dinsdag 29 september 2015

Be your own goeroe column.

Wees je eigen goeroe, door jezelf te leren openstaan voor boodschappen van buitenaf, eigenlijk ook van binnenuit hou jij ervan je eigen mening te spuien of die van een ander? Dat doen er veel maar doe je het moraliserend. En volg jij dan wel al die punten van je betoog wel zelf? Of praat jij alleen maar na als een papegaai? Het geeft niet als jij dat ooit wel eens gedaan hebt. Deed ik ook vaak zonder er dieper op in te gaan wat ik eigenlijk vertelde. Toen kwam ik erachter dat ik moraliseerde, op de andere neerkeek omdat ze bijvoorbeeld lopend of staande aan het eten waren dat kwam omdat iemand vanaf de asane (ongeveer als een preekstoel) dat zo had verteld. En toen ik erover nadacht, kwam ik op het feit dat ik dit zelf ook regelmatig had gedaan. En ik eigenlijk geen zin er meer in had om een ander daar met een scheef oog voor te gaan aankijken, met zo een bovenkomende gedachte van, ach ach gevallene of duidelijker veroordelend, discriminerend. En er kwam bij mij boven dat wat bij mij die afkeer toen versterkte de oorzaak had, dat heel veel mensen de lege bakjes en zakjes gewoon op de grond laten vallen. En daar ben ik  geheel op tegen. Kijk dan ben je je eigen goeroe.  #bhakta #bhaktapiet(er)

donderdag 24 september 2015

Tube (verpakking) tomatenpuree

Tube (verpakking)

Een tube is een buisvormige verpakking die aan één zijde platgedrukt en afgesloten is en aan de andere zijde een tuitje met dop heeft. Tubes worden meestal uitgerust met een draaidop. Zo is de tube na gebruik luchtdicht af te sluiten. Ik zag in de supermarkt tubes tomaten puree, dat had ik niet eerder gezien, meestal zit het in die kleine blikjes. Het handige hieraan is dat je een klein beetje er van kan nemen. En de tube daarna goed kan afsluiten. Als je zo een blikje gebruikt hou je vaak de helft of meer over. En dan wordt het zwart door het staan (oxidatie). En dan kan je het weg gooien.  . De tube is een uitvinding van John Goffe Rand uit ca 1842. Mede door de verftube kon zich het impressionisme ontwikkelen. Toch wel leuk om geschiedenis en boodschappen doen in een artikel te verklaren.

Tubes zijn er in vele maten: van klein  tot vrij groot (zalf of haarverf). Het maximum ligt ongeveer bij 200 ml. Daarboven wordt de tube te groot om op te tillen zonder er direct in te knijpen.

De tubes kunnen van een verscheidenheid aan materialen gemaakt zijn. 55629