donderdag 23 juni 2011

Ekadasi uitleg over wat wel en niet mag

Het aanbieden van granen aan de spirituele meester en Heer Caitanya!
In een gesprek vertelde, HH AC Bhaktivedanta svami Prabhupada dat granen niet mogen worden aangeboden op Ekadasi, aan zowel de spirituele meester (guru) of Heer Caitanya Mahaprabhu en zijn volgelingen.

Toegewijde vraagt aan HH AC Bhaktivedanta svami,: Op Ekadasi, kunnen wij de Godheid Sri Krishna en of Jagannatha granen offeren?


HH AC Bhaktivedanta svami:
Oh, ja. Maar niet de goeroe. Ekadasi wordt gevolgd door de jiva-tattva, niet door Sri Vishnu. Wij vasten voor het verwijderen van onze materiele ziekte , maar Radha-Krishna (*1)Caitanya Mahaprabhu mogen geen granen worden aangeboden, aan Caitanya Mahaprabhu kunnen geen granen worden aangeboden omdat Hij de rol van een toegewijde speelt. Alleen aan Radha-Krsna, en Jagannatha kan graan worden aangeboden. Anders, Guru-Gauranga, nee. En de Maha prasadam mag niet worden gegeten door iedereen. Deze dient te worden bewaard voor de volgende dag. [HH AC Bhaktivedanta svami Prabhupada, Kamer Conversation, Tokio, 22 april 1972]
Als er maar een dienblad met gerechten is voor alle Godheden, en de belangrijkste godheid is Krishna of Jagannatha, moeten gerechten die granen bevatten worden aangeboden als op normale dagen. Als alleen Gaura Nitai- op het altaar staan, als de hoofd deiti’s, offert men alleen gerechten die geen granen bevatten .* Het is het beste om de normaal aangeboden graan gerechten met gelijke gerechten zonder graan te vervangen zodat men evenveel gerechten als anders offert. Indien er echter, graan gerechten worden bereid voor Krishna of Jagannatha, kan het moeilijk zijn om bijkomende gerechten te bereiden zonder granen voor de spirituele meester en Gaura-Nitai. In dat geval dienen grotere hoeveelheden van de gerechten zonder granen (en andere niet Ekadasi gerechten) voor de spirituele meester en Gaura Nitai, te bereiden. En ook  het aanbieden met de gerechten als op normale dagen op een apart dienblad voor Krishna of Jagannatha . Als u kookt voor een restaurant waar granen geserveerd worden op Ekadasi, kunt u deze aanbieden aan Gaura-Nitai met die gedachten erbij dat zij de bhoga aanbieden aan Krishna.

"Granen" op Ekadasi?
HH AC Bhaktivedanta svami vermeld specifiek dat voedsel als granen en bonen (peulvruchten) als voedingsmiddelen die vermeden moeten worden op Ekadasi dagen. Men kan specerijen gebruiken voor het koken, hoewel mosterdzaad (dheera, dhira) dient te worden vermeden. Ook asafatoeda (Hing), in poedervorm mag niet gebruikt worden in poedervorm omdat het (meestal) rijstemeel bevat . Sesamzaad dient ook te worden vermeden, behalve op Stil Ekadasi, waarop deze ook kan worden aangeboden en gegeten. Gebruik bij het koken geen ingrediƫnten die gemengd kunnen zijn met granen, zoals ghee, en olie die is gebruikt om Puris te frituren, of een ander gerecht met meel secu granen, of zelfs specerijen die aangeraakt zijn door handen waar meel opzat ( bloem). Iemand die zich zeer strikt houdt aan Ekadasi moet alle kruiden vermijden, behalve peper, steenzout en komijn. Ook bepaalde groenten, zoals tomaten, bloemkool, aubergine. En bladgroenten moeten worden vermeden. Tempel keukens hoeven dit niet te doen (zie boven ), omdat HH AC Bhaktivedanta svami Prabhupada Prabhupada dit niet heeft vastgesteld voor hen. Individuele toegewijde kunnen voor deze beperkingen kiezen en zich hieraan houden, ofwel hun eigen regelingen maken voor het koken op Ekadasi, zoals het eten van ongekookt voedsel als fruit, of het navolgen door volledige te vasten. Deze regelingen mogen niet interferen met het kook schema van de tempel.
Mahaprasadam op Ekadasi:


Op Ekadasi, vermijden strikte volgelingen van de Ekadasi regelgeving het eten van mahaprasada die granen bevat. De Shastra legt uit dat de papa-purusha (gepersonifieerde zonde) onderdak vindt in granen op Ekadasi, en daarom vermijden toegewijden ’s graan ten koste van alles op die dag. En nemen zelfs niet het risico om gerechten uit een schaal met Mahaprasadam te nemen, die met granen bereid zijn. Ekadasi maha prasadam moet worden bewaard tot de volgende dag. En als dat niet mogelijk is kan het worden gegeven aan personen die niet strikt de Ekadasi regelgeving volgen, of aan de dieren. In feite, mahaprasadam blijft altijd zuiver ook op Ekadasi ondanks de aanwezigheid van de papa-purusha*. En daarom zal het iedereen zuiveren die het opeet. Niettemin, de volgelingen van Caitanya Mahaprabhu,. En ook de strikte volgelingen van de Ekadasi voorschriften, vermijden het eten van mahaprasadam op die dag, omdat hun strikte sadhana zal worden gehinderd door de aanwezigheid van de papa-purusha. (meestal vasten die compleet)
Prabhupada:
(*1) Dit is de originele tekst Oh, yes. But not guru. Ekadasi observed by jiva‐tattva, not by Vishnu. We are fasting for clearing our material disease, but Radha Krsna, Caitanya Mahaprabhu, Caitanya Mahaprabhu also may not be offered grains because He is playing the part of a devotee. Only Radha‐Krsna, Jagannatha can be offered grains. *
(papa uitgesproken als paap, betekend zonde)
vertaald door Bhakta Piet(er)  (Ananda Malik prabhu) uit DenHaag dus bij publiceren altijd mijn naam erbij vermelden dan mag u het gebruiken.

Vegaurger!

Vegaburgers als vleesvervangers komen steeds meer op het bord, als snack en als onderdeel van de hoofdmaaltijd. Nu ik vind het nog steed...