woensdag 26 oktober 2016

Basis Recept voor roux

Een roux is de basis voor menige saus, soep of ragout. Mijn favoriet is broccoli soep klaargemaakt als een champignon soep. Nu dat doe je traditioneel met een roux. De roux bestaat uit een deel bloem en een gelijk deel boter. Dit is dus de basis, ook wordt er olijfolie voor gebruikt in dezelfde verhoudingen. Daar denk ik zelf meer aan een basis voor de goulash. Nu de boter smelten in de pan, wel met een dikke bodem. En als de boter gesmolten is en licht of lichtbruin, meteen de bloem er bij. En blijven roeren tot het een geheel is geworden, de bloem wordt dan gebakken.
Dus je hebt een blanke roux en een donkere roux. Voor de basis van een bechamel saus gebruik je een blanke roux. Voorbeeld 50 gram bloem a 50 gram boter. Je kan het met plantaardige margarine doen, maar dan word de smaakt ietsjepietsie anders!
de foto valt onder creative common

zondag 16 oktober 2016

Lasagne vegetarisch ovenrecept

Lasagne
Lasagne is een Italiaanse gerecht, gebaseerd op pasta in de vorm van bladeren (als bladerdeeg). Het is niet echt moeilijk om te maken, mits je een oven hebt. De pasta bladeren zijn in vrijwel elke supermarkt te koop ook zonder ei!             En de variaties ermee zijn schier eindeloos. De eenvoudigste basis is met kaas en tomatensaus. En daarnaast kan je het met spinazie met geitenkaas maken of aubergine zo ook courgette.Er is ook een video bij ingesloten om de kunst bij enige twijfel, nog even te kunnen afkijken

                                                                                                                                                                 Hier de basis bereiding van de lasagne plus de oventijd. (naar gelang de oven die u heeft kan de tijd in de oven wat langer of korter wezen.

vrijdag 14 oktober 2016

Sojamelk zelf maken, eenvoudig te doen met deze tips

Sojamelk zelf maken is geen kunst. Het voornaamste is dat je spullen schoon zijn. En niet te vergeten sojamelk is drie a vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast.
250 gram sojabonen en water, en naar eigen smaak Vanille maar dat hoeft niet! Zonder Vanille  kan je de soja melk eigenlijk voor meer gerechten gebruiken.
250 gram soja bonen en zet die een nacht in de week.
Giet het water af, en spoel ze goed na, er lekker met je handen er doorheen (zodat je ook de losgekomen vliezen van de bonen verwijderd). Test uit of de bonen goed geweekt zijn als je ze door kan prikken met een vork of lepel dan zijn ze zacht genoeg.
En doe dan de sojabonen in een keukenmachine of een blender. Voeg voor elke kop sojabonen drie koppen water aan toe. Dus malen of blenden, afgieten door een kaasdoek. En 25 minuten koken. Gooi de pulp niet weg op zijn Engels heet dat okara dat is goed geschikt om sojaburgers mee te maken of koekjes bevoorbeeld met zeewier. De melk aan de kook brengen, kijk uit want de soja melk is zo aan de kook, laat daarna  een twintig minuten net aan de kook. Haal wel net als bij de melk zich een vel vormt dit bij de sojamelk er met een houten lepel af! Je kan na de kook vanille bij doen of zout zelfs cacau, en suiker om het zoet te maken dan doe ze meestal met de winkelversie het zoeten.Het zout verbeterd de smaak, maar je kan het ingeval je op een zoutloos dieet bent geheel weglaten. Sojamelk kan je in de koffie gebruiken, als vervanging van melk in de shakes

Zuurdesem maken

Zuurdesem, een van de oudste methoden om brood of beter het deeg te laten rijzen. Je leest het zelfs in de bijbel de zure broodkoeken, vroeger was het brood net als een vloerbrood maar dat platter. Nu zuurdesem moet je starten met bloem en water, in een schone glazen pot het kan ook wel op een diep bord. Maar we houden het eenvoudig vandaag. Het glazen pot kan je makkelijk met een deksel los erop (door het gisten komt er druk op) kan oook met een plastic zakje, maar vroeger gebruikte men een licht vochtige doek. Wegen, afwegen is heel belangrijk bij zuurdesem maken. Ook heel belangrijk is de temperatuur in huis.Voor de duidelijkheid heb ik er een video bijgeplaatst!
Basis recept.
  • 50 gram bloem (volkoren) 
  • 100ml water 
Meng het door elkaar zet het in een donkere kast, dag 2 roer het weer door elkaar zo ook dag drie. Je moet luchtbelletjes van het gistingsproces gaan zien. Denk eraan dat het meer een Griekse dikke yoghurt structuur moet hebben! En bij de vierde dag een lepel water erbij dan moet   het zo ongeveer wel gaan bubbelen. De bedoeling is dat je een gedeelte door je brooddeeg, of pannenkoeken beslag doet. Je doet dan bij het restant van de zuurdesum weer een hoeveelheid bloem en water, 2 a 3 eetlepels met een gelijke hoeveelheid water erbij, dan gaat het sneller dan de eerste keer. Dan heb je een goede starter. En echt bij mij wordt het echt niet zuur, niet zo als het Duitse zuurdesembrood. Ik heb er een paar links bijgezet van sites waar foto's bijstaan en er een van een blogger die er roggemeel bij gebruikt! Meer naar de Duitse kant uit!