zaterdag 27 april 2013

ratha yatra affiche london 2013


Vegetarisch recept, Rouille voor op brood of taco saus


  • 1/2 kop geweekt en ontvlieste amandelen 
  • 4 scherpe radijzen
  • 1 geroosterde rode paprika zonder zaad
  • 1/4 kop water
  • 2 theelepel Engelse mostard zonder azijn
  • 1/4 theelepel zout of naar smaak
  • 1/2 kop olijfolie
alles malen tot er saus onstaat zo dik als mayonaise, als het dik is wat water toevoegen.
Lekker op geroosterd brood.Bij een bonensoep

Sri Rudram stotra of Sri Rudraprasna




De Shri Rudram aan welke de Chamakam is toegevoegd naar de traditie uit de heilige geschriften. Het is een Hindi stotra opgedragen aan Siva en uit de Yajur Veda. Oude teksten ter verering van Sri Siva Rudram, deze komen uit de yajur Veda Shri Rudram is ook bekend als de Sri Rudraprasna, Śatarudrīya, en Rudradhyaya.en zijn heel belangrijk in de Vedanta ouder dan het Mahabharatht en maken deel uit van de originele Veda. Deze verering is een heel oud of vroeg voorbeeld van het reciteren van de heiligen namen, een traditie die zich heeft ontwikkeld in de Sahasnama geschriften. In de Shiva Purana wordt naar deze oude recitatie verwezen. De stotra is volledig volledig opgenomen op video.Plus de abhiseka, puja.


: http://srisubramaniamthroupathai.webs...

Aum Namo Bagavate Rudraya:

Rudraprayag met beelden van de Koteshwara Mahadeva tempel

Deze video is gemaakt door Shambu,  in Rudraprayag, Maart 2013, het laat de ochtend procedure zien met  de yoga asana's en een groep die de tempel bezoekt, wandelend over de Ganga brug. Rechts beneden het Monal Resort naar de Koteshwara Mahadeva tempel en verder op de .Chamunda Devi tempel in Rudraprayag  waar de rivieren Alaknanda en Mandakini samengaan.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/63087544?title=0&amp;byline=0&amp;portrait=0" width="400" height="300" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Mantra naar Lama Thubten Yeshe


Virtuele
OM MANI PADME HUM
Lama Thubten Yeshe
Een mantra is een soort kort gebed, veelal in het Sanskriet. Eén van de meest bekende mantras is OM MANI PADME HUM. Mantra's worden vooral veel gebruikt in de beoefening van tantra, waarbij vaak meer dan honderdduizend mantra's worden gereciteerd om een bepaalde energie op te wekken in de geest, bijvoorbeeld om mededogen en liefde op te wekken, wijsheid te ontwikkelen of negatief karma te zuiveren. Die worden in de praktijk gewoonlijk op een kralensnoer gedaan, de mala genaamd om de mantra's gebeden te kunnen tellen

.

Mantra's 


Ook duidelijk uit dit stuk dat de mededogen meditatie al een mantra fungeert de herhaling. Kijk voor degene die niet bewust van de geest zijn maar alleen de gedachtenstroom die hier uit voorkomt wat naar boven komt"Doorgaans bestaat er het verkeerde idee dat het reciteren van mantra’s een uiterlijke en onnatuurlijke geestelijke beoefening is, in plaats van een innerlijke spontane gebeurtenis.
Het reciteren van een mantra is niet alleen een vocale herhaling van lettergrepen. Vele mediterenden weten uit ervaring dat het reciteren van mantra’s uiterlijke geluiden en woorden omzet. Het is eerder het luisteren naar een innerlijk geluid dat altijd al in ons zenuwstelsel heeft gehuisd.
webadres Matreya instituut Nederland

vrijdag 26 april 2013

Vegetarisch recept, gebakken rijst (nasi)

Ingrediënten voor 4 personen
400 gr. zilvervliesrijst
250 gr. bloemkool.
Halve bos bleekselderij
50 gr. tauge
2 blaadjes lavas (zuinig aan hiermee!)
1 tl. verse gehakte bladselderij
1 halve rode spaanse peper, (zonder zaad)
1 el. sojasaus,naar smaak zout (asam) of zoete sojasaus.
1 tl. korianderzaad, gemalen of een paar takjes verse coriander
2 centimeter gemberwortel of 1 tl. gemberpoeder
1 tl. serehpoeder
1 tl. laos, gemalen
De bloemkool wokken in wat water zo een 10 minuten, als het water verdampt is wat olie erbij de de bleekselderij in dunnen plakjes of schijven gesneden even mee fruiten.De gember wortel gestampt erbij of het poeder. Ik voeg zelf de peper op het laats toe. Dan heb u wel het escence maar is het niet zo heet. Maar smaken verschillen de rijst kan u van een dag ervoor gebruiken dan is het meer nasi! Doe de rest van de kruiden erbij door elkaar flink blijven scheppen. Als de bloemkool beetgaar is alles door de rijst en nog even de taugé met de rijst mee opwarmen. Wat ook goed werkt is de rijst even apart bakken. Ook dit doe ik vaak de dag ervoor scheelt weer in de afwas. Slamat makan. ps Het rijst recept staat op het pak.

Thaipusam festival in de Batu grotten Maleisië

Geschiedenis Sri Murugan, Tamil verering.


In het kort de geschiedenis van de tempels en het festival in de Batu grotten in het Nederlands door bhakta Piet(er) toegewijd aan het verhogen van uw kennis,over en van opmerkelijke feiten in de religieuze geschiedenis van Kali yuga..

In de  Batu grotten Maleisië

De kalksteen grotten waarvan gezegd worden meer dan 4.00000000 jaar oud te zijn. En in het voorste gedeelte van de grotten hebben de Orang asli (Temuan mensen) gewoond. Plus minus 1860 begonnen Chinese boeren guano daar weg te halen voor hun grond te bemesten.De heuvels werden pas echt bekend in 1878 door de grotten op de landkaart werden gezet door de koloniale autoriteiten.Een bekende de natuuronderzoeker William Hornaday
De Batu grotten werden als plaats van verering gepromoot door K. Thamboosamy Pillai een handelaar.Hij werd geïnspireerd door de  vorm van de hoofd ingang van de grotten geinspireerd, en hierdoor besloot hij een tempel gewijd aan Sri of Heer Murugan te bouwen in de grotten. Sri is een titel zoals hier de Heer voor God gebruikt wordt. In 1890 liet Pillai  die ook de oprichter is van de Mahamariamman Tempel, Kuala Lumpur, de murti, het godsbeeld van Sri Subramania Swamy in wat vandaag de dag bekend staat als de tempel grot   installeren.  
   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Batu_Caves1.jpg                           
Sinds 1892 vind het Thaipusam festival daar plaats in de Tamil maand Thai wat valt tegen het einde van Januari, begin Februari en wordt hier gevierd.
De originele houten treden naar de grot (1920) zijn later vervangen door 272 stenen treden. In dit gebied bevinden zich meer tempel grotten en een van de meest bekende wordt de kathedraal grot genoemt. Omdat er veel Hindi altaren in zijn onder het hoge plafon..
Sr Murugan buiten de grotten.Zie op de achtergrond de trap met 272 treden.








Wensen?

Een wens doen, kabouters en demonen, God en feeën lossen elkaar af om deze te kunnen vervullen. Klinkt flauw, maar daarvoor lopen de jehova’s van deur tot deur. Andere doen sankirtana zo dat de zoeker weer tot God weerkeert, door een eigen verlangen (wens).          De wensput, de toverlamp, en ook India is rijk aan deze geschiedenis lessen. De magische steen die alles tot goud maakt, zie ook koning Midas deze veranderde zelf in goud, een waarschuwing, let op wat je beet pakt. Naar het Arabisch Djins, demonen of geesten, vergeet niet dat deze Arabische verhalen in India een grote invloed hebben gehad op de vertellingen.

Een verhaal gaat zo: een man wilt dat een geest of dergelijks zijn wensen vervult. Nu hij vereert een geest om het kort te houden, en deze verschijnt voor hem. Naar dit vertelsel waarschuwt de geest de man, dat hij hem wel wilt dienen maar als hij niets te doen heeft, Verteld hij dan eet ik je op. Typisch,de man denkt ik houd hem wel bezig! Kom op vervul mijn wensen. Als eerste vraagt de man maak mijn bedrijf goed lopend, en dan genoeg voorraad, en een nieuw dak, wagens. Hij leunt voldaan achterover terwijl de geest aan het werk gaat, maar! Daar staat de geest alweer naast zijn stoel, ik ben klaar, roept hij bijna in zijn oor. De man bekomt iets van de schrik, denkt na, en zegt maak het ook schoon plus het huis hier! En laat zich weer achterover zakken.Naar daar is die geest alweer en het huis blinkt al! En alles ruikt fris. De man voelt zich wat ongemakkelijk worden, en roept doe de tuin ook even. En denkt ik moet opletten, straks heeft de geest niets meer te doen en dan eet hij mij op. Hij krijgt een ingeving en als de geest weer komt laat hij deze een paal met olie insmeren, en vraagt hem dan, om omhoog in die paal te klimmen, wat niet lukt. Wat er verder met demon en geest is gebeurt is mij niet bekend

Bhakta Piet(er)

Weer een interpretatie van Boeddha (ontleed)

Er zijn zoveel vertalingen die van Boeddha zijn achtvoudige pad die zo verduidelijkt zijn naar dediverse auteurs. Dat deze vaak nog weinig nog met het origineel te maken hebben.

Naar de vier nobele waarheden van de Boeddha, Gautama  is begeerte de oorzaak van het lijden. Het Pali-woord voor begeerte is tanha. Begeerte wordt op zijn beurt weer veroorzaakt door onwetendheid of onbegrip: de illusie van het zelf wordt niet doorzien.

De Boeddha onderkende 3 soorten begeerten:                                                              Uitleg naar onpersoonlijk getinte visie.                                                                             De Boeddha vertelde dat alle lijden uit geboorte voortkwam.Dit is de basis van van elke leer! Dan volgt dat gedachten en verlangens ellende geven!.

1e  Begeerte (kama) beweegt de geest, de gedachten worden verveelvoudigt, naar de religie denkt men dan te weinig aan God. Dan ziet u dat onbegrip en de onwetendheid op kennis  van God betrekking hebben, naar de religieuze richtingen..Zintuigelijke begeerte is tot een ondergeschoven kind verworden in het boeddhisme en de religie..                                     Het zelf de levensadem, de ziel of atma. Illusie betekend het tijdelijke, het lichaam verdwijnt. Dit  noemt men ook het zichtbare. Het zichtbare verdwijnt en het niet zichtbare blijft, het zelf als de illusie beschreven, Dit het Zelf de blijvende ziel, atma of levensadem! Vaak leest men dat men God afweegt naar het kunnen zien van God, of kan men God wegen. Nee, dan bestaat God niet naar de wetenschap. Dit is naar de religie een illusie..Vandaar dat dit een moeilijk onderwerp voor velen is.

kama tanha (pali) Betekend zintuigelijke begeerten, deze worden in het kort ook door de religie gebruikt om nieuwe gelovigen te winnen, bhajan en christelijke liederen op bekende melodieen. Of gratis voedsel.Gebaseerd op zintuigelijk contact.Het is voor  God dan mag het

(bhava tanha  Pali:): Deze begeerte houdt het willen blijven bestaan, nu  als ziel, eeuwig leven als dienaar of minnaar, dienstmaagd enz. en de bekende “menselijke drijfveren” gemoed instellingen. De gang naar de hemel-se planeten, offeringen voor dit te verkrijgen. Zie de religie, en als men dit goed leest komt het uit dezelfde bron. Zintuigelijke gewaarwordingen.

En als men dit goed overdenkt komt het uit dezelfde bron. Zintuigelijke gewaarwordingen.

Dit zijn gewoon een paar voorbeelden hoe men spirituele begrippen kan verduidelijken, in verband kan zetten met eigen godsdienst of overtuiging. Het gaat om evenwicht of balans, niet te veel of te weinig. Anders is er verstoring niet alleen bij u maar ook bij een ander of ergens anders

Gedachten, kritiek. Column

Als wij als voorbeeld voelen: "Ze bekritiseren mijn geloof en denken dat ik dom ben om dit te geloven" betekent dit in het algemeen dat we overdreven vasthouden aan ons geloof dat we nog het lichaam zijn.

 

Denken of gedachten: "Dit geloof is goed omdat het van mij is. Als iemand dat bekritiseert, bekritiseert hij mij." Dat is eenvoudigweg gehechtheid en niet erg productief. Deze houding moeten we achter ons laten, Want we zijn niet de religie. Dat anderen vraagtekens zetten bij ons geloof betekent nog niet dat wij anders zijn, men bekritiseerd of zet zich af tegen het geloof op zich, op beelden, weergave van het nieuws. Wij vatten dit dan persoonlijk op, dit is ons valse ego of geest, manasah genaamd..

Het Ramayana in het Pools,boek bespreking.

WARSAuW, January 14, 2013 (Hindustan Times): Het Ramayana, is in de vorm van samengestelde verhalen in het Pools uitgebracht doorJanusz Krzyzowski, een Indologist . Die hij uit verscheidene boeken bijeen bracht. Zijn doel was het Ramayana in roman vorm geschikt ook voor kinderen te maken. Dit heeft niets met Valmiki zijn Ramayana te maken. In het Pools was deze al gedeeltelijk naar de hoofdstukken en originele teksten van en naar Valmiki vertaald. Door  Poolse schrijvers plus minus1816


the great Indian epic, is now available in the Polish language, courtesy of Janusz Krzyzowski, an Indologist in Poland who has translated the monumental work. Though a few episodes of Ramayana were translated into Polish in 1816, these were mere translations of Western writers.

Krzyzowski collected the material from dozens of books and presented in a coherent manner so that a reader could sustain his interest while going through different chapters. The original was penned by Maharishi Valmiki in Sanskrit. "My main purpose was to translate this epic into many chapters in a story format so that laymen and particularly Polish children could enjoy the book as well as they should be aware of the great Indian mythological tradition.

Sandhya Vandanam Yajur Veda Sanskrit complete inwijding.Uniek op Video. Sanatan dharm

Sandhya Vandanam Yajur veda, de introductie is in Telugi, De recitatie in Sanskrit. Een complete inwijding in de Yajur Veda

 

 

Oorzaak genezingen verboden?

(Earth Matters) In Europa mag nagenoeg niets meer gezegd worden over de werking van supplementen, in Engeland mogen acupuncturisten vanwege de Advertising Standards Authority nu ook al niet meer vertellen wat ze allemaal behandelen...

http://www.earth-matters.nl/5/7105/gezondheid/acupuncturist-in-engeland-mag-niet-meer-zeggen-waartegen-behandeld-wordt.html

De regeringen in hun zuivere goedheid tegen de concerns in hun nieuwe adviezen voor de regelgevingen over medicijnen en natuur geneesmiddelen hadden van vriend de Medicijnen industrie,  Sorry Mr Pil, die zijn bekend van de pijnstiller, of van de oestrogene (zie al die kinderen die met Down syndroom,  en zonder ledematen geboren werden).

De ministeries hebben besloten dat natuur geneesmiddelen, als voorbeeld de basis van de pijnstiller, het niet duidelijk is waar deze voor dienen (een werkzame stof uit de wilgebast). De werkzaamheid ervan en weer een voorbeeld de asperine wordt voor alles en nog wat gebruikt. Dat kan niet meer. Als u een kopje brandnetel thee neemt, dan mag er op het pak niet staan staan dat het zuiverend is! Al was het alleen al door het water wat u erbij inneemt. Acupunctuur, zie de kop van het commentaar, hierover mag men als voorlichting niet erbij vermelden dat het goed is tegen hoofdpijn. Of oorpijn. Ook roken, een goed voorbeeld of voorloper dat men geen valselijke informatie mag gebruiken in de reclame, valt niet onder de nieuwe regelgeving (verboden middelen).

Nu bleek laats uit het nieuws ik dacht een gerenommeerd dagblad dat de meeste anti kanker medicatie zoals chemo kuren ook niet werkt, ongeveer 70 % gaat alsnog dood (dus het werkt niet). En die "medicijnen"worden met miljoenen subsidie beloond. Zie het kindergezichtje op de reclame uw geld is nodig! Waarom roken nog niet verboden is, of andere kankerverwekkende middelen,Wajang werd ook verboden, pardon uit de handel gehaald !

Oorzaak genezingen verboden?

  Dat mensen opknappen van gebeds-genezing in de kerk, van geestelijke problemen afkomen word onderkend zoals ook bij de yoga!                                                            Jaren lang, hoorde men doe geen yoga, of van die andere religieuze dingen (vooral uit het Oosten en andere sekten, zoals de Pinkster- gemeente als sekte beschouwt werd).            En wat blijkt jaren later, de psychiatrie, ziekenhuizen en doctoren, ministers volgen mindfulness trainingen, uit het boeddhisme afkomstig, yoga, maar nu noemt men het ontspanning oefeningen.                                                                                                  Ga naar de kerk, opwekkings- liederen krijgt men niet meer onder de tafel toegeschoven van de verpleegster, maar de psychiater raadt het nu aan, maar niet te veel, alleen Zondags!   Ook de kerk, zwaar tegen Boeddha en meditatie, geven nu zelf meditatie lessen, en fotootjes van de Daila lama . Die christenen zijn pas gespuis.                                                         Dit gebeurde zo vaak, yoga lessen, en Boeddhistische behandelwijze in de psychiatrie, dat de zorgverzekeraars er een klacht over hebben ingediend. Kom even, dat viel er niet onder Yogales  en naar een gebeds bijeenkomst doorsturen. Het was eerst hokus pokus gevaarlijk kon psychoses opwekken, net als Maruana, misschien krijg ik door dit artikel een jaar abonnement van Ohra bijvoorbeeld, of een autootje zodat ik droog naar mijn religieuze centrum van eigen voorkeur kan, Scheelt weer in de kosten voor de huisapotheek!            Nee , ik heb geen voorkeur,  anderen firma’s mogen mij dit ook aanbiede. En niet die grap met die paraplu, in plaats van een auto. Die pareplu was trouwens binnen een week niet meer te gebruiken. ps De wind sloeg eronder..

Nog een Ps ook opvallende bericht was, dat peterselie helpt bij symptomen bestrijding, maar het had een nadeel de chemo therapieën werden  hierdoor geneutraliseerd, nou ja het was alleen afkomstig van de chemo therapie aanhangers, dit is dus wel bewezen! Zou u denken, maar waarom het effect van de chemo therapie hierdoor geneutraliseerd word!? Dit was een van de redenen om geen forse hoeveelheden peterselie te gebruiken, en de andere was men wist niet hoeveel peterselie men moest innemen! Houdt u de dhoti maar vooral goed vast Een maand later zie ik een advertentie peterselie tabletten! Echt hoe lang dit dus al bekend is in het buitenland, mag de Heere weten. misschien meer een vraag aan het zieken fonds die betalen er nog dik voor

The Tradition of Vedic Chanting, video.

De Vedische traditie van het reciteren van mantra’s (gebeden ) en liturgieën, dit wordt gesubsidieerd door Unesco zoals ook de vertaalde Purana’s een project door de Unesco  zijn uitgegeven“ Deze video geeft een indruk hoe dit gaat, in Nederland is dit al veel langer bekend  omstreeks 1500 hadden wij al een goede vertaling van het Ramayana in het Nederlands, van een Nederlandse predikant, die het een prachtig schrift vond, in verzen allemaal in dichtvorm een poëtisch werk. Naar deze video, is dit uniek aangezien alleen de brahmaanse kasten Sanskriet mochten leren. En de doorsnee Indiër geen enkele weet van Sanskriet, of beter wat het betekende had door de Arj Samaj oprichter mochten vrouwen de geschriften lezen ( plus minus 1870). En in Nederland kon men al vanaf zo 1500 grammatica en de heilige teksten bestuderen

The Tradition of Vedic Chanting” — UNESCO: Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity –...

The Tradition of Vedic Chanting

Grammatica Grandonica, een Sanskriet grammatica boek uit 1730 van (jaar 1730) weergevonden

 

Oud-Scaliger fellow dr. Toon van Hal (Universiteit van Leuven) heeft in een klooster bij Rome een bijna 300 jaar oude en verloren gewaande grammatica van het Sanskriet teruggevonden.

Verloren grammatica boek van Sanskriet (jaar 1730) weergevonden
Grammatica Grandonica

De grammatica is geschreven rond 1730 door de Duitse jezuiet Johann Ernst Hanxleden (1681-1732) in het zuidwesten van India. Hij schreef het manuscript in het Latijn, zonder het ooit te publiceren.

Tijdens een kort verblijf in Rome heeft dr. Toon van Hal het manuscript echter teruggevonden.  Toon Van Hal bereidt momenteel een artikel over de zoektocht voor.

donderdag 25 april 2013

GEEN DARSHAN SRI VENKATESHA TIRUMALA!

GEEN DARSHAN SRI VENKATESHA TIRUMALA!
AANSTAANDE DONDERDAG,

Is de Heilige tempel van Sri Venkatesha, een bedevaartsplaats.
17 uur lang gesloten voor alle pelgrims.
Door de maansverduistering een ongunstige teken, deze eclips duurt tot vrijdagmorgen as
De priesters daar Sri Venkatesha zullen in de vroege morgen speciale riten uitvoeren, met het bekende Suprabatham en archana offer rituelen. Naar de almanak is de duur van de eclips van 1.22 tot vrijdag 1.55. Dat is een paar minuten in de kleine uurtjes op Vrijdag.
Als de eclips zichtbaar is, dan geld dit voor elke tempel in de Vishnu verering op dat halfrond van de aarde. Sri Venkatesha wordt op de authentieke wijze vereerd en is in India en ver daarbuiten zeer geliefd en gerespecteerd.
Sri Venkatesha zijn beeldgedaante is een van de oudste en heiligste van India, zijn ratha door de straten is een uniek verschijnsel. En al duizenden jaren oud. Voor vele pelgrims zal het een teleurstelling zijn dat zij geen darshan kunnen nemen van de Heer.Een slecht teken, geluiden klonken al op van dat de Heer zich had afgekeerd om met zijn stralende gelaat rond als de maan het pad te verlichten. Vooral nu er veel gereist wordt hoopt men dat dit geen verdere neerslag heeft op de toekomstige geschiedenis van India
De tempel in Tirumala, waar velen aanstaande donderdag geen darshan van kunnen nemen, dit zijn donkere dagen in de annalen van de religieuse geschiedenis
 
 

dinsdag 23 april 2013

Mahatma Gandhi, meditatie op de gita.

De Bhagavad gita roept de mensheid opom lichaam geest en ziel te wijden aan zuivere plicht.

Gandhi_South-Africa

En niet te verworden tot alleen interesse in luxe en bevrediging van sensuele lust,  overgeleverd aan de genade van verlangens en ongedisciplineerde impulsen

Wanneer twijfel mij achtervolgt, en teleurstelling mij in het gezicht staart. En ik geen spoor van hoop aan de horizon. Ik wend mij dan tot de Bhagavad gita en vind dan een vers die mij vertroost. En ik begin te glimlachen te midden van overweldigende problemen. Degene die mediteren op de Gita halen hier elke dag een verfrissende vreugde en nieuwe betekenis uit .

~ Mahatma Gandhi

Vertaald bhakta Pieter.

zondag 21 april 2013

Scheppingverhalen en contradicties?

Contradicties?
Brahma  is het begin, en Brahma komt in het begin van de vedische geschriften niet voor. Een andere scheppingsverhaal, meer uit de rivier gebieden (Ganges delta) wordt beschreven, de eerste godin is een vrouw Devi genaamd (matriarchaat), de moeder. Zoals in het Rhone dal moedergodin beelden werden gevonden die bewijzen dat de Aarde als moeder toen werd vereerd. Naar de moederschoot die alles voortbrengt. Dit wordt als verering van de natuur elementen gezien of beter de opkomst van de eerste goden verering of religie, zie de overeenkomsten.

2e Scheppingsverhaal . Brahma komt in de eerste Vedische teksten helemaal niet voor. In het begin van de klassieke periode van het hindoeïsme, ongeveer ten tijde van Christus, werd hij vereenzelvigd met de scheppende god uit de Rig Veda. Maar sindsdien heeft hij zijn scheppende krachten (zijn rol of titel) moeten afstaan aan Shiva en Vishnu en aan de grote godin Devi,
En is hij naar de achtergrond van het pantheon verschoven. Aangezien zijn enige interesse de alles omvattende structuur van het universum is, zegt men wel dat hij de minder plezierige taken, zoals het bestrijden van het kwaad, overlaat aan Vishnu en Shiva. Volgens de hindoeïstische schepping mythologie (religiën) maakte de oerkracht of brahman de kosmische wateren en legde daar een zaadje in. Het zaadje werd een gouden ei, dat herboren werd als Brahma, aan wie alle schepping ontspruit. De eerste schepping was Manu wat mens betekend, een van Brahma’s namen, Brahma wordt beschouwd als de eerste en grootste wijsgeer. Hij wordt afgebeeld met vier gezichten. noot, Brahma heeft geen hoofden hij kan alle richtingen tegelijkertijd zien (waarnemen dus ook beneden en boven), die "hoofden" worden vaak gezien als de vier Veda's (kennis of waarheid), en de vier yuga's (tijdperken) en de vier sociale categorieën( kasten of varna’(noot, dit is wel heel apart naar de bekende verhalen, naar de vaisnava richting is het varnasrama door Vishnu geschapen), Brahma schept mensen en Goden, Deva's genaamd, de vrouwelijke vorm van Deva is Devi)); zijn vier armen zijn de vier windstreken van het heelal. Verder heeft hij een kralensnoer (gebedssnoer of mala genaamd) dat de tijd beheerst, een boek dat alle kennis bevat en een kruik die de scheppingswateren symboliseert.
noot. Naar de Manu smrti, een vertaling verschijnt er een gouden licht boven de wateren, dat is dan de oergod en Brahma is daar, noot, zie gouden ei. Dit is bijna identiek aan Genesis. (Bijbel)
22 noot. Dat brahman of Brahma schept is bekend uit de eerste overleveringen, Brahman, Brahma schept de vrouw (Rig Veda)
Dit zijn de verschillende visie's uit India en wat men de westerse visie noemt. De westerse wetenschap kon het moeilijk verklaren waarom ten eerste als die vormen van veelgoderij, dan ineens veranderde naar een God of schepper, of origine van het al. Dit was te wijten aan dat de onduidelijkheden meer aan het onderschatten voorstellings-vermogen van de westerling bleek te liggen, dan ongeloof. Ten eerste het saiviti-isme en Vishnu-isme en vaisnaisme ik zet het even in deze volgorde om het duidelijk te houden. Het Brahma en de volgelingen zien Brahma als de bron en oorzaak van alles, god de schepper is er in onze westerse gedachte gang, als u christelijk bent opgevoed. En dan is Hij in alles, En dit is slechts een korte weergave van een schier oneindige vloed van interpretaties en teksten uit heilige boeken.

zondag 14 april 2013

Bhakti naar de Bhakta's

Het sanskrit woord voor verering is bhakti; iemand die vereert is een bhakta, en een manier van vereren is om bhajan, spirituals, of meer westers als psalmen,gospel te zingen

Bhajans zijn de meest populaire form van verering in India, deze worden door een persoon of een groep gezongen. Met of zonder muziek. En ook in verschillende stijlen.Bhajans kunnen morgens os avonds gezongen worden, of geneuried tijdens het werk.Bhajan sessies worden al eeuwen lang gehoord in India en de landen daar omheen. Bhajan is niet alleen religieus maar ook een culturele bijeenkomsten voor de gewone Indiase burger.

Traditionele religieuze ceremonies in India zijn heel gestructureerd  en worden door een priester uitgevoerd in Sanskrit, in contrast met bhajan sessies waar de priester buiten gesloten wordt. De zanger adresseert zelf aan God in eenvoudige eigen taal en basis klanken, begeleid door middel  van trommels en cimbalen en harmonium .

Kabir was een kavi (poet of dichter) in de 15e eeuw. In die periode werd India geregeerd door moslim heersers, en er was een constante wrijving tussen tot islamiet geworden Hindoes en de conservatieve Hindoes meerderheid. De Hindoe zelf waren ook onderling verdeelt door het kastenstelsel, bijna niet te tellen onderverdelingen naar afkomst of positie, en hebzucht. Kabir en andere literaire personen predikte de essentiële menselijke broederschap los van de ritualistische vormen en het klasseloze stelsel als doel te stellen. link naar artikel over de bhakta familie de Bhakta Kabir samaj

Internet adressen Tibet, support page.

Nederland
Bhakta nieuws aangeboden door Bhakta Piet(er)tibetnaarschool.nl is de site van een Nederlandse stichting
die schooltjes op het platteland van Tibet helpt.
tibet.nu site van de Tibet Support Groep Nederland, politiek en sociaal gericht
tibetwinkel.nl site van de winkel in A'dam van de Tibet Support Groep
shat-tibet.com is de site van Stichting Hulp aan Tibetanen,
geeft hulp aan Tibetaanse kinderen in India.
tibet.pagina.nl toeristische info, achtergronden enz.
Wereld/World
tibet resources all organisations etc. about Tibet
tibet.com the oficial site of the Dalai Lama
tibet.org the best Tibet info site

zaterdag 13 april 2013

Unieke foto's uit India van voor 1900

Unieke foto's uit India van voor 1900 Het kan niet op, nog meer uniek materiaal van fakirs en heiligen, maar nu ook uit Bengalen foto's gedateerd 1838. Hoofdzakelijk van tempels en bekende plaatsen in geheel.

dinsdag 9 april 2013

Ancient India beelden van het leven in India voor de 2e wereldoorlog, zwart wit film.Temple of love.Reis journaal.

Ancient India,beelden van het leven in India voor de 2e wereldoorlog. Deze reisverslagen zijn uniek, samenvattingen weliswaar maar ook van goede beeld kwaliteit. Tempels, mantra's en heiligen koeien. Ohm shant Hari Rama, Raam Raam, namastee Bhakta Piet(er)zijn digital journal

maandag 8 april 2013

Jagannatha darshan, een film uit 1950.by Castle film

Geweldig nieuws de genade van de Heer werdt al in 1950 in de Engelse bioscopen vertoont. Zijn darshan is uniek, vooral voor de tweede wereldoorlog en vlak daarna. En dan dit de originele ratha yatra in Orissa zijn darshan voor de gewone man. Die films van nu zijn nog uniek. Dit is een teken van zijne grenzelose genade dat wij dit nu kunnen aanschouwen. En aan iedereen kunnen vertellen dat de heer met de brede lach, uit India mee kwam met de eerste filmbeelden. Echt in 1951 de ratha yatra al gefilmd in Orissa India, wie wist dit. Yaja Jagannatha Subhadra En Balabadra kiya

India lunch gratis lunch voor schoolkinderen, en sri Jagannatha geschiedenis.

Wat u in deze video ziet wordt al meer dan duizenden jaren in de keuken van de Jagannatha tempel in Orissa gedaan voor pelgrims op oude stookplaatsen en grote kleien ketels waar rijst voor tienduizenden of meer dan een crore pelgrims gekookt kan worden. Dit gebeurt al zolang de tempel bestaat een genade van heer Jagannatha. Zo men vaak verteld het was al uitgevonden en staat in de Vedische geschriften.Bhakta Pieter zijn digital journal

Rikshaw in India, video.

Een reis met een rikshaw, met beelden van het harde bestaan,leven in een land van tegenstellingen. Met een verslag van de rikshaw rijders Rikshaw in India, video.

De Boeddha verklaarde, al dat wij zijn is het resultaat van onze gedachten

De Boeddha verklaarde, al dat wij zijn is het resultaat van onze gedachten, het zijn onze gedachten die de voortgang van leven en dood veroorzaken. Zo zullen wij altijd streven onze gedachten te zuiveren Naar het vertaalde Tibetaans dodenboek, is Boeddha hierin correct het dodenboek beschreef al duizenden jaren voor enig ander door overdracht over de ziel, en hoe te leven als voorbereiding op het sterven. Om het kort te houden de ziel verlaat het lichaam gehuld in de grof fijn stoffelijke van de geest, bestaande uit materiële gedachten en impulsen, herinneringen die drijven als het ware op de ziel. De ziel door die gedachten van het grof fijnstoffelijke als het ware ingesloten. Moet zich door de meditatie hier boven houden, de ziel weet dat deze geen pijnen of lichaam meer heeft, en het slechts herinneringen zijn tot een illusie geworden.

woensdag 3 april 2013

Info Tibet winkel Nederland

Tibet Support Groep Nederland is een onafhankelijke, non-profit stichting die Tibet in haar streven naar vrijheid ondersteunt via vreedzame acties en het verspreiden van betrouwbare informatie. Op deze on-line TibetWinkel kunt u artikelen uit eerlijke handel bestellen, waarmee u de Tibet Support Groep Nederland en daarmee Tibet financieel steunt. http://www.tibetwinkel.nl/ TibetWinkel(achter de Dam) Adres: Spuistraat 185a Amsterdam Kantoor Tibet Support Groep Postadres Postbus 3673 1001 AL Amsterdam een support Tibet actie door Bhaktamagazijn

Mukunda mala stotra

Mukunda mala stotra Een prachtig gebed, een bloemen slinger van hymnen aan Mukunda (uitspraak Moekoenda) gericht, de Mukunda mala zijn een reeks gedichten als een bloemenslinger, een Sanskrit gedicht gecomponeerd als verering een offering aan Maha Vishnoe door de heilige koning Kulasekhara Alwar. De devotionele diepgang en benadering van deze verzen hebben het gedicht omhoog gebracht als een kroon van bhakti of toegewijd beweging. Het beschrijft de misère van de gevangen ziel, gevangen in een wereld en dat Sri Krishna de enigste bevrijding is. Oh mukunda mijn Heer .Laat mij alstublieft constant uw namen reciteren, u aansprekend als Sri Vallabha, Hij wie geliefd is door Lakshmi) Varada ( de gever van zegeningen) Dayaapara ( Hij die zonder oorzaak genadig is). Bhakta priya (hij wie geliefd is bij zijn bhakta's), Bhava-lunthana-kovida ("Hij wie een expert is in het plunderen van de status quo van herhaalde dood en geboorte") Nath (Naath de Allerhoogste Heer), Jagan nivaas (de toevlucht van het universa en Naga sayana spreek uit als Naag sayena, de allerhoogste Heer die neerlegt op een slangen bed, met serpent word Ananta sesha bedoelt de slang met de duizend hoofden.) Dit is slechts de eerste ervan maar prachtig en geeft goed weer wat vooruitgang geeft in Bhakti. zievoor de rest op http:// vedabase.net/mm/

Sri Hanoeman verschijnings dag

Sri Hanoeman is het ultieme voorbeeld van de toegewijde Bhakta van Heer Raam. Hij wordt vereerd vanwege Zijn vastbesloten Devotie aan Sri Raam. Sri Hanoeman was nederig, moedig en wijs. Hij leefde alleen om Heer Raam te dienen, zonder ook maar iets terug te verwachten. Het volgende verhaal uit de Ramayan illustreert Zijn Prema (liefde) voor Bhagavan Raam : Op een dag vroeg Sri Hanoeman aan Sita Raam Mata, waarom Zij sindhur (rood poeder) tussen de scheiding van Haar haren aan had gebracht. Toen Sita Raam Mata antwoordde dat het zetten van sindhur de levensverwachting van Haar echtgenoot, Raam Bhagavan, zou verlengen, toen smeerde Sri Hanoeman Svami Zijn hele lichaam in met sindhur om Sri Raam zijn onsterfelijkheid te garanderen. Sri Hanoeman Jayanti, is de dag waarop Sri hanoeman op Bhur Loka (Aarde) verscheen, en dit wordt dan ook elk jaar weer gevierd om Sri hanoeman te eren. De elfde Avatara van Sri Shiva . Anjana Mata, die in haar vorige leven Punjikasthala was, had veel gemediteerd en zware tapasya gedaan en daardoor kreeg zij een zegen van Shiva Bhagavan om de moeder van de elfde Avatara te worden van Shiva Bhagavan.Dat gebeurde dankzij Agni Deva die aan koning Dashratha, de koning van Ayodhya, een kom met zoetigheden schonk. Deze zoetigheden moesten verdeeld worden tussen zijn echtgenotes. Op het moment van uitdelen pakte een arend een deel van de zoetigheid en liet het vallen waar Anjana Mata aan het mediteren was. Pavani Deva God van de Wind, bracht het vervolgens naar Haar toe zo het voorbestemd was. Nadat Anjana Mataji de zoetigheid had opgegeten, is Sri Hanoeman als elfde Avatara van Shiva Bhagavan afgedaald naar Bhur Loka Gaya. Dit gebeurde tijdens zonsopgang op de dag van de volle maan in de lentemaand Chaitra van de Hindoe kalender. Dit is precies zes dagen nadat Shri Raam Bhagavan op bhur Loka was gekomen en daarom wordt zes dagen na Raamnavmi Sri Hanoemaan Jayanti gevierd. Viering van Sri Hanoeman Jayanti. In de vroege ochtend van Sri Hanoeman Jayanti gaan toegewijden en Hindoes in grote getallen naar de Mandir om Sri Hanoeman te eren. Al bij het aanbreken van de dag, nog voor zonsopgang, wordt begonnen met katha’s (verhalen). Omdat Sri Hanoeman tijdens zonsopgang is geboren, worden de katha’s lezingen met zonsopgang beëindigd. Vervolgens wordt prasadam ( heilig voedsel) uitgedeeld.Pandita's geven de Moerti van Sri hanoeman een abhishak, een bad en bieden speciale gebeden aan de Devi’s en Devata’s. Vervolgens wordt deze Moerti ingesmeerd met sindhur en olie, symbolen van leven en kracht. De aanwezigen krijgen dan een tilak van sindhur, afkomstig van de Moerti, op hun voorhoofd gezet. Overal ter wereld wordt op Sri Hanoeman Jayanti de Sri hanoeman Chalisa gezongen. Mensen vasten, doen puja’s en offeren aan Sri Hanoeman. Het gaat hierbij om prasada en fruit, vooral bananen. In bepaalde plaatsen in India worden er festiviteiten gehouden: mensen dansen, dragen maskers van Sri Hanoeman en lopen mee in De optochten met de Moerti’s van Sri hanoeman. Sri Hanoeman is het lichtende voorbeeld dat men door zuivere Devotie tot Bhagavan zal komen. Omdat Sri hanoeman zo toegewijd was aan Shri Raam, heeft Sri Hanoeman zij aan zij met Sri Raam Bhagavan gelopen.Wanneer wij het voorbeeld van Sri Hanoeman volgen, zullen wij zuivere toewijding ervaren en ervaren hoe gezegend het is om een persoonlijke band met Bhagavan Sri Raam te hebben. Met Sri hanoeman Jayanti geven wij hier nog een extra dimensie aan om zo een zuiver bewustzijn en meer inspiratie te verwerven. Hanoeman schrijft men ook als Hanuman, De naam Raam schrijft men hier ook als Rama of Ram, maar men spreekt het uit als Raam.