maandag 28 oktober 2013

Recept, tamarinde sap maken


De Tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae). Tamarinde is verkrijgbaar in toko's of supermarkten.

Om het te gebruiken, breek je een stuk van ongeveer drie centimeter van het blok af en week je het in een kom of beker met heet water. Haal de tamarinde er na 15 minuten tot een half uur uit, verwijder de pitten, kneed het goed boven een schaaltje en knijp het sap eruit. Zeef het sap zodat je alleen het vocht gebruikt. De overgebleven tamarinde kan maandenlang goed blijven in een plastic zakje, mits bewaard in de koelkast.

De pulp van de vruchten wordt gebruikt om tamarinde siroop te maken. Hieruit wordt frisdrank gemaakt. De pulp is ook een belangrijk ingrediënt in verschillende sauzen, zoals worcestersaus, en in de Aziatische keuken.

De vruchten, schors en bladeren worden vaak medicinaal gebruikt. In sommige culturen heeft de tamarindeboom ook een mystieke betekenis en wordt de boom als heilig beschouwd.


De Tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae). Oorspronkelijk komt de tamarinde uit Oost-Afrika. In de prehistorische tijd werd de boom naar India gebracht, vanwaar hij zich bijna over alle tropische gebieden verspreidde als nuttige plant. De Tamarinde wordt gekweekt als sier- en nuttige plant in tropische regio's.

De Tamarinde is een groenblijvende boom die tot 25 meter hoog kan worden, met een dichte, afgeronde kruin. De bladeren zijn samengesteld, geveerd en 5-15 cm lang. Ze zijn grijsgroen van kleur en worden afwisselend geplaatst. De tamarinde heeft kleine gele bloemen met kleine oranje of roodachtige strepen over de kelkbladen. Er bestaat ook een variëteit met witte bloemen. De bloemen groeien in trossen van 10-15 stuks.

De vruchten van de tamarinde zijn 7-20 cm lange, bruine peulvruchten. De vruchten bevatten ovale, harde zaden die omgeven zijn door donkerbruin, zurig aromatisch smakend vruchtvlees. De boom begint meestal na 4-6 jaar vruchten te dragen en kan jaarlijks tot 300 kg vruchten produceren.

Naast het gebruik van het hout in de meubelmakerij, werden de takken vroeger ook gebruikt als zweep tijdens de slavernij, zoals te zien is in de Spaanse bok.

Bron: Wikipedia en Bhakta Pieter Recept




zaterdag 19 oktober 2013

Waarom shanti shanti


Volgens de heilige Geschriften van het hindoeïsme zijn de bronnen van belemmeringen en problemen afkomstig uit  deze drie rijken.
  • Fysieke of Adhi-Bhautika rijk, de  bron van problemen/obstakels vanuit externe wereld, zoals van wilde dieren, mensen, natuurrampen enz.
  • Goddelijke of Adhi-Daivika rijk  kan een bron van problemen/obstakels zijn uit spirituele wereld van geesten, goden, geesten, halfgoden/engelen en meer.
  • Intern of Adhyaatmika rijk,  bron van problemen afkomstig  van /belemmeringen die voortvloeien uit iemands eigen lichaam en geest, zoals pjin, ziekten, luiheid, niet aandachtig zijn enz.
    Dit word genoemd "Tapa-Traya" of de drie klassen van problemen. Wanneer Shanti mantra's worden gereciteerd, worden belemmeringen uit deze rijken afkomstig verondersteld te worden gepacificeerd.
    Na de aanroepingen of afscheid , afsluiting van de erediensten  gericht aan  de goden wordt dit meestal gezongen, aarti of bhajan genaamd de laatste kalmeert de geest het meest, en om echt een vredige geest te verkrijgen  werkt het als mantra beter, De eerste keer 432 keer herhalen, zonder tussenpozen en pauzes, als de concentratie goed is deze hoeveelheid verdubbelen, verdeelt over dag, in de ochtend en voor het slapen gaan, de volgende dagen dit verhogen door zo een dezelfde hoeveelheid er tussen de middag erbij te gaan doen. De bedoeling is de recitatie driehonderd duizend maal te doen binnen de periode van drie maanden. noot, nooit minder op een dag gaan doen, en ook deze periode alleen vegetarisch eten geeft perfecte resultaten, de tijd is gebaseerd op de cyclus van de maan, aangezien men geen andere kalender had. Pandits geven ook wel eens het advies erbij geen suiker, en of geen graan.. Ilzelf heb zelf soortgelijks gedaan door drie dagen lang alleen thee te nemen, verder niets, en het rijk van de Adyaatmika was  hierdoor weer gepacificeerd.

woensdag 16 oktober 2013

Recept, filodeeg rol met panir en abrikozen.

Filodeeg is een dun deeg gemaakt van bloem, water en olie. Het wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken voor gerechten zoals baklava, börek en spanakopita. Filodeeg is dun en kwetsbaar en wordt verkocht in gestapelde vellen. Om uitdroging te voorkomen, worden de vellen vaak lichtjes bestrooid met bloem of maïzena. Het deeg kan worden gebruikt door het op te vouwen, te stapelen of in lagen te leggen voor verschillende gerechten. Filodeeg kan knapperig worden gebakken in de oven of op het fornuis. Het is belangrijk om snel te werken met filodeeg, omdat het snel kan uitdrogen en breken. Een vochtige doek kan helpen om de vellen zacht en flexibel te houden tijdens het werken. Filodeeg is een veelzijdig ingrediënt dat zich goed aanpast aan verschillende recepten en resulteert in een knapperige en luchtige textuur, perfect voor zowel zoete als hartige gerechten.  foto AsglALP


 

Voor vier personen-      eiwit 22 gram, vet 24 gram, koolhydraten 48 gram.                                                                                                                                                                               480 kcal, per persoon.

  • 2 eetlepel olie
  • 300 gram pompoen
  • 200 a 250 gram panir
  • 50 gram abrikozen ( een dag van te voren in de week zetten)
  • 1 pak filodeeg laten ontdooien
  • mespunt gedr koriander (beter is verse, dan 2 a 3 eetlepels gehakt)
  • mespunt kaneel
  • half bosje peterselie
  • 3 eetlepels boter

Bereiding, oven 180 celcius voorverwarmen

De pompoen klein snijden, bakken in de olie totdat deze net zacht gaat worden (geen pap er van maken). Eruit halen en dan de panir licht goud bruin bakken met de peterselie en de andere kruiden, meteen de pompoen erbij, en even voorzichtig door elkaar heen scheppen, zoals ik al eerder schreef geen pap er van maken. De filo uitspreiden op bakpapier op het blik , net over elkaar heen zodat u de balplaat bedekt, zorg dat de filo goed vast aanelkaar zit, anders even met een kwastje met water aan elkaar plakken, en bestrijk ze met de boter. Dan de vulling erop en in het midden want wij gaan vanaf de zijkanten het deeg over de vulling heen en dan een rol vormen. Een lange rol. Bestrijk de rol met wat water u kan er nog sesam zaad op strooien en ik vergat de peper en zout naar smaak, bij de vulling. Bak de rol in 20 minuten goudbruin. U kan in plaats van de panir, ook tofoe gebruiken. Een leuk effect is met een stuk papier een zijkant af te dekken en dan wat paprika erop strooien. Geeft wat extra kleur er aan. Vergeet niet te offreren Recept van Bhakta Piet(er) ps. Dit recept is voor alleen prive  gebruik. Bij gebruik in verenegings periodieken mijn naam en blog adres vermelden. Zoals bij  al mijn recepten en artikelen van mijn hand

zondag 13 oktober 2013

vegetarisch recept, marinade Ambon

  • 2 deciliter water
  • een vierde blok santen
  • 3 el vloeibare tamarinde of ontpitte
  • 4el palmsuiker of rietsuiker
  • 1 a 2 laurier blaadjes

Dit bij elkaar even aan de kook brengen tot de ingriedenten zijn opgelost. Dan van het gas af. En hier de soja brok of panir in marineren. dit geeft het beste effect als u het 24 uur in de marinade laat, de panir of sojabrok in olie en met een lepel sambal bakken

woensdag 9 oktober 2013

Recept. Gekookte brandnetel met panir.

Gekookte brandnetel Alleen de jonge blaadjes gebruiken, en de stengels of takken verwijderen, 10 minuten koken in water, laten uitlekken, fijnhakken en smoren in de olie met klein gesneden selderij, of bleekselderij, naar het seizoen .Crème fraise of groentebouillon toevoegen (crème fraise maakt de kruidige smaak wat milder). Het gerecht iets inkoken en kruiden zoals lavas met zout, peper (verse groene peper) Serveer dit met verse panir ongeperst als een roerbak schotel, met zilvervlies rijst. Gaat uit van 2 flinke volle handen blad per persoon, het slinkt net als spinazie en andijvie
bhakta Pieter Ananda Malik prabhu