maandag 28 oktober 2013

Recept, tamarinde sap maken


De Tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae). Tamarinde is verkrijgbaar in toko's of supermarkten.

Om het te gebruiken, breek je een stuk van ongeveer drie centimeter van het blok af en week je het in een kom of beker met heet water. Haal de tamarinde er na 15 minuten tot een half uur uit, verwijder de pitten, kneed het goed boven een schaaltje en knijp het sap eruit. Zeef het sap zodat je alleen het vocht gebruikt. De overgebleven tamarinde kan maandenlang goed blijven in een plastic zakje, mits bewaard in de koelkast.

De pulp van de vruchten wordt gebruikt om tamarinde siroop te maken. Hieruit wordt frisdrank gemaakt. De pulp is ook een belangrijk ingrediënt in verschillende sauzen, zoals worcestersaus, en in de Aziatische keuken.

De vruchten, schors en bladeren worden vaak medicinaal gebruikt. In sommige culturen heeft de tamarindeboom ook een mystieke betekenis en wordt de boom als heilig beschouwd.


De Tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae). Oorspronkelijk komt de tamarinde uit Oost-Afrika. In de prehistorische tijd werd de boom naar India gebracht, vanwaar hij zich bijna over alle tropische gebieden verspreidde als nuttige plant. De Tamarinde wordt gekweekt als sier- en nuttige plant in tropische regio's.

De Tamarinde is een groenblijvende boom die tot 25 meter hoog kan worden, met een dichte, afgeronde kruin. De bladeren zijn samengesteld, geveerd en 5-15 cm lang. Ze zijn grijsgroen van kleur en worden afwisselend geplaatst. De tamarinde heeft kleine gele bloemen met kleine oranje of roodachtige strepen over de kelkbladen. Er bestaat ook een variëteit met witte bloemen. De bloemen groeien in trossen van 10-15 stuks.

De vruchten van de tamarinde zijn 7-20 cm lange, bruine peulvruchten. De vruchten bevatten ovale, harde zaden die omgeven zijn door donkerbruin, zurig aromatisch smakend vruchtvlees. De boom begint meestal na 4-6 jaar vruchten te dragen en kan jaarlijks tot 300 kg vruchten produceren.

Naast het gebruik van het hout in de meubelmakerij, werden de takken vroeger ook gebruikt als zweep tijdens de slavernij, zoals te zien is in de Spaanse bok.

Bron: Wikipedia en Bhakta Pieter Recept




zaterdag 19 oktober 2013

Waarom shanti shanti


Volgens de heilige Geschriften van het hindoeïsme zijn de bronnen van belemmeringen en problemen afkomstig uit  deze drie rijken.
  • Fysieke of Adhi-Bhautika rijk, de  bron van problemen/obstakels vanuit externe wereld, zoals van wilde dieren, mensen, natuurrampen enz.
  • Goddelijke of Adhi-Daivika rijk  kan een bron van problemen/obstakels zijn uit spirituele wereld van geesten, goden, geesten, halfgoden/engelen en meer.
  • Intern of Adhyaatmika rijk,  bron van problemen afkomstig  van /belemmeringen die voortvloeien uit iemands eigen lichaam en geest, zoals pjin, ziekten, luiheid, niet aandachtig zijn enz.
    Dit word genoemd "Tapa-Traya" of de drie klassen van problemen. Wanneer Shanti mantra's worden gereciteerd, worden belemmeringen uit deze rijken afkomstig verondersteld te worden gepacificeerd.
    Na de aanroepingen of afscheid , afsluiting van de erediensten  gericht aan  de goden wordt dit meestal gezongen, aarti of bhajan genaamd de laatste kalmeert de geest het meest, en om echt een vredige geest te verkrijgen  werkt het als mantra beter, De eerste keer 432 keer herhalen, zonder tussenpozen en pauzes, als de concentratie goed is deze hoeveelheid verdubbelen, verdeelt over dag, in de ochtend en voor het slapen gaan, de volgende dagen dit verhogen door zo een dezelfde hoeveelheid er tussen de middag erbij te gaan doen. De bedoeling is de recitatie driehonderd duizend maal te doen binnen de periode van drie maanden. noot, nooit minder op een dag gaan doen, en ook deze periode alleen vegetarisch eten geeft perfecte resultaten, de tijd is gebaseerd op de cyclus van de maan, aangezien men geen andere kalender had. Pandits geven ook wel eens het advies erbij geen suiker, en of geen graan.. Ilzelf heb zelf soortgelijks gedaan door drie dagen lang alleen thee te nemen, verder niets, en het rijk van de Adyaatmika was  hierdoor weer gepacificeerd.

woensdag 16 oktober 2013

Recept, filodeeg rol met panir en abrikozen.

Filodeeg is een dun deeg gemaakt van bloem, water en olie. Het wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken voor gerechten zoals baklava, börek en spanakopita. Filodeeg is dun en kwetsbaar en wordt verkocht in gestapelde vellen. Om uitdroging te voorkomen, worden de vellen vaak lichtjes bestrooid met bloem of maïzena. Het deeg kan worden gebruikt door het op te vouwen, te stapelen of in lagen te leggen voor verschillende gerechten. Filodeeg kan knapperig worden gebakken in de oven of op het fornuis. Het is belangrijk om snel te werken met filodeeg, omdat het snel kan uitdrogen en breken. Een vochtige doek kan helpen om de vellen zacht en flexibel te houden tijdens het werken. Filodeeg is een veelzijdig ingrediënt dat zich goed aanpast aan verschillende recepten en resulteert in een knapperige en luchtige textuur, perfect voor zowel zoete als hartige gerechten.  foto AsglALP


 

Voor vier personen-      eiwit 22 gram, vet 24 gram, koolhydraten 48 gram.                                                                                                                                                                               480 kcal, per persoon.

  • 2 eetlepel olie
  • 300 gram pompoen
  • 200 a 250 gram panir
  • 50 gram abrikozen ( een dag van te voren in de week zetten)
  • 1 pak filodeeg laten ontdooien
  • mespunt gedr koriander (beter is verse, dan 2 a 3 eetlepels gehakt)
  • mespunt kaneel
  • half bosje peterselie
  • 3 eetlepels boter

Bereiding, oven 180 celcius voorverwarmen

De pompoen klein snijden, bakken in de olie totdat deze net zacht gaat worden (geen pap er van maken). Eruit halen en dan de panir licht goud bruin bakken met de peterselie en de andere kruiden, meteen de pompoen erbij, en even voorzichtig door elkaar heen scheppen, zoals ik al eerder schreef geen pap er van maken. De filo uitspreiden op bakpapier op het blik , net over elkaar heen zodat u de balplaat bedekt, zorg dat de filo goed vast aanelkaar zit, anders even met een kwastje met water aan elkaar plakken, en bestrijk ze met de boter. Dan de vulling erop en in het midden want wij gaan vanaf de zijkanten het deeg over de vulling heen en dan een rol vormen. Een lange rol. Bestrijk de rol met wat water u kan er nog sesam zaad op strooien en ik vergat de peper en zout naar smaak, bij de vulling. Bak de rol in 20 minuten goudbruin. U kan in plaats van de panir, ook tofoe gebruiken. Een leuk effect is met een stuk papier een zijkant af te dekken en dan wat paprika erop strooien. Geeft wat extra kleur er aan. Vergeet niet te offreren Recept van Bhakta Piet(er) ps. Dit recept is voor alleen prive  gebruik. Bij gebruik in verenegings periodieken mijn naam en blog adres vermelden. Zoals bij  al mijn recepten en artikelen van mijn hand

zondag 13 oktober 2013

vegetarisch recept, marinade Ambon

  • 2 deciliter water
  • een vierde blok santen
  • 3 el vloeibare tamarinde of ontpitte
  • 4el palmsuiker of rietsuiker
  • 1 a 2 laurier blaadjes

Dit bij elkaar even aan de kook brengen tot de ingriedenten zijn opgelost. Dan van het gas af. En hier de soja brok of panir in marineren. dit geeft het beste effect als u het 24 uur in de marinade laat, de panir of sojabrok in olie en met een lepel sambal bakken

woensdag 9 oktober 2013

Recept. Gekookte brandnetel met panir.

Gekookte brandnetel Alleen de jonge blaadjes gebruiken, en de stengels of takken verwijderen, 10 minuten koken in water, laten uitlekken, fijnhakken en smoren in de olie met klein gesneden selderij, of bleekselderij, naar het seizoen .Crème fraise of groentebouillon toevoegen (crème fraise maakt de kruidige smaak wat milder). Het gerecht iets inkoken en kruiden zoals lavas met zout, peper (verse groene peper) Serveer dit met verse panir ongeperst als een roerbak schotel, met zilvervlies rijst. Gaat uit van 2 flinke volle handen blad per persoon, het slinkt net als spinazie en andijvie
bhakta Pieter Ananda Malik prabhu


Recept, dressing voor fruitsalade, een gember wortel siroop


50 gram suiker
150 ml water
4 bolletjes gember
1 geraspte wortel
sap van 1 limoen of 1,5 citroenen

Doe de suiker, water en gember in een steelpan en verwarm dit al roerend totdat de suiker is opgelost. Voeg vervolgens de heel fijn geraspte peen of wortel en het sap van de citroen/limoen toe. Laat het geheel zachtjes koken totdat het een stroperige consistentie heeft. Laat de dressing afkoelen en bewaar deze in de koelkast.

Deze dressing is heerlijk over fruit of een fruitsalade. Wees er dankbaar voor, er zijn veel mensen die niet genoeg voedsel hebben om te eten!

Borage heilzaam lekker.

BORAGE brengt rust naar het huis. De bloemen worden gebruikt in salades en garnering, en bevorderen een goed gevoel. Borage wordt tradioneel gekweekt voor culinaire en medische doeleinden, maar tegenwoordig wordt het vaak alleen voor de olie gekweekt.. Vers heeft Borage een frisse komkommer smaak, de bloem heeft een honingachtige smaak en is goed eetbaar en wordt op desserts gebruikt. Oud gebruik van Borage, als een thee en dan wat zeezout erbij en in het seizoen korenbloemen, en dan maak men er de vloer mee schoon, vanuit het volksgeloof en kennis sprenkelt men dit ook in de vier hoeken van de kamer., kleine hoopjes Borage werden hier ook voor gebruikt. Zoals men in India symbolen voor het huis maakt om het kwade af te weren, en ook symbolen om Laksmi een keer per jaar uit te nodigen om hun huis te bezoeken, zodat het geluk binnenkomt. PS men kan ook zout, zeezout in de hoeken van de kamer plaatsen naar de Vayu, ik weet de juiste naam niet  een soort Feng Shui, harmoniseerd dit, zout houdt ook straling tegen, en in deze kleine hoeveelheden, krijgt men  een positiever vibratie in huis.

Abrus precatorius, pestiilje of good luck

De Abrus is een plant die van origine uit de tropische gebieden komt, en waarvan de zaden giftig zijn. En opvallend genoeg gebruikt worden voor gebeds snoeren , mala’s. En ook als talisman worden meegedragen.  In India is de plant niet inheems, zoals ook Hawai en de zuidelijke staten van Amerika niet, vandaar dat men dat een pestiliente noemt in de vakkringen van botanici en de bosbouw en natuurbehoud. Men nam deze mee naar andere landen, en als men ze verloor of anders, En als daar het klimaat  gunstig was kwamen ze uit, en zo verspreiden de plant zich. Het valt bijna niet voor te stellen dat zo een zaadje door zijn uiterlijk, al als geesten en demonische invloeden verdrijvend wordt gezien Wat voor Westerse ogen juist als giftig en blijft er ver van uit ziet.

dinsdag 8 oktober 2013

Calendula Officinalis de Goudsbloem, de huisapotheek.

Calendula Officinalis de Goudsbloem had al vele toepassingen gedurende de menselijke geschiedenis.

Het heeft van alles in huis, als anti muggen plant en om insecten af te stoten in volksgeneeskunde . Goudsbloem is ook populaire bij aromatherapie. De Goudsbloem wordt  ook gebruikt in de vorm van lotions, crèmes, en kompressen, terwijl tincturen of thee in de homeopathie. En in  de volksgeneeskunde, Calendula  wordt gebruikt voor het volgende: samentrekkend, antibacteriële, spijsvertering, reproductieve gezondheid. Bijensteken, dermatitis, psoriasis en insectenbeten kunnen er mee worden behandeld als gevolg van de helende kracht geproduceerd door deze botanische EHBO kist . Calandula zalf is een prima toevoeging voor uw huisapotheek, tegen ondiepe snijwonden en schaafwonden, muggebeten, en ook gewoon lekker bij ruwe handen bijvoorbeeldt na de afwas.

Voor de natuurgeneeskunde is vooral Sri Dhanvantarti bekend, al worden naar de oude kennis ook vel mantra’s gebruikt wat minder bekend is, kruiden met mantra’s of van iets vasten is eigenlijk Sri Dhanvantari. Hij wordt al in het Ramayana genoemd

Verbascum in het Engels Hare's beard .

De Verbascum in het Nederlands stalkaars genoemd heeft in het Engels een opvallende naam Hare’s –beard en kaarsen lont candle wick omdat deze zo mooie gele kleur van bloemen heeft en ook een statige plant. Maar het blijkt weer dat de namen van de Heer in de USA al vaak werden genoemd, wat een zegen, een keer zo een naam van de Heer en alle zonden weg, hoe zuiverend zijn die namen niet, dat er staat dat men een steen die alles goud kon veranderen op de vuilstort gooide omdat men de heiligen naam had. En wie dit weet, wil dan nog een opleiding doen om ingeneur , econoom of zo te worden? Schrijf gerust een commentaar hieronder.

Mieren. Milieu en dier vriendelijke tips om insecten uit huis te weren


De beste verdedeging is alles weghalen wat ze aantrekt, kruimels, suiker. Doe alles in af te sluiten bussen of potten. Als de binnendringers blijven komen, probeer dan deze eenvoudige middelen.

  1. Neem een planten sproeier, met zeep water en sproei over ze heen. Houd de spuit de eerste tijd bij de hand.
  2. Komkommer pitten en schillen, leg die waar ze binnenkomen, de meeste mieren hebben hier iets op tegen
  3. Mint thee, Menthol zalf, en kruidnagelen, pepermunt blad (gedroogde).
  4. Volg ze tot het mieren  nest, en gebruik cayenne peper, citrus olie, of kaneel leg dit op een lijn, (een van de middelen) en blokkeer zo de route, met tijgerbalsem werkt dit prima weet ik uit eigen ervaring.
  5. Laat een nachtlampje branden en doe wat knoflook tenen tussen kieren waar ze uit hunnen komen, de menthol zalf werkt hier ook goed bij.

Het zijn ook levende wezens en deze middelen zijn kindvriendelijk In de Gita staat zelfs de kleinste schepselen zijn Mij dierbaar

Brownies, volkoren koekjes

Ingredienten

  1. 1/2 cup boter
  2. 1/2 cup honing
  3. 1 rijpe banaan geprakt
  4. 1 zakje Vanille suiker 
  5. 1 3/4 cup volkoren meell
  6. 1 TL zout
  7. 1/2 TL baking soda
  8. 1 TL kaneel 
  9. 1/2 TL nootmuskaat 
  10. 1 1/2 cup havermout (vlokken)
  11. 1/2 cup rozijnen (optioneel)

Bereidingswijze.

Als u geen cup maat heeft , dan kan u een koffiekop of melkbeker gebruiken,

of klik op de link voor mijn omreken tabel van cup naar grammen. Klik hier

Warm de oven voor 190  graden leg bakpapier klaar , neem een kom en mix de boter ,honing, en de geprakte banaan met de vanillie en mixen tot het een gladde massa is.

  1. In een 2e kom, meng de bloem, zout en de andere ingriedenten op de havermout na tot het goed door elkaar is  
  2. AVoeg nu de banaan mis erbij, en goed doormengen, doe nu de havermout erdoor en de rozijnen als u ze gebruikt wel geweld. Goed door elkaar heen mengen, vooral die gezonde recepten! Ik heb er meestal een wantrouwen tegen. Wnt ze kunnen zwaar op de maag liggen. En vooral als ze even lichtbruin zijn meteen de oven uit. Echt 10 minuten tot 15 minuten, en niet langer! De tijdsduur houdt ook verband met de dikte. 
  3. Deze koekjes schept u met een dessertlepel op het bakpapier En laat de koekjes ook afkoelen op het bakpapier.
Haribol Ohm shanti Harih vrede en liefde op je weg bhakta Piet(er)

Fahrenheit naar Celcius omrekenen voor de keuken.

200 Fahrenheit = 93 Celsius

205 Fahrenheit = 96 Celsius

210 Fahrenheit = 99 Celsius

215 Fahrenheit = 102 Celsius

220 Fahrenheit = 104 Celsius

225 Fahrenheit = 107 Celsius

230 Fahrenheit = 110 Celsius

235 Fahrenheit = 113 Celsius

240 Fahrenheit = 116 Celsius

245 Fahrenheit = 118 Celsius

250 Fahrenheit = 121 Celsius

255 Fahrenheit = 124 Celsius

260 Fahrenheit = 127 Celsius

265 Fahrenheit = 129 Celsius

270 Fahrenheit = 132 Celsius

275 Fahrenheit = 135 Celsius

280 Fahrenheit = 138 Celsius

285 Fahrenheit = 141 Celsius

290 Fahrenheit = 143 Celsius

295 Fahrenheit = 146 Celsius

300 Fahrenheit = 149 Celsius

305 Fahrenheit = 152 Celsius

310 Fahrenheit = 154 Celsius

315 Fahrenheit = 157 Celsius

320 Fahrenheit = 160 Celsius

325 Fahrenheit = 163 Celsius

330 Fahrenheit = 166 Celsius

335 Fahrenheit = 168 Celsius

340 Fahrenheit = 171 Celsius

345 Fahrenheit = 174 Celsius

350 Fahrenheit = 177 Celsius

355 Fahrenheit = 179 Celsius

360 Fahrenheit = 182 Celsius

365 Fahrenheit = 185 Celsius

370 Fahrenheit = 188 Celsius

375 Fahrenheit = 191 Celsius

380 Fahrenheit = 193 Celsius

385 Fahrenheit = 196 Celsius

390 Fahrenheit = 199 Celsius

395 Fahrenheit = 202 Celsius

400 Fahrenheit = 204 Celsius

405 Fahrenheit = 207 Celsius

410 Fahrenheit = 210 Celsius

415 Fahrenheit = 213 Celsius

420 Fahrenheit = 216 Celsius

425 Fahrenheit = 218 Celsius

430 Fahrenheit = 221 Celsius

435 Fahrenheit = 224 Celsius

440 Fahrenheit = 227 Celsius

445 Fahrenheit = 229 Celsius

450 Fahrenheit = 232 Celsius

455 Fahrenheit = 235 Celsius

460 Fahrenheit = 238 Celsius

465 Fahrenheit = 241 Celsius

470 Fahrenheit = 243 Celsius

475 Fahrenheit = 246 Celsius

480 Fahrenheit = 249 Celsius

485 Fahrenheit = 252 Celsius

zaterdag 5 oktober 2013

Recept Thaise pindasaus

  • 100ml  ongezoet appelsap
  • Geroosterd sesam zaad
  • tamari
  • Een halve peper, of Cayene, halve theelepel want deze saus is in origine heel heet)
  • pindakaas
  • Hing (2 tenen knoflook is halve theelepel hing)
  • 2 centimeter gember
  • rietsuiker (kan u weglaten)
  • Kokosnoot melk (blik) of water.
  • Mijn basis saus.   Ikzelf meet de pindakaas niet af, ik neem een paar lepels, doe er een theelepel gemberpoeder bij, vaker vers een a 2 centimeter  de bruine schil eraf en stampen met een vijzel. , een scheut zoete sojasaus, en een a twee eetlepels kerrie, de peper doe ik er op het laats aan toevoegen, dan wordt deze minder scherp maar proeft men wel meer de smaak van het gerecht, met peper in plaats van andersom. Basis bij mij in de keuken is melk gebruiken voor de pindasaus. voor de meer exotische pindasauzen gebruikt ik een blok santen, ook voor voor bovenstaande Thaise, een achtste blok eerst in water oplossen, (koken dus). Het is goedkoper dan blik en heeft meer smaak, om echt de smaak te krijgen hoe men deze Thaise pindasaus maakt moet u verse kokos gebruiken. Plus het vruchtvlees, fijn gehakt. De Tamarinde is wat zurig, en die blijft lang goed. Dus een lepel is genoeg.

donderdag 3 oktober 2013

Brooddeeg over? Appel brood maken.

Ik maak vaak teveel brooddeeg aan, ik ga uit van een brood van 800 gram. En ik vergeet dan vaak dat het water en gist, plus de extra beker havermout voor de extra zemelen plus het gebroken lijnzaad ook meeweegt. Houdt 2 a 3 ons apart en rol het uit snijdt het in repen, neem een lepel of twee suiker plus halve lepel kaneel en 2  appelen, u kunt nu de appelen met suiker kaneel mengsel mengen, of volg het recept verder. Neem een pasteivorm of van boterkoek, en vet deze in. Plak een reep tegen de zijkent en duw hier schijfjes appel tegenaan. en dan weer deeg, en plakjes appel probeer ze in de vorm van een schijfje sinasoppel te houden en zo blijft u afwisselen houdt het creatief de oven al voorverwarmd op 220 graden, de kaneel met de suiker erdoor gemengt erover heen strooien, dan blijft de appel frisser van smaak.. U kan er kleine stukjes boter er bij opleggen, maar dan meer suiker en kaneel gebruiken. En dan 20 minuten in de oven. Schrijf mij gerust hoe u het vond smaken, ik zelf gebruik een lepel rietsuiker ervoor. Om het niet te zoet te maken dan is het meer brood.En met de extra kaneel en rietsuiker is het appel kaneel brood heerlijk maar, we moeten aan de lijn blijven denken, met al die offeringen aan Vishnu

Hari Haribol Ohm shanti Harih vrede en liefde op uw levensweg Bhakta Piet(er)

Recept, Volkoren wraps

  • ingriedenten
  • 75 gram volkorenmeel
  • olijfolie of boter
  • water
  • zout

Bereiding

Meng het meel plus een scheutje olie of een lepel boter, doe er lepel voor lepel water bij! u moet een deeg kneden dat niet meer plakt, doe ook wat meel op het werkblad. En kneed het daar op door, meestal laat het deegmengsel al los van de zijkanten van de kom of bak.En dan nog even dooorkneden op de aanrecht Dan afgedekt een uur laten staan, en hiervan twee balllen maken die u dun gaat uitrollen. Vandaar het meel op het werkoppervlak dan de koekenpan met een beetje olie heet maken en de wraps bakkken tot ze bruine vlekken krijgen.

dinsdag 1 oktober 2013

Geen uien en toch de look smaak en geur, Look zonder Look.

Look zonder look, is een plant die groeit bijna overal in Europa als u de bladeren kneust of wrijft, komt er een knoflook achtige geur vrij.  U kan hem goed in de keuken gebruiken, deze plant viel mij op omdat look zonder look geen familie is van de ui, of knoflook maar een kruisbloemige.
look zonder look
De plant valt onder de Brassicaceae.
Waaronder de kolen, zoals de witte en rode, maar ook radijs meer info over deze plant in het Nederlands op Wikipedia

De plant heeft ook helende stoffen in zich. maar dan moet er een thee van gezet worden, maar dat is een hele klus, ook voor compressen  op wonden