vrijdag 14 oktober 2016

Sojamelk zelf maken, eenvoudig te doen met deze tips

Sojamelk zelf maken is geen kunst. Het voornaamste is dat je spullen schoon zijn. En niet te vergeten sojamelk is drie a vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast.
250 gram sojabonen en water, en naar eigen smaak Vanille maar dat hoeft niet! Zonder Vanille  kan je de soja melk eigenlijk voor meer gerechten gebruiken.
250 gram soja bonen en zet die een nacht in de week.
Giet het water af, en spoel ze goed na, er lekker met je handen er doorheen (zodat je ook de losgekomen vliezen van de bonen verwijderd). Test uit of de bonen goed geweekt zijn als je ze door kan prikken met een vork of lepel dan zijn ze zacht genoeg.
En doe dan de sojabonen in een keukenmachine of een blender. Voeg voor elke kop sojabonen drie koppen water aan toe. Dus malen of blenden, afgieten door een kaasdoek. En 25 minuten koken. Gooi de pulp niet weg op zijn Engels heet dat okara dat is goed geschikt om sojaburgers mee te maken of koekjes bevoorbeeld met zeewier. De melk aan de kook brengen, kijk uit want de soja melk is zo aan de kook, laat daarna  een twintig minuten net aan de kook. Haal wel net als bij de melk zich een vel vormt dit bij de sojamelk er met een houten lepel af! Je kan na de kook vanille bij doen of zout zelfs cacau, en suiker om het zoet te maken dan doe ze meestal met de winkelversie het zoeten.Het zout verbeterd de smaak, maar je kan het ingeval je op een zoutloos dieet bent geheel weglaten. Sojamelk kan je in de koffie gebruiken, als vervanging van melk in de shakes

Zuurdesem maken

Zuurdesem, een van de oudste methoden om brood of beter het deeg te laten rijzen. Je leest het zelfs in de bijbel de zure broodkoeken, vroeger was het brood net als een vloerbrood maar dat platter. Nu zuurdesem moet je starten met bloem en water, in een schone glazen pot het kan ook wel op een diep bord. Maar we houden het eenvoudig vandaag. Het glazen pot kan je makkelijk met een deksel los erop (door het gisten komt er druk op) kan oook met een plastic zakje, maar vroeger gebruikte men een licht vochtige doek. Wegen, afwegen is heel belangrijk bij zuurdesem maken. Ook heel belangrijk is de temperatuur in huis.Voor de duidelijkheid heb ik er een video bijgeplaatst!
Basis recept.
  • 50 gram bloem (volkoren) 
  • 100ml water 
Meng het door elkaar zet het in een donkere kast, dag 2 roer het weer door elkaar zo ook dag drie. Je moet luchtbelletjes van het gistingsproces gaan zien. Denk eraan dat het meer een Griekse dikke yoghurt structuur moet hebben! En bij de vierde dag een lepel water erbij dan moet   het zo ongeveer wel gaan bubbelen. De bedoeling is dat je een gedeelte door je brooddeeg, of pannenkoeken beslag doet. Je doet dan bij het restant van de zuurdesum weer een hoeveelheid bloem en water, 2 a 3 eetlepels met een gelijke hoeveelheid water erbij, dan gaat het sneller dan de eerste keer. Dan heb je een goede starter. En echt bij mij wordt het echt niet zuur, niet zo als het Duitse zuurdesembrood. Ik heb er een paar links bijgezet van sites waar foto's bijstaan en er een van een blogger die er roggemeel bij gebruikt! Meer naar de Duitse kant uit!

Hoe draag je een sari in meermin, staart

klik hier voor  andere manieren om een sari te draperen