणेश; Gaṇeśa, ook gespeld als Ganesa or Ganesh, ook bekend als Ganapati (Sanskrit: गणपति; Gaṇapati), Vinayaka, en Pillaiyar, is een van de meest bekende deiti’s of deva en wordt wijd verspreid geeerd in het Hindu pantheoneum , en ver buiten India en Nepal. Devotie aan Ganesha is wijd verspreid onder de Jains, Boeddhisten, en daarbuiten.
Meer lezen over Ganesha
Noot van de schrijver sommige namen worden anders geschreven in Roman schrift en naar foenetische uitspraak. Zie het originele sanskrit schrift dat is authenthiek गणेश

Mantra Indiase gebeden voor de dag

Isopanishad commentators

Raam Haree
It is said in the Upanishad, “Into a blind darkness they enter who follow after the Ignorance, they as if into a greater darkness who devote themselves to the Knowledge alone”. Shankara says, “I am not willing to give to the words vidyā (knowledge) and avidyā (ignorance) their ordinary sense”; vidyā signifies here devavidyā, “the science of propitiating the gods”. The Upanishad declares, “vināśena mṛtyum tīrtvā sambhūtyāmṛtamaśnute”, “by the dissolution crosses beyond death and by the Birth enjoys Immortality”. Shankara says it has to be read as asambhūtyāmṛtam, “by Non-Birth enjoys Immortality”, and vināśa (dissolution) as signifying here “birth”. In the same way a commentator of the Dualistic School, when he came across the word tattvamasi, “Thou art That”, indicated that it should be read as atat tvamasi, “Thou art that other one”. A prominent teacher of the Mayavada who came after Shankara adopted a different means; he satisfied himself by expelling the Isha Upanishad from the list of the principal authoritative Upanishads and promoting the Nrisimhottaratapini in its place. In fact it is quite unnecessary to impose one's opinions by such physical force. The Upanishad illustrates infinite aspects of the infinite Brahman and, because it does not uphold any particular philosophic view, a thousand philosophic views have sprouted from this single seed. Each philosophy takes up a side of the infinite truth and presents it to the intellect in a systematic way. The infinite Brahman manifests itself in infinite ways; paths leading to the infinite Brahman are also numberless. http://www.aurobindo.ru/workings/sa/04/0010_e.htm
Waar men aan refereerd kan men ook lezen omdat het sanskrit er niet bij gezet is als tatva-masi tatva waarheid masi-ik ben - de waarheid. Masi wordt gelezen als ik ben. Onpersoonlijk brahman  is een definitie, of uitdrukking van aanhangers van een persoonlijke leer.

Eigendoms recht

Ik las een stuk over de verkiezingen in Suriname het ging over rechtmatig eigenaars van Suriname de Surinamers, nu Suriname behoort dan aan de Indianen de oorspronkelijke bewoners ik zag een vlag met twee indianen erop in een commentaar op Ohm net plaatste ik de tweede mantra uit de Sri Isopanishad.    Isavasyam idam sarvam, jat kincaid jagatyam jagat tena tyaktena bhunjitha kasya grdha svid dhanam Alles is eigendom van de Heer (God) wat van origine het enigste correcte antwoord is op deze discussie’s

 

http://www.ohmnet.nl/actueel.aspx?lStrAction=reageer&lIntEntityId=754&var=1

maandag 26 juli 2010

recept boemboe roedjak


1 el sereh
(citroen gras)
garam =zout
3 kemiri even roosteren en fijn stampen
4 el minjak klapah kokos spijsolie  te vervangen door door andere olien
2 lombok rawhit peper
1/2 tl asem tamarinde pasta
1tk goela djawa
11/2 santen
Over de pepers als u niet tegen heet kan haal het zaad plus de zaadlijsten eruit, minder scherp maken kan ook door Spaanse peper te gebruiken ook hierbij het zaad verwijderen
Doe de pepers bij de gemalen kemerie doen, en stamp deze fijn en bak het dan even in de olie. Voeg de asem en de goela djawa (palmsuiker, als u het kan vinden, ruwe rietsuiker gebruiken) erbij, en dan de dunne santen plusminus 10 minuten laten staan pruttelen. In deze boemboe kan u soja marineren en ook als vervanging voor de Indiase chutney een soort sambal
De meeste ingrediënten  kan u in de supermarkt kopen, goela dwaje soms staat er ook goelab op het pak, is heel rijk aan melasse, de suiker is al stroopachtig en echt heel zoet, met een eigen smaak. Dus als u deze niet kan vinden gebruik dan ruwe rietsuiker, ook in de supermarkt verkrijgbaar.Rietsuiker is gezonder dan witte suiker van de suikerbiet, er zit in rietsuiker nog voeding, de witte is te veel bewerkt hiervoor. Bhakta Piet(er)

maandag 5 juli 2010

recept Zuid IndiaseFoogath groente chutney

Hare Krishna
Gestoofde komkommers ,met paprika met chilipeper (Bhindi foogath)met veel gember.

50 gr ghee (boter)
5 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
5 verse groene chilipepers, ontpit en fijngehakt
1/2 theelepel chilipoeder
500 gr komkommer en paprika bijelkaar, zonder steelaanzet en staart
2 dl water
zout
2 theelepels gedroogde kokos

Smelt de ghee in een pan met dikke bodem gember en chilipeper en -poeder toe. Laat alles onder af en toe roeren 4-5 minuten zachtjes bakken tot het zacht is.
Voeg de komkommer en paprika toe, water en zout naar smaak toe. Breng aan de kook temper het vuur en laat afgedekt 5-10 minuten zacht stoven tot de okra's beetgaar maar niet zacht zijn. Roer de kokos erdoor en serveer het gerecht warm.

Noot: Foogath, oorspronkelijk uit Zuid-India, lijkt veel op een sambal van groenten. Het verschil is dat foogath vaak van restjes groenten wordt gekookt en dat gember hier de boventoon voert.

recept Pakori met zoete aardappel of pompoen

Hare Krishna Indiase bhara van zoete aardappel of pompoen

Klop 100 gr kikkererwtenmeel, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel cayennepeper, 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit) en 1 theelepel bakpoeder met zoveel water glad tot een dun beslag is verkregen.
Verhit frituurolie tot 175 °C.
Snijd 300 gr zoete aardappel of pompoen in schijfjes, haal de groenten schijfjes één voor één door het beslag, bak ze in kleine porties in ± 3 minuten goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Recept Panir curry

Hare Krishna Erwten-panir curry (Mattar panir)

100 gr ghee
500 gr panir in blokjes
2 el bruine rietsuiker
1 theelepel gemalen gember
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel zout
500 gr doperwten (diepvries)
2 gehakte tomaten

Smelt de ghee in een middelgrote koekenpan en bak er de blokjes panir aan alle kanten bruin in. Schep ze op met een schuimspaan, laat ze uitlekken op keukenpapier en zet even apart.
In de pan toevoegen de kruiden en zout en suiker en roerbak nog 3 minuten.
Voeg de erwten en tomaten toe en roerbak voorzichtig verder tot alles is bedekt met de kruidensaus. Schep de gebakken panir voorzichtig erdoor, zodat hij niet breekt en warm nog even door.
Serveer de curry warm.

Noot: Dit is een basisrecept voor Panir curry. De gebruikte kruiden zijn zo licht, dat ze de kaassmaak niet maskeren. In plaats van erwten en tomaten, kan men ook andere groenten met een fijne smaak (geen spruitjes, kool, enzovoort) nemen.
bhakta Piet(er)

column Anti rokers en opmerkelijke berichten en feiten

(Novum/AP) - Een fluittoon begeleidde het blok, tot het in een tuin in het Duitse plaatsje Hettstadt ter aarde sloeg: een mysterieus, minstens twintig kilo zwaar blok ijs. Bij heldere hemel sloeg het object in, zei de politie van Würzburg dinsdag, en verbrijzelde in de tuin een twintig centimeter dikke en één meter lange natuursteen.
Waar het blok ijs vandaan kwam is onbekend. De Duitse luchtvaartautoriteit achtte het vanwege de zuivere samenstelling onwaarschijnlijk dat het blok afkomstig was van een vliegtuig. De politie sloot niet uit dat het wellicht een ijs meteoriet betrof.
Tilmann Althaus, van het Max Planck Institut voor astronomie in Heidelberg, weersprak die theorie. "Het is water uit een vliegtuig toilet", zei hij. Het is onmogelijk dat het een ijs meteoriet betrof. Die spatten bij binnenkomst in de atmosfeer volledig uit elkaar en verdampen geheel, aldus Althans.
Soft- en harddrugs niet meer verbieden vind Hans'
AMSTERDAM -  De oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond vindt dat hard- en softdrugs moeten worden gelegaliseerd.
clip_image001
Volgens Hans van Duijn heeft het handhaven van het verbod meer nadelen dan voordelen. „We hebben een verbod en dat heeft geen effect. Daar betalen we 100 euro per jaar voor per persoon plus minus 15000000 euro per jaar in Nederland. Wij creëren werk voor criminelen”, zei hij in Goedemorgen Nederland.
„Als je het niet legaliseert, ben je niet eerlijk en bedonder je de bevolking.” Hij stelt dat het onzin is dat het verbod beschermt tegen bijvoorbeeld verslaving.
Commentaar. Ik vind dat de Hans van Duijn hier volkomen gelijk in heeft, kijk naar tabak verslavend en giftig, veroorzaakt chronische ziekten,en nog zie je elk jaar weer kinderen eraan beginnen terwijl deze hier duidelijk op worden geattendeerd door de teksten op de verpakking, zoals giftig, dodelijke ziekten. De reden het wordt vrij verkocht en niet zoals het zelfs minder schadelijke heroïne in donkere hoekjes, de staat verdient er niet aan? Miljoenen in actie’s stop met roken en begin er niet aan Roken is zonde. Met subsidie van dezelfde regering gegeven door de minister van volks gezondheid. Maar miljarden gaan hier in om aan belasting, die de ontevreden roker betaalt, ook de gezondheid zorg wordt hier mee grotendeels bekostigd, waar ze de ontevreden roker willen buiten sluiten terwijl hij/zij er het meest aan meebetaald. Ps de meesten laten het wel uit hun hoofd om heroïne of ander drugs te gebruiken, maar als je leraar op school een eindje buiten het schoolplein plus collega’s zijn sigaret opsteekt, is er wat minder remming van binnen uit. Een voorbeeld voor onze kinderen, ( ook in wilskracht).

Geen smoezen meer, geen alcohol van node.

Goed nieuws voor de niet drinkers! De vaak gehoorde 2 borrels per dag of het glaasje wijn voor de gezonde bloeddruk en ter voorkoming van hartinfarcten. Cranberrie sap of veenbessen op zijn Nederlands geven dit zelfde effect, groene thee, eigenlijk elke thee heeft ook dit beschermende effect! En het voorkomt kanker, dit is bewezen door een onderzoek in Japan, zoals ook vegetarisch leven chronische ziekten terugbrengt naar plus minus 10% zoals ik laats al vermelde in een uitgebreid artikel over dit onderwerp

Ayurveda door Pieter.

Peterselie en Kamille bij Leukemie. In Peterselie en Kamille zit apigenine, en dit blijkt twee typen van leukemie tegen te gaan, blijkt uit celbiologisch onderzoek door Maikel Pepelenbosch, wetenschapper aan het Universitair Medisch centrum Groningen. Maikel heeft aangetoond dat apigeninene celdeling stopt en leidt tot de dood van  de cel in de kanker cel. Nu blijkt dat teveel altijd  negatief blijft. Teveel peterselie is ook niet altijd smakelijk in een gerecht Deze stof apigenine blijkt niet met chemo therepie overweg te kunnen met een vraagteken als de cel in de kankercel gedood wordt door agenine dan is deze toch al weg. En chemo therapie staat erom bekend dat het het natuurlijk immuun systeem ondermijnt bijna verwijdert. Smile your on vegetarian camera. Halleluja of haribol loof den Heere voor deze geniale uitvinding Dvanvantari ki ki ya

Overeenkomsten in de religieuze denkwijze, vier jaar dood op zolder!

Minnertsga Friesland.
Rients Wolbers, vertelde aan de pers dat het lichaam niet belangrijk is na de dood gaat de ziel naar  god terug, haar broer lag daar niet maar slechts het omhulsel. Door deze gebeurtenis wordt de gelovige familie als meer dan zonderling beschouwt in het dorp. Geen verdriet of ontsteltenis, hij is niet meer! Deze gelovigen een afscheiding van de baptisten zien ook de begrafenis als een sobere formaliteit, en als deze familie in Staphorst had gewoond waren zij nimmer opgevallen. Wat zegt de Hindoeist over deze  volkomen gedeelde gedachte gang over de dood naar de geschriften? Hoge realisaties in kennis over het vergankelijke lichaam, en de ziel. Zo blijkt dat er een brahmaanse inslag is over ziekte en sterven de brahman neemt normaal geen medicijnen, men is het lichaam niet en ziekte is naar de Ayurveda en yoga een geestesgesteldheid. Door de gedachte gang te richten op het spirituele komt men in evenwicht. En het ligt in de handen of wil van God naar de religie.

zondag 4 juli 2010

Ratha yatra 2010

Een paar foto’s van de ratha yatra te DenHaag
Het is geen reportage, maar wat mij opviel op de Ratha yatra ik stond daar voor de Stichting Ellips met boeken die gered zijn van de vernietiging en de paar  die ik mii zelf heb aangeschaft om een yoga en religieus winkeltje te kunnen gaan beginnen,  met overwegend boeken. Foto’s en kunst. En het promoten  en stimuleren van een andere denkwijze over milieu en maatschappij, wat ik dus op de 3e van deze maand weer gedaan heb. Die vlaggen hieronder mogen eigenlijk niet zo op de grond liggen, ze zijn ook heel kostbaar Rudi prabhu uit Denhaag heeft ze speciaal hiervoor laten maken in Vrindavana, deze zijn van zijde en sommige hebben het gelaat van Jagannatha erop geborduurt.ps heeft iemand een foto van het podium voor mij van het spandoek aan de voorzijde alvast bedankt.
CIMG0088
CIMG0089
CIMG0090

CIMG0092
CIMG0093
CIMG0094