woensdag 4 juni 2014

Etherische oliën


Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. Soms wordt het wel "aetherische oliën" gespeld. De etherische oliën zijn net als ether vluchtig en sterk geurend.De olien worden gebruikt om parfum te bereiden (ook puur) en ook voor wierook gebruikt, en bij rituelen (NrSimha). en ik gebruik het om mijn massage oliën te bereiden, naar de bloemenleer (Bach en Ayurveda)

De aanduiding essentiële olie is een anglicisme en komt van het Engelse woord essence dat extract betekent.

Etherische oliën kunnen uit verschillende delen van een plant worden gewonnen, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van stam, takken of wortels). Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende etherische oliën.

Sommige soorten etherische olie zijn vrij duur. Dit komt doordat soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sap industrie zijn. Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er erg veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om een beetje etherische olie te produceren.

Er zijn vele honderden soorten etherische oliën, bekende voorbeelden zijn:

Venkel kruid en groente.

 

Finocchio.jpg

Venkel                                          Familie:
Apiaceae (Schermbloemenfamilie)   Geslacht:
Foeniculum                                          Soort Foeniculum vulgare)                            Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant die als kruid gezien wordt (de takken en draadachtige bladeren), maar ook als groente en dan vooral de verdikking van de onderkant van de steel die aan de voet van de knolvenkel groeit. Bij bladvenkel ontbreekt de knol. De venkelplant kan tot boven manshoogte groeien.

De zaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze worden op verschillende manieren tot medicijn verwerkt. De krachtigste vorm daarvan is de venkelolie, die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van extracten (bereid als thee) uit de zaden.Venkel

Venkelzaad kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Ook wordt het gebruikt om borstvoeding te stimuleren aangezien de etherische olie die van de zaden wordt gemaakt een grote hoeveelheid anethol (een fyto-oestrogeen) bevat.[1](Een bewezen mechanisme hiervoor ontbreekt echter nog of is omstreden.) Ook worden er bepaalde medicijnen uit venkel gewonnen.

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en werd via middeleeuwse handelsroutes naar Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt de plant veel verbouwd en is een belangrijk ingrediënt van onder meer salades.

Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden gelovigen die nuchter ter kerke gingen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst. Ook voor een frisse adem kauwt men op venkelzaad.

maandag 2 juni 2014

Nog te zaaien tot

Harobol Sri Raam jai Sita Raam, ik sprak verleden week met een paar toegewijden  Jayadev en Krishna prabhu zij gingen een moestuin, project beginnen, eigenlijk meer om zelfstandig en onafhankelijk in voedsel en meer te voorzien (Jayadev in Curaçao). Het is niet gemakkelijk in Nederland zoiets te beginnen, door de hoge prijzen van de grond, ik heb nog verteld dat ik dezelfde ideeën heb, ook plannen op papier, maar ik wil naar Zuid Europa of Duitsland. Ik heb zelf een opleiding in de tuinbouw gehad, en gewerkt, dus voor mij is het een stuk eenvoudiger door ervaring. Het zit allemaal in mijn geheugen. Ook omdat ik er nog steeds mee bezig bent, en jaren in het milieu gebeuren heb gewerkt. Ook op het terrein van anders wonen en werken, vaak kom ik een 10000 te kort, om net te beginnen. En een vrolijke bhaktin. Ook heb ik hieronder een korte lijst neer gezet wat jij en u nog kan zaaien . De Chinese kool is snel oogst rijp!

  • Chinese kool tot aan 2e week augustus
  • herfstandijvie begin augustus
  • raapstelen tot aan 2e week augustus
  • radijs tot aan 2e week augustus
  • mei knol tot aan 2e week augustus
  • herst spinazie vanaf eind augustus
  • veldsla tot aan 2e week augustus
  • winter rammenas tot eind juli

de meesten van bovenstaande lijst gaan goed in potten, op een balkon, of terras zelfs voor een raam

donderdag 29 mei 2014

Omlaagkijkende Hond, hatha yoga asana

Adho mukha svanasana

Omlaagkijkende Hond
Adho Mukha Svanasana

Adho Mukha Svanasana (Sanskriet voor omlaagkijkende hond) is een veel voorkomende houding of asana. De Omlaagkijkende Hond maakt deel uit van de Zonnegroet.  Sanskrit. adho omlaag, mukha gezicht, svana hond, asana, (letterlijk: 'zit')

Beschrijving

De Omlaag kijkende Hond begint met het knielen op de handen en knieën. De handen staan onder de schouders en de vingers zijn gespreid. De knieën staan onder de heupen en iets uit elkaar. De rug is recht en ontspannen.

Haal diep adem en duw de heupen omhoog. De benen en de armen zijn recht, de schouders breed en ontspannen. De hielen bewegen zich naar de grond. Handen en voeten blijven op heupwijdte van elkaar af. Wanneer de dijen erg strak of gespannen zijn, moeten de knieën gebogen worden, zodat de rug volledig kan gestrekt worden. Het strekken of lang maken van de rug gaat dus voor het strekken van de knieën.                                                           Om zich in deze positie prettig te voelen, moeten de heupen goed naar boven worden geduwd. De ademhaling is diep en langzaam, zodat de borst zich volledig kan uitzetten.     Het lichaam vormt een omgekeerde V en het hoofd is lager dan de heupen. Deze houding 5 ademhalingen volhouden.Na een paar keer regelmatig oefenen gaat dot echt zonder enige moeite.En  dan kan u proberen het hoofd ook op de grond te zetten zonder de schouders te forceren, of te rekken!

bronnen Maharishi Mahesh yogi, Sivananda swami, wikipedia

woensdag 28 mei 2014

Noten zijn gezond

Eén van de gezondste noten zou dan de amandel zijn, maar technisch gezien is de amandel geen noot maar zaad. wel zijn ze gevuld met  vitamines en mineralen en goed voor  hart en bloedvaten gewoon goed voor het hele lichaam. De voordelen om dagelijks een handvol van dit superfood te nemen.                                                                                  goodie’s uit de schepping Gods EHBO

Noten zijn gezond. De amandel, de onbekende superfood.  Dagelijks een handje amandelen, zo' een 24 stuks, kan helpen de 'slechte' cholesterol te verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes te verkleinen.amandelen zijn een uitstekende bron van vitamine E en mangaan. Vitamine E houdt de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en houdt het hart gezond. Het helpt ook om hart- en vaatziekten te voorkomen bevatten amandelen fenylalanine, een aminozuur. Je hebt het nodig om lichaamseiwit op te bouwen. Ook zet je lichaam het om in signaalstoffen voor de hersenen.Ze zijn rijk aan kalium en bevatten weinig natrium. Beide spelen een rol bij het reguleren van de bloeddruk.Bij een test dat degene die een hand amandelen aten hun LDL-cholesterol met 4,4 procent verlaagden en degenen die twee handen amandelen per dag aten zelfs met 9,4 procent.Bij het vervangen van 20% van uw dagelijkse calorieën door amandelen kan glucose intolerantie met 20% afnemen

Bhakta Piet(er) weer met meer goodie’s uit de schepping Gods EHBO kistje.

Kijai Dhanvantari 3x

woensdag 21 mei 2014

Herken het spirituele.

Herken het spirituele
Het accepteren van onze spiritualiteit betekend ook dat wij het eigenaarschap aanvaarden. Niet alleen voor onze ervaringen , maar ook onze reacties op die ervaringen. En natuurlijk kunnen wij onze spiritualiteit niet accepteren zonder die van anderen ook te erkennen. Eer jij spiritueel kan groeien, moet je beseffen dat jij zelf moet veranderen voor jij iets om je heen kan veranderen.
Naar Boeddha, ‘let op je gedachten, laat geen negatieve gedachten toe. Voed je geest met heilzame gedachten van waarheid. Laat jezelf niet vangen in al die verstoringen van de wereld om je heen.Richt je op wat jij wil! Wordt de poortwachter van je eigen zintuigen, lichaam en leven, en laat alleen de gedachten binnen die de waarheid dienen voor hetgeen wat jij in werkelijkheid bent. Je kan je geest, gedachten in een halve seconde veranderen. Maar hoe wordt jij je meer bewust van je eigen gedachten. Vraag het, maar denk eerst even na voor jij een vraag stelt aan God of een engel , en de vele andere spirituele gidsen. Welke vorm van denken past bij de spirituele u/jij , wat kan ik doen om mijn gedachten te leren kennen, te ontwikkelen die bijdragen aan mijn spirituele bewustzijn. Geniet van je spiritualiteit, geef die voorspelbare gedachten van jou 'zekerheden 'op, het is een soort veiligheidsnet wat eigenlijk niet bestaat. Deepak Chopra schreef, “in onze bereidheid om in het onbekende te stappen, het veld van alle mogelijkheden, geven wij ons over aan de creativiteit van de geest van de grote dansleraar van het universum.'  Zet de schijnwerper eens op waar jij dankbaar voor bent! Waar ben jij eigenlijk dankbaar voor? Toon dat jij dankbaar bent, wees voor veel meer dingen dankbaar.Wees blij dat het regent, dankbaar voor de zon, dankbaar dat je geld hebt, te eten, zelfs al ga je naar een voedselbank, dat is ook iets om dankbaar te zijn.Leer om dankbaar te zijn, vooral in je gedachten!  Voor alle lessen van het leven, en zegen ze!. Vraag om bijstand houdt een lijst bij van mensen waar je echt op kan rekenen om je steeds daar weer aan te herinneren jouw Zelf,  Jou eigen spirituele bron, de ziel.

maandag 19 mei 2014

Thaise soep

Thaise bouillon met citroengras, soja en waterkastanjes..

Ingrediënten

  • 1 stengel citroengras
  • 600 ml groenten bouillon
  • 200gram soja 
  • 100 gr waterkastanje
  • 2 tl riet suiker 
  • 1 citroen, het sap
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • 2 eetl kerrie (geen masala)
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • handje verse koriander

Bereiden Thaise soep

Plet de stengel citroengras met een hakmes en doe dit in een pan met de bouillon,, currypasta en sjalot. Breng alles aan de kook. Doe de kastanjes erbij en laat de soep 8-10 min. zachtjes pruttelen. Voeg dan de soja on reepjes toe, oh vergat ik er bij te schrijven dat je die in lange reepjes snijdt en dan even in de kerrie licht bakt? En dan kan de soja ook boven op de soep gelegd als garnering? Dan heb ik dat zeker bij een ander recept erbij gezet!

Roer de suiker en de  door de soep en laat alles 3 min. zachtjes koken. Voeg de citroensap toe en breng de soep op smaak met zout en peper.

Schep de soep in voorverwarmde kommen en bestrooi met chilipeper ( mag u ook weglaten, en wat rode paprika in plaats daarvan) en koriander. De waterkastanje, is te koop bij de Chinese toko, en niet duur. bhakta Piet(er)