maandag 28 oktober 2013

Recept, tamarinde sap maken

De tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae).
Tamarinde kunt u bij de toka of supermarkt kopen.

Breek van het blok een stuk van zo een drie centimeter, en week dit in een kom of beker heet water. Na een 15 minuten a een half uur de tamarinde eruit halen en de pitten verwijderen, flink kneden, boven een schaaltje, goed uitknijpen en dan het sap zeven zodat u alleen het vocht gebruikt. De resterende tamarinde blijft maanden goed in een plastic zakje, mits in de koelkast bewaard.

Vrucht en huismedicijn Uit de pulp van de vruchten wordt tamarinde siroop bereid. Uit de siroop wordt frisdrank gemaakt. De pulp is ook een bestanddeel van verschillende sauzen, waaronder worcestersaus, en is een belangrijk ingrediƫnt in de Aziatische keuken.

Vruchten, schors en bladeren worden vaak medicinaal gebruikt. Bij verschillende volkeren heeft de tamarindeboom een mystieke betekenis of geldt de boom als heilig.
 
De tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae).
Oorspronkelijk komt de tamarinde uit Oost-Afrika. Al in de prehistorische tijd kwam de boom naar India, vanwaar hij zich als nuttige plant bijna over alle tropische gebieden verspreidde. Als sier- en nuttige plant wordt de Tamarinde in de tropische regionen gecultiveerd.                                                                                    Het is een tot 25 meter hoge, groenblijvende boom met een dichte, afgeronde kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn samengesteld, geveerd en 5-15 cm lang. De 20-40 deelblaadjes zijn 2 cm lang en grijsgroen van kleur. De tamarinde heeft kleine, gele bloemen. Over de kelkbladen lopen kleine, oranje of roodachtige strepen. Naast een gele bloemkleur bestaat er ook een variĆ«teit met witte bloemen. De bloemen staan met 10-15 stuks in bladokselstandige trossen.
De vruchten zijn 7-20 cm lange, bruine peulvruchten. De ovale, harde zaden liggen ingebed in donkerbruin, zurig aromatisch smakend vruchtvlees. De planten dragen gewoonlijk na 4-6 jaar vruchten. De oogst kan jaarlijks 300 kg vruchten bedragen.

Gebruik

Het harde hout werd in de meubelmakerij gebruikt. Tijdens de slavernij werden de takken als zweep gebruikt, zie ook Spaanse bok.

bron wikipedia en bhakta Pieter Recept
Hoe draag je een sari in meermin, staart

klik hier voor  andere manieren om een sari te draperen