vrijdag 30 september 2011

Recept. Vegetarische pompoen risotte la Italia op bhaktamagzijn.

Ik hou van een goede risotto. Deze is zo veelzijdig - het zorgt voor een goede maaltijd als je vrienden of familie overkomen, of voor een aanzienlijke maaltijd, en voor elk kind dat ik het heb opgediend, het is altijd helemaal op. En de zoete en bittere smaak combinatie van de pompoen en feta ... goddelijk! Geroosterde pompoen en feta Risotto
800g pompoen, geschild en gesneden in 2 cm dikke blokken
1 eetlepel olijfolie
Zout en peper
20g boter
2 a 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
2 kopjes Arboriorijst
! thl hing asitifida
½ kopje appelsap of druivensap, witte
5 koppen groentebouillon
½ kopje Parmezaanse kaas geraspt,
2 eetlepels oregano blaadjes
150 g feta (vegetarische gestremde van koeienmelk), verkruimeld . en deze is vaak om de 4.50 de kg bij de Arabische en Turkse winkels in blik.Peynir heet het dan (Fetah is Grieks)
Verwarm de oven voor op 200 ° C
Schep en meng de pompoen met de olijfolie, zout en peper, en leg deze op een bakplaat en bakken gedurende 30 minuten of tot het gaar is. Smelt de boter op matig vuur, voeg de bleekselderij toe en blijf bakken tot deze zacht en doorzichtig is. Voeg de rijst en al roerend na 2 minuten toe. Schenk de appelsap erbij en blijf roeren tot het is opgezogen door de rijst. Voeg de warme groenten bouillon een kopje per keer toe, weer roeren totdat de vloeistof is opgenomen. Ga door totdat de rijst gaar is, en dan meng u er de parmezaanse kaas, geroosterde pompoen, oregano bladeren en de helft van de feta erbij!. Klaar om te ofreren! :-) En opdienen, schep de risotto in kommen en bestrooi met de overgebleven feta.

Negen dagen Durga pooja, Nava ratri

Dhaka, Sept 23 Persbericht(bdnews24.com)
Durga Puja, het grootste religieuze festival in Bangla desh, en ook in veel andere landen wordt het herdacht of gevierd. Het wordt hier Navaratri genoemd. Wordt gehouden van 2 oktober tot6 Oktober.
In Bangla desh, in de hoofdstad zijn 193 paviljoens of mandaps, speciaal voor deze meest heilige plechtigheden opgebouwdt in de hoofdstad.
Naar de Indiase of Hindu religie Godin Durga daalt neer naar de Aarde om vrede en harmonie te herstellen en kwaadaardige krachten te vernietigen.
In Bengalen wordt deze plechtige periode gevierd doordat men nieuwe kleding koopt, cadeaus en lekkernijen. Families gaan naar de plechtigheden ter ere van Srimati Durga om hun eerbetuigingen te brengen. De priester van Dhakeshwari Temple Ratan Chakraborti,vertelde dat de mahalaya de dag dat gelovigen binnen af te tellen naar de Durga puja door de Godin uit te nodigen, zal beginnen op 27 September en Moha shasthi zal geobserveerd worden de 2 Oktober, dit is de laatste dag en dan word deze plechtigheden beeindigt.
Helaas is het voor velen, een herinnering een feestje waar men dan de fotolijstjes weer uit de kast haalt om moedertje Durga weer eens te zien, gelukkig wakkeren de winkeliers uit Suriname hier te landen het goddienstige besef nog wat aan. Men koopt dan wat kaarten en een soort pooja (puja) artikelen. En men reciteerd de gebeden.Dan zorgt moedertje Durga zoals alle moeders ervoor dat haar kinderen weer wat te eten hebben, de baan, en al die andere aardse dingen. Als het mis gaat is Zij en Laksmi weer voorzien van aandacht. Zoals de verloren zoon uit de bijbel, deze had zijn erfdeel verbrast en was daar in het verre land ver van familie aan de armoe geraakt. De vleespotten en andere banketten waren verdwenen, maar deze ging terug naar huis, arm uiterlijke schijn en grandeur verdwijnen snel door de ellende van de geest, manasah en dan zoals de zoon smekend met tranen in de ogen voor de vader, die liefdevol de verlorene omhelst en nieuwe kleding verschaft en de geit laat slachten voor een feestmaal. Zo keert men vaak terug naar de moeder. Of in grandeur zoals velen in dure kleding voor haar Durga matta verschijnen. Vergetend dat zij daar op dat altaar het hun verschaft heeft, en de berooiden bidden om haar hulp. Voor een baan, voor de kinderen,een goed huis. Of alleen haar zegen. Hoevelen zijn bij haar uit liefde thuis gebleven naar de oude traditie, respect voor de ouders, deze te verzorgen zoals de murti (haar beeldgedaante) op het altaar. En niet alleen pooja te houden omdat het de tijd van het jaar is! Of dat men zich verplicht voelt te gaan voor de familie, om gezien te worden, of wat los te krijgen.Laat de behoeftigen ook gezien worden, geef eten aan de armen. Geen geld geven maar voedsel, levensmiddelen aan de voedselbanken hier ter lande. Dan krijgen deze het ook! Dat is correct naar de Vedische geschriften, en goed voor wat spirituele vooruitgang.Door Pieter Franciscus (BS.Ananda Malik)

dinsdag 27 september 2011

Vishnu gebeden vertaald.

Vishnu gebeden, bewerkt door Pieter Franciscus.
Heer Vishnu wordt naar de Indiase religie beschouwd als de instandhouder van het universum. Men gelooft dat Vishnu een eeuwige en universele geest (ziel) verbonden is met de oorspronkelijke wateren ( in dit verband wateren gebruikt men niet de naam van Vishnu maar Narayana. De Heer van de wateren is Narayana.red) die doordrong vóór de schepping van het universum.
Naar het Srimad bhagavatam komt Gharbodakasayi Vishnu het universa binnen en legt zich neer in een zee van zijn eigen zweetwater. hierna komt de stengel van de lotus uit zijn navel en als de bloem zich opent is daar Brahma die na een periode van meditatie begint te scheppen naar een goddelijk plan, voor velen is Brahma de schepper. Het transcendentale begin en waar men in opgaat na het overlijden.
De Vishnu Mantra vormt een deel van gebeden tot de Heer. Ik heb er twee vertalingen van bewerkt, de tweede is ook correct maar meer poetisch: Deze mantra's of sloka's komen uit het sanskrit en ik heb deze in Nederlands getracht zo vloeiend mogelijk weer te geven. Het Sanskrit heeft net als veel Nederlandse woorden meerdere betekenissen,synoniemen. Vandaar dat sloka's soms anders vertaald zijn door verschillende Sanskrit scholen,en sampradaja's deze hebben hun eigen interpretatie. Maar dit is voor kenners van de Indiase geschriften heel normaal.
De Sri Vishnu Mantra is als volgt:

"Shaantaakaaram Bhujagashayanam Padmanaabham Suresham
Vishwaadhaaram Gaganasadrasham Meghavarnam Shubhaangam
Lakshmikaantam Kamalanayanam Yogibhirdhyaanagamyam
Vande Vishnum Bhavabhayaharam Sarvalokaikanaatham "

Betekenis 1 Heer Vishnu is de beschermer en instandhouder van het heelal. Hij is altijd rustig en rust op de grote slang met de duizend hoofden. De lotus van de creatieve kracht komt voort uit de navel van Heer Vishnu. Hij is de Ultieme kracht, die het gehele universum ondersteunt . De goddelijke Heer Vishnu is aldoordringend als de hemel en donker als de wolken. Vishnu, de lotus-ogige, is de Heer van Lakshmi. De asceten (yogi's) observeren Heer Vishnu door middel van meditatie. Heer Vishnu is de vernietiger van de angst voor Samsar. Laten wij ons overgeven aan zo een grote heer.

2.
Ik buig voor de Heer Vishnu de enigste heer van het Universum,
Die is altijd vreedzaam, die rust op het grote slangen bed,
uit wiens navel de bron van de de lotus van de creatieve kracht,
Hij is het hoogste wezen, die het gehele universum draagt,
Die is alles doordringt, en is als de hemel.
Hij is donker als de wolken, en heeft een prachtige vorm,
de Heer van Lakshmi, de lotus-ogige, de Ene,
Die de yogi's in staat zijn waar te nemen door middel van meditatie,
Hij, die die de vernietiger van de angst voor samsar is.
(Leven en dood)

Een toegift naar de Manu samhita is het feit dat er wateren zijn beter te verklaren. Deze is ongeveer van deze strekking; De grauwe wateren worden verlicht, God is daar en een gouden gloed verlicht en strekt zich uit over de wateren dit is Brahma en God verlaat het universa.Dat zou naar het Srimad Bhagavatam ongeveer zijn dat Brahma de kennis (verlichting) van Krishna gekregen heeft

Recept vegetarische Aloe Gobi, weer op Bhaktamagazijn.

Recept vegetarische Aloe Gobi.
Ingrediënten:

Dit recept verandert gewone bloemkool en aardappelen in iets heel anders. Het recept hieronder is met specerijen die eigenlijk niet nodig zijn (zoals kruidnagel en kardemom) of op zijn minst dat is niet hoe moeder het gemaakt heeft thuis, maar het voegt een aparte zintuigelijke gewaarwording toe.
Ingrediënten:
1 Grote bloemkool
3 Middelgrote aardappelen,
3 stengels bleekselderij, dun gesneden in lange repen
1 theelepel mosterd zaad
2 of 3 peulen kardemom
1 theelepel koriander
1 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel kurkuma
1 larier blad
1 a anderhalve theelepel asoetifida
3 eetlepels plantaardige olie


Recept vegetarische Aloe Gobi.


Eenvoudig recept om de Indiase keuken in huis te halen. (Neem een koekenpan of wok hiervoor. Dit is een Indiase wok.


Aloe is hindoestaans voor aardappelen en gobi is bloemkool (weer wat geleerd)
-Start met de aardappelen in een pan met water te doen. Laat ze koken tot deze net niet gaar zijn, lees het recept eerst hierover na. Schakelt u de hittebron, of zet het gas uit en laat deze staan in het water!
Snijd de bloemkool in kleine hapklare stukjes (ongeveer 2,5 cm "), de stronk apart (kan gegeten worden maar dan rauw, trouwens dat is heel gezond). Wassen en uitlekken in een vergiet.
Terwijl de aardappelen koken, verhit de olie in een grote koekepan of wok totdat deze heet is. Voeg het mosterdzaad en wachten tot ze beginnen te springen, maakt een knisperend geluid, meteen laag!. Dan de gesneden bleekselderij en als deze glazig wordt de rest van de kruiden en specerijen, laurierblad, kardemon ( de peul verwijderen, en even de zaden pletten) en kruidnagel (wachten met de kurkuma). De temperatuur weer verhogen.
Schep het om en om rond een tijdje en dan.
Doe de bloemkool in de koekepan en bak deze in de olie en de kruiden voor 2 minuten. Terwijl de bloemkool lekker bakt, en hier en daar licht bruin wordt voeg dan een halve kop water toe, snij de aardappelen in stukken en als de groente beetgaar is deze toevoegen aan de beetgare groente in de koekepan. Voeg de kurkuma toe en roer.
Blijf voorzichtig de bloemkool en de aardappelen omscheppen op een middelhoog gestelde warmtebron voor een paar minuten. Zodat de aardappelen heet zijn.
Voeg 1/2 kopje water toe als het nog niet gaar zou zijn en de warmte naar laag. Deksel op de koekepan en laat nog even pruttelen voor 5 minuten. Opmerking de aarappels zijn al gaar, laat deze niet tot pap worden. Aardappels zijn allemaal verschillend, dus let goed op, anders wordt het een puree.
.
Zout naar smaak en serveer Eet smakelijk Pieter Franciscus.
ps ik offer altijd,en velen dragen dit in gedachten op aan een hoger wezen, om hun dankbaarheid te tonen, op zijn minst kunnen wij er dankbaar voor zijn dat wij te eten hebben.

Vegaurger!

Vegaburgers als vleesvervangers komen steeds meer op het bord, als snack en als onderdeel van de hoofdmaaltijd. Nu ik vind het nog steed...