zondag 8 juli 2012

Ekadasi perikelen


Het is het beste om de normaal aangeboden graan gerechten met gelijke gerechten zonder graan te vervangen zodat men evenveel gerechten als anders offert. Indien er echter, graan gerechten worden bereid voor Krishna of Jagannatha, kan het moeilijk zijn om bijkomende gerechten te bereiden zonder granen voor de spirituele meester en Gaura-Nitai. In dat geval dienen grotere hoeveelheden van de gerechten zonder granen (en andere niet Ekadasi gerechten) voor de spirituele meester en Gaura Nitai, en bereiden het aanbieden met de gerechten op een apart dienblad voor Krishna of Jagannatha als op normale dagen. Als u kookt voor een restaurant waar granen geserveerd worden op Ekadasi, kan u deze aanbieden aan Gaura-Nitai met de gedachten erbij dat zij de bhoga aanbieden aan Krishna.

Ikzelf kook niet op Ekadasi, of bereidt geen gerechten, ik ga er altijd vanuit dat Krishna, en de avatara's zich aan de reguliere voorschriften hielden, zelfs sri Raam hield Ekadasi aan. Dharma volgend, die aten op die dagen dus niet. Ik hoorde van een toegewijde dat als u op Ekadasi de geur van gebakken brood ruikt uw Ekadasi weg is, zo ook die van gekookte rijst, eigenlijk alle granen, dan heeft men al gegeten. Zo als bijvoorbeeldt u kookt voor Krishna, of uw Istha deev en u ruikt eraan met de gedachte lekker, heerlijk, dan mag u niet dit gerecht, maaltijd offeren, u heeft dan al  geproeft!
Ps Ik zet mijn visite op Ekadasi ook geen granen voor, als je een loge hebt, kan deze tenminste ook een Ekadasi volgen, zonder granen of bonen etc, zie de link voor het compleet artikel
http://bhaktamagazijn.blogspot.nl/2011/06/ekadasi-uitleg-over-wat-wel-en-niet-mag.html

Divali wereldwijd druk bezocht!

het lichtfeest Divali werd weer over de hele wereld gevierd. In Engeland kwamen meer dan 350000 mensen bijeen om het lichtfeest te vie...