woensdag 4 juni 2014

Vloeken schaadt

Erken dat vloeken schaadtMisschien vloekt u omdat u dat makkelijk vindt of leuk. U denkt dat het oplucht. Maar het negatieve weegt bij vloeken zwaarder dan het positieve. U wint geen discussie door te vloeken, u verdient er geen respect mee, u laat er niet mee zien dat u intelligent bent.

BerustElke dag kunnen wij te maken krijgen met vertragingen, teleurstellingen en frustraties. Wij zullen daar mee moeten leren omgaan. Vloek dus niet, maar schikt u.

Stop met klagen,
Voordat u gaat klagen over iets of begint te mopperen, zeg tegen uzelf: Niemand wil dit horen! Vermijd geklaag over dingen waarover u en mensen in je omgeving geen controle hebben. Denk liever na over wat u nu te doen staat.


Gebruik alternatieve woorden
Het Nederlands is een kleurrijke taal, maar chronische vloekers, gebruiken steeds dezelfde afgesleten woorden. Neem de tijd om uw eigen lijst van alternatieve kracht termen samen te stellen. Gebruik krachtige en toch grappige woorden en ontwikkel de gewoonte om die te gebruiken in plaats van vloeken. Zoals Bhumi liep voorbij, Sri Balarama liet zijn ploeg vallen en het donderde tot in Keulen, scherven brengen geluk, dank de Here voor de stoffer en blik, Haribol etc

Bedenk wat je had kunnen zeggen
Wellicht ontglipt je toch een vloek- of scheldwoord. Bedenk dan achteraf wat je eigenlijk had moeten zeggen. Deze oefening kan je helpen om anders te denken en te handelen. Zeg bijvoorbeeld de heer zij geprezen Het is mijn karma, het had meer kunnen zijn Krishna zij dank, Haribol Shri Gauranga Nitai, denk aan Hari dasa Thakura toen hij na op de markten was geslagen en in de rivier geworpen riep hij bij bewustzijn komend de Heiligen naam Narayana

Vermijd situaties waarin u zou kunnen gaan vloeken
Soms kunt u situaties voorkomen waarin u boos of teleurgesteld zou worden. Als u op tijd van huis gaat, hoeft u zich niet boos te maken over vertragingen, als u uw spullen ordent, raak u geen dingen kwijt en als u uitkijkt waar u loopt, trapt u niet in de hondenpoep.

Werk eraan
Stoppen met vloeken en populair taal gebruik zijn is even moeilijk als het veranderen van welke andere slechte gewoonte dan ook. Het vraagt oefening, discipline, tijd, steun van anderen en het verlangen om aan uzelf te werken. Niet alleen door het onder controle houden van uw taal, maar ook van de emoties die u aanzetten tot vloeken en verkeerd taal gebruik.
vloeken schaadt
Meer tips
- Denk in schone taal en verander negatieve gedachten in positieve oplossingen.( lees de boeken)
- Als u kunt voorzien dat je in een situatie terecht zult komen die u op de proef zal stellen wat betreft uw taal, bedenk dan vooraf wat u moet zeggen en hoe u het gaat zeggen.(Schrijf het van te voren op)
- Vertel de mensen in uw omgeving dat u uw taal (leven) wilt veranderen. Zij kunnen u steunen.
Bhakta Piet(er)

Waar ben jij dankbaar voor?

Dankbaarheid, ik heb hier al eerder over geschreven dankbaar zijn voor wat je hebt. En een maandje terug ongeveer schrijft Saccidananda svami hier ook over dat het goed is om dankbaar te zijn voor wat jij hebt en niet alleen te denken aan wat jij niet hebt. Dat scheelt in het ontwikkelen van toe gewijd zijn, verhoogt ook je geluksgevoel en tevredenheid, het laatste is een aanvulling van mij, en ik heb ook een paar tips om dankbaarheid te herkennen in je gedachten. Waar ben jij dankbaar voor? Schrijf dit eens op, alles waar jij dankbaar voor bent. een , twee zelfs 3maanden lang!
Dankbaar dat ik geld had om een nieuwe fiets te kopen naast de oude bij het station verdwenen was bij mijn terugkeer. Ook dankbaar ben ik dat ik het heb kunnen opbrengen om te sparen. Ook ben dankbaar voor de regen, en de zon, en ook de maan. Voor mijn talenten, voor mijn eten, het water wat ik gebruik, ook voor het mooie uitzicht en de bloemen en planten die ik zie. De wasmachine, en zo voort
Waar ben jij dankbaar voor?
#dankbaarheid #dankbaar #nieuwe #wasmachine
nieuwe fiets te kopen

Etherische oliën


Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. Soms wordt het wel "aetherische oliën" gespeld. De etherische oliën zijn net als ether vluchtig en sterk geurend.De olien worden gebruikt om parfum te bereiden (ook puur) en ook voor wierook gebruikt, en bij rituelen (NrSimha). en ik gebruik het om mijn massage oliën te bereiden, naar de bloemenleer (Bach en Ayurveda)

De aanduiding essentiële olie is een anglicisme en komt van het Engelse woord essence dat extract betekent.

Etherische oliën kunnen uit verschillende delen van een plant worden gewonnen, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van stam, takken of wortels). Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende etherische oliën.

Sommige soorten etherische olie zijn vrij duur. Dit komt doordat soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sap industrie zijn. Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er erg veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om een beetje etherische olie te produceren.

Er zijn vele honderden soorten etherische oliën, bekende voorbeelden zijn:

Venkel kruid en groente.

 

Finocchio.jpg

Venkel                                          Familie:
Apiaceae (Schermbloemenfamilie)   Geslacht:
Foeniculum                                          Soort Foeniculum vulgare)                            Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant die als kruid gezien wordt (de takken en draadachtige bladeren), maar ook als groente en dan vooral de verdikking van de onderkant van de steel die aan de voet van de knolvenkel groeit. Bij bladvenkel ontbreekt de knol. De venkelplant kan tot boven manshoogte groeien.

De zaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze worden op verschillende manieren tot medicijn verwerkt. De krachtigste vorm daarvan is de venkelolie, die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van extracten (bereid als thee) uit de zaden.Venkel

Venkelzaad kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Ook wordt het gebruikt om borstvoeding te stimuleren aangezien de etherische olie die van de zaden wordt gemaakt een grote hoeveelheid anethol (een fyto-oestrogeen) bevat.[1](Een bewezen mechanisme hiervoor ontbreekt echter nog of is omstreden.) Ook worden er bepaalde medicijnen uit venkel gewonnen.

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en werd via middeleeuwse handelsroutes naar Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt de plant veel verbouwd en is een belangrijk ingrediënt van onder meer salades.

Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden gelovigen die nuchter ter kerke gingen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst. Ook voor een frisse adem kauwt men op venkelzaad.

maandag 2 juni 2014

Nog te zaaien tot

Harobol Sri Raam jai Sita Raam, ik sprak verleden week met een paar toegewijden  Jayadev en Krishna prabhu zij gingen een moestuin, project beginnen, eigenlijk meer om zelfstandig en onafhankelijk in voedsel en meer te voorzien (Jayadev in Curaçao). Het is niet gemakkelijk in Nederland zoiets te beginnen, door de hoge prijzen van de grond, ik heb nog verteld dat ik dezelfde ideeën heb, ook plannen op papier, maar ik wil naar Zuid Europa of Duitsland. Ik heb zelf een opleiding in de tuinbouw gehad, en gewerkt, dus voor mij is het een stuk eenvoudiger door ervaring. Het zit allemaal in mijn geheugen. Ook omdat ik er nog steeds mee bezig bent, en jaren in het milieu gebeuren heb gewerkt. Ook op het terrein van anders wonen en werken, vaak kom ik een 10000 te kort, om net te beginnen. En een vrolijke bhaktin. Ook heb ik hieronder een korte lijst neer gezet wat jij en u nog kan zaaien . De Chinese kool is snel oogst rijp!

  • Chinese kool tot aan 2e week augustus
  • herfstandijvie begin augustus
  • raapstelen tot aan 2e week augustus
  • radijs tot aan 2e week augustus
  • mei knol tot aan 2e week augustus
  • herst spinazie vanaf eind augustus
  • veldsla tot aan 2e week augustus
  • winter rammenas tot eind juli

de meesten van bovenstaande lijst gaan goed in potten, op een balkon, of terras zelfs voor een raam

Hoe draag je een sari in meermin, staart

klik hier voor  andere manieren om een sari te draperen