donderdag 29 mei 2014

Omlaagkijkende Hond, hatha yoga asana

Adho mukha svanasana

Omlaagkijkende Hond
Adho Mukha Svanasana

Adho Mukha Svanasana (Sanskriet voor omlaagkijkende hond) is een veel voorkomende houding of asana. De Omlaagkijkende Hond maakt deel uit van de Zonnegroet.  Sanskrit. adho omlaag, mukha gezicht, svana hond, asana, (letterlijk: 'zit')

Beschrijving

De Omlaag kijkende Hond begint met het knielen op de handen en knieën. De handen staan onder de schouders en de vingers zijn gespreid. De knieën staan onder de heupen en iets uit elkaar. De rug is recht en ontspannen.

Haal diep adem en duw de heupen omhoog. De benen en de armen zijn recht, de schouders breed en ontspannen. De hielen bewegen zich naar de grond. Handen en voeten blijven op heupwijdte van elkaar af. Wanneer de dijen erg strak of gespannen zijn, moeten de knieën gebogen worden, zodat de rug volledig kan gestrekt worden. Het strekken of lang maken van de rug gaat dus voor het strekken van de knieën.                                                           Om zich in deze positie prettig te voelen, moeten de heupen goed naar boven worden geduwd. De ademhaling is diep en langzaam, zodat de borst zich volledig kan uitzetten.     Het lichaam vormt een omgekeerde V en het hoofd is lager dan de heupen. Deze houding 5 ademhalingen volhouden.Na een paar keer regelmatig oefenen gaat dot echt zonder enige moeite.En  dan kan u proberen het hoofd ook op de grond te zetten zonder de schouders te forceren, of te rekken!

bronnen Maharishi Mahesh yogi, Sivananda swami, wikipedia

woensdag 28 mei 2014

Noten zijn gezond

Eén van de gezondste noten zou dan de amandel zijn, maar technisch gezien is de amandel geen noot maar zaad. wel zijn ze gevuld met  vitamines en mineralen en goed voor  hart en bloedvaten gewoon goed voor het hele lichaam. De voordelen om dagelijks een handvol van dit superfood te nemen.                                                                                  goodie’s uit de schepping Gods EHBO

Noten zijn gezond. De amandel, de onbekende superfood.  Dagelijks een handje amandelen, zo' een 24 stuks, kan helpen de 'slechte' cholesterol te verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes te verkleinen.amandelen zijn een uitstekende bron van vitamine E en mangaan. Vitamine E houdt de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en houdt het hart gezond. Het helpt ook om hart- en vaatziekten te voorkomen bevatten amandelen fenylalanine, een aminozuur. Je hebt het nodig om lichaamseiwit op te bouwen. Ook zet je lichaam het om in signaalstoffen voor de hersenen.Ze zijn rijk aan kalium en bevatten weinig natrium. Beide spelen een rol bij het reguleren van de bloeddruk.Bij een test dat degene die een hand amandelen aten hun LDL-cholesterol met 4,4 procent verlaagden en degenen die twee handen amandelen per dag aten zelfs met 9,4 procent.Bij het vervangen van 20% van uw dagelijkse calorieën door amandelen kan glucose intolerantie met 20% afnemen

Bhakta Piet(er) weer met meer goodie’s uit de schepping Gods EHBO kistje.

Kijai Dhanvantari 3x

woensdag 21 mei 2014

Herken het spirituele.

Herken het spirituele
Het accepteren van onze spiritualiteit betekend ook dat wij het eigenaarschap aanvaarden. Niet alleen voor onze ervaringen , maar ook onze reacties op die ervaringen. En natuurlijk kunnen wij onze spiritualiteit niet accepteren zonder die van anderen ook te erkennen. Eer jij spiritueel kan groeien, moet je beseffen dat jij zelf moet veranderen voor jij iets om je heen kan veranderen.
Naar Boeddha, ‘let op je gedachten, laat geen negatieve gedachten toe. Voed je geest met heilzame gedachten van waarheid. Laat jezelf niet vangen in al die verstoringen van de wereld om je heen.Richt je op wat jij wil! Wordt de poortwachter van je eigen zintuigen, lichaam en leven, en laat alleen de gedachten binnen die de waarheid dienen voor hetgeen wat jij in werkelijkheid bent. Je kan je geest, gedachten in een halve seconde veranderen. Maar hoe wordt jij je meer bewust van je eigen gedachten. Vraag het, maar denk eerst even na voor jij een vraag stelt aan God of een engel , en de vele andere spirituele gidsen. Welke vorm van denken past bij de spirituele u/jij , wat kan ik doen om mijn gedachten te leren kennen, te ontwikkelen die bijdragen aan mijn spirituele bewustzijn. Geniet van je spiritualiteit, geef die voorspelbare gedachten van jou 'zekerheden 'op, het is een soort veiligheidsnet wat eigenlijk niet bestaat. Deepak Chopra schreef, “in onze bereidheid om in het onbekende te stappen, het veld van alle mogelijkheden, geven wij ons over aan de creativiteit van de geest van de grote dansleraar van het universum.'  Zet de schijnwerper eens op waar jij dankbaar voor bent! Waar ben jij eigenlijk dankbaar voor? Toon dat jij dankbaar bent, wees voor veel meer dingen dankbaar.Wees blij dat het regent, dankbaar voor de zon, dankbaar dat je geld hebt, te eten, zelfs al ga je naar een voedselbank, dat is ook iets om dankbaar te zijn.Leer om dankbaar te zijn, vooral in je gedachten!  Voor alle lessen van het leven, en zegen ze!. Vraag om bijstand houdt een lijst bij van mensen waar je echt op kan rekenen om je steeds daar weer aan te herinneren jouw Zelf,  Jou eigen spirituele bron, de ziel.

maandag 19 mei 2014

Thaise soep

Thaise bouillon met citroengras, soja en waterkastanjes..

Ingrediënten

  • 1 stengel citroengras
  • 600 ml groenten bouillon
  • 200gram soja 
  • 100 gr waterkastanje
  • 2 tl riet suiker 
  • 1 citroen, het sap
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • 2 eetl kerrie (geen masala)
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • handje verse koriander

Bereiden Thaise soep

Plet de stengel citroengras met een hakmes en doe dit in een pan met de bouillon,, currypasta en sjalot. Breng alles aan de kook. Doe de kastanjes erbij en laat de soep 8-10 min. zachtjes pruttelen. Voeg dan de soja on reepjes toe, oh vergat ik er bij te schrijven dat je die in lange reepjes snijdt en dan even in de kerrie licht bakt? En dan kan de soja ook boven op de soep gelegd als garnering? Dan heb ik dat zeker bij een ander recept erbij gezet!

Roer de suiker en de  door de soep en laat alles 3 min. zachtjes koken. Voeg de citroensap toe en breng de soep op smaak met zout en peper.

Schep de soep in voorverwarmde kommen en bestrooi met chilipeper ( mag u ook weglaten, en wat rode paprika in plaats daarvan) en koriander. De waterkastanje, is te koop bij de Chinese toko, en niet duur. bhakta Piet(er)

zaterdag 17 mei 2014

isolatie fornuis, de modernisering van de hooikist

Het isolatiefornuis was honderd jaar geleden een vast onderdeel in heel wat keukens. Van zodra een gerecht aan de kook was gebracht, werd het in een goed geïsoleerde container geplaatst, waar het kookproces doorging zonder verdere input van energie. meer lezen hierover klik op de link

http://www.lowtechmagazine.be/2014/05/koken-zonder-vuur-hooikist-isolatiefornuis-thermokoker.html

Lupinemeel kan allergieën veroorzaken

Een mens kan allergisch zijn voor de inname van lupine. Lupine is net zoals de pinda lid van de vlinderbloemenfamilie. Vaak hebben mensen met een lupineallergie ook antistoffen tegen pinda's in hun bloed. Een lupinereactie kan ook op zich voorkomen, zonder pinda-allergie, maar uitsluiting is zeer belangrijk daar de voedselindustrie sinds de jaren negentig steeds vaker lupinemeel verwerkt in voedingsmiddelen zoals pasta's, koekjes, pannenkoekenmeel en snacks. Onnodig te vertellen dat lupine vermijden zou geen beperking op het voedselaanbod betekenen. Lupinemeel wordt gezien als een vervanger van genetisch gemanipuleerde soja. Nu dat hoort ook niet in ons brood thuis. Vanaf december 2008 zijn de fabrikanten verplicht als er Lupine in voedsel verwerkt is dit te vermelden

Lupine (Lupinus) is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Het geslacht telt zo'n 200 Soorten kent vele hybriden en cultivars. In Noordwest-Europa komt alleen de vaste lupine (Lupinus polyphyllus) in het wild voor. Deze soort is in de 19e eeuw uit Noord-Amerika ingevoerd.                                                                                                                    De meeste lupines zijn paars, wit en roze gekleurd, maar ook geel is geen uitzondering. Door kruisingen zijn ook combinaties van deze kleuren mogelijk. Lupines houden niet van kalkrijke grond. Ze hebben voorkeur voor zure tot neutrale grond.                             Afhankelijk van de soort kunnen ze een hoogte bereiken die varieert van 50 cm tot wel 2 m en de bloeitijd kan van juni tot oktober doorlopen. Ze kunnen vermeerderd worden door middel van zaaien of wortelstekken, waarbij de jonge, witte wortelstokken uitgeplant kunnen worden. Door zaaien kunnen nieuwe kleurcombinaties ontstaan.

vrijdag 16 mei 2014

Als dingen echt jezelf of van jezelf zijn

Als dingen echt jezelf of van jezelf zijn, zou je er perfecte controle over uit moet kunnen oefenen. Niets zou je overkomen waarvan jij niet wilt dat het je overkomt. Het is nu eenmaal zo dat geconditioneerde dingen veranderlijk (anicca) zijn, en veranderen conform hun condities of relevante oorzaken en niet slechts volgens iemands wil of intentie. Ze veranderen conform hun condities en oorzaken en ervaren daardoor interne stress en kunnen ongemak en lijden (dukkha) in de mens veroorzaken. Dukkha betekent overigens niet dat dingen geen comfort kunnen brengen. Het verwijst meer naar het ongemak en de mentale stress die veroorzaakt wordt doordat dingen en condities hun eigen weg gaan en niet noodzakelijkerwijs altijd onze wil en intenties als het ware gehoorzamen. Onze verlangens (in tantra spreekt men over eisen) blijven dan onbevredigd en dat is de werkelijke dukkha.
Commentaar, waarom wilt iemand die absoluut de eigenaar is, iets willen, of moeten controleren? Dan werkt het al voor diegene, dat is absoluut. Men leest conform veranderen naar de omstandigheden en oorzaak. Eigenlijk is men geconditioneerd om zo te handelen. En om meteen de bron aan te wijzen, opvoeding, en sociale omgang. En de film en amusement industrie, die ziet men als voorbeeld om zo te handelen, na te bootsen. Dit veroorzaakt leed wrijvingen en ongemak. Vaker komt men er zelf achter wat wel en niet werkt in bijvoorbeeld het huishouden, de liefde, werk. Door een vraag te stellen aan je partner of kind, en de vraag ook aan jezelf te stellen. Is men er gelukkig of tevreden mee? Loop het op rolletjes? Zo nee, dan verandering, misschien toch meer naar het oude recept en manier van werken!

maandag 12 mei 2014

eerste hulp bij spirituele ongelukken

Als iemand in stress geraakt of paniek, laat deze zich dan aarden, hieronder een paar voorbeelden.Om jezelf snel aarden, als je dit niet al kan

Eerste hulp aarden
Haal diep adem in en uit , als je een paarden bloemen pluisje wegblaas, of een ballon doe dit 5 minuten of tot je je beter voelt
houd je ogen open en blijf om je heen kijken wrijf in je handen maak contact met je blote  voeten ga al skiënd over de vloer
het is nu,ik ben in het nu
doe je hoofd onder de koude kraan
tel leuke dingen, hardop in gedachten
gaat met je handen in de grond kneed de aarde, of klei.
besproei jezelf met parfum of aftershave
rek je uit en spring op en neer.
omhels bomen, betast van alles voel het en ook in gedachten beschrijven hoe het aanvoelt
neem een ijsje proef elke hap grondig, zet muziek op en blijf goed luisteren. En drink daarna flink water bhakta Piet(er)

zondag 11 mei 2014

Karma of emotie

Terwijl ik bezig bleef  met mijn evolutie naar een hoger niveau van spiritualiteit, begon mijn denken over het dagelijks leven met karma zoals onrecht, oneerlijkheid, en ontberingen en het onvermijdelijke lijden dat ermee vergezeld gaat te veranderen, om ook mijn inzichten een diepe verandering te laten ondergaan. Wat er het eerste opkwam was Karma en geen karma. En later dat gebeurtenissen noch goed noch slecht zijn, ze zijn er gewoon.. Het is alleen wanneer wij er een etiket van goed, of slecht, eraan toevoegen dat een gebeurtenis een lading meekrijgt van emoties, of gevoelens. Het is net als met regen en sneeuw. U kunt erover klagen dat het koud of nat is, maar ook inzien dat er honderden kinderen en meer er van genieten. Ook de dankbare boeren in de droge streken van deze aarde die ervoor bidden. Het is maar een gevoel of emotie die u er aan heeft verbonden,die u bindt aan uw 'ëigen’ karma.

donderdag 8 mei 2014

Twee minuten offering

Elke keer als u zegt 'Samarpayami' (letterlijk: ook offer), bied u  twee schaaltjes een met water en de ander met akshatha  aan de Deva of Devi (God of Godin) met liefde en toewijding. Akshatha is ongekookte rijst, indien mogelijk gekleurd met kumkumma, saffraan poeder, turmaric en een klein beetje water. Kan vooraf bereid worden, blijft goed voor een week, ieder geval naar mijn Indiase bron, en bewaar dit in een afgesloten blik of doos in de buurt van het ALTAAR, en vergeet het water niet

Dit is een traditionele offer naar velen, maar ik houd het meestal op een bloem met wierook als een offer die je altijd wel kan doen, voor een altaar of foto.. 

Bhagavad Gita 2-24

De individuele ziel is onbreekbaar, onoplosbaar en kan verbrand noch verdroogd worden. Ze is onsterfelijk, overal aanwezig, onveranderlijk, onbeweegbaar en eeuwig dezelfde.

Overal aanwezig staat er, nu dit wordt Brahma genoemd,

Brahma is overal en onveranderlijk. Dit is de basis van alle Vedische kennis, en men hoeft dit alleen maar te realiseren!