zondag 24 april 2016

Śrīla Bhaktisiddhanta Sarasvatī Ṭhākura gaf felle kritiek op zijn dikke discipelen.SB 4.28.35-36

SB 4.28.35-36

tatra candravasā nāma
 tāmraparṇī vaṭodakā
tat-puṇya-salilair nityam
 ubhayatrātmano mṛjan
kandāṣṭibhir mūla-phalaiḥ
 puṣpa-parṇais tṛṇodakaiḥ
vartamānaḥ śanair gātra-
 karśanaṁ tapa āsthitaḥ
Word for word: 
tatra — there; candravasā — the Candravasā River; nāma — named; tāmraparṇī — the Tāmraparṇī River; vaṭodakā — the Vaṭodakā River; tat — of those rivers; puṇya — pious; salilaiḥ — with the waters; nityam — daily; ubhayatra — in both ways; ātmanaḥ — of himself; mṛjan — washing; kanda — bulbs; aṣṭibhiḥ — and by seeds; mūla — roots; phalaiḥ — and by fruits; puṣpa — flowers; parṇaiḥ — and by leaves; tṛṇā — grass; udakaiḥ — and by water; vartamānaḥ — subsisting; śanaiḥ — gradually; gātra — his body; karśanam — rendering thin; tapaḥ — austerity; āsthitaḥ — he underwent.
Translation: 
In the province of Kulācala, there were rivers named Candravasā, Tāmraparṇī and Vaṭodakā. King Malayadhvaja used to go to those pious rivers regularly and take his bath there. Thus he purified himself externally and internally. He took his bath and ate bulbs, seeds, leaves, flowers, roots, fruits and grasses and drank water. In this way he underwent severe austerities. Eventually he became very skinny.
Purport:

woensdag 20 april 2016

Regarding the Christian’s Trinity, different vieuws

“Regarding the Christian’s Trinity, I believe it is called God, the Holy Ghost, and the son. Person in Krishna Consciousness accepts this by the name Visnu, Paramatma, and Jiva. God is a Person, the holy spirit or the supersoul is a person, and the living entity is also a person. Also, Mary is the representation of the energy of God. Either as internal energy Radharani or as external energy Durga, the energy of Godhead can be considered the mother of the living entities. ” (Prabhupada letter to Sivananda, 19th April, 1968)
Jiva is naar BhaktVinod Thakura een gebonden ziel
When you read the Catholic enceclopedia it is not that easy, The doctrine of the Catholic Church concerning the Holy Ghost forms an integral part of her teaching on the mystery of the Holy Trinity, of which St. Augustine (On the Holy Trinity I.3.5), speaking with diffidence, says: "In no other subject is the danger of erring so great, or the progress so difficult, or the fruit of a careful study so appreciable". The essential points of the dogma may be resumed in the following propositions:
but you can read it yourself follow this link, http://www.newadvent.org/cathen/07409a.htm

In Hinduism and Jainism, a jiva (Sanskrit: जीव, jīva, alternative spelling jiwa; Hindi: जीव, jīv, alternative spelling jeev) is a living being,[1] or more specifically, the immortal essence or soul of a living organism (human, animal, fish or plant etc.) which survives physical death.[2][3] It has a very similar usage to atma, but whereas atma refers to "the cosmic self", jiva is used to denote an individual "living entity" or "living being" specifically.[4] To avoid confusion, the terms paramatma and jivatma (also commonly spelled jeevatma) are used.
The word itself originates from the Sanskrit jivás, with the root jīv- "to breathe". It has the same Indo-European root as the Latin word vivus, meaning "alive".

vegetarisch recept Jhall alu, Bengaalse pittige aardappelen

Jhall alu, Pittigescherp gekruide aardappelen 4 porties  
Ingrediënten:
2 eetlepels olie (zonnenboem of olijfolie)
½ theelepel zwarte mosterdzaadjes (nigella)
¼ theelepel Fenegriekzaden
1 eetlepel gember, fijngesneden
1 eetlepel Groene gesneden peper, zonder zaadjes en gehakt
¼ theelepel Kurkuma
½ theelepel zout
1 theelepel Cayenne peper
1½ pond Aardappelen, gekookt en in blokjes
¼ kopje Kokosnoot rasp
1 eetlepel koriander, fijngesneden
Verhit de olie in een wok of bakpan op middelhoog-laag vuur. Voeg het mosterdzaad en bedek even met een deksel de pan, want de mosterdzaden gaan springen. Zodra ze beginnen te springen of ploffen, dan meteen de fenegriek, gember, chili en kurkuma
toevoegen. Roerbakken gedurende 1 minuut. . Doe het zout, cayennepeper en aardappelen erbij. En bak het ongeveer een minuut of zo (licht bruin of goudkleurig), onder voortdurend roeren. Draai het vuur laag. kokos en koriander toevoegen en goed mengen. Haal het van de warmtebron. En ofreren. En ik heb bij dit recept de zaadjes van de groene peper weggelaten. Ik heb het vaker eschreven sommige recepten zijn voor de meeste heel erg heet, vandaar. Ook de cayenne peper is heel erg scherp voor de meeste maar draagt wel bij aan de typische smaak van dit recept wat beter als hete aardappelen kan worden vertaald, het proeft echt scherp aan. #bhakta #bhaktapiet(er) #prasadam

Garam masala naar een Bengaals recept.

Bengali garam masala

Ingrediënten:

1 theelepel kruidnagel
gemalen
1 theelepel komijn zaden - gemalen
3 theelepels Kardamom zaden - gemalen
3 theelepels kaneel
gemalen

Je kan de komijn zaden eerst even licht roosteren, maar dan blijft het minder lang goed, En de hoeveelheid die ik hier hebt gebruik is niet echt groot voor de Indiase of Bengaalse keuken. Mengsel in een goed afgesloten bij voorkeur glazen pot bewaren

Bengali pancha phoron kruidenmix

Bengali pancha phoron het is een specifiek Bengaals recept, r om heel eenvoudig een soort masala te maken , als je deze kruidenmix voorbereid hoef je niet steeds van die kleine hoeveelheden af te wegen
(In een glazen pot afgesloten bewaren, dan blijft de mix drie a vier maanden goed.)

 Ingrediënten:

1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel zaden van de venkel
1 eetlepel zwarte mosterdzaadjes
1 eetlepel Nigella zaden (ui zwarte zaden)
1 eetlepel fenegriek zaden
Bengali mix Meng alle specerijen bij elkaar. Het wordt  gebruikt om peulvruchten en vegetarische groentegerechten op smaak te brengen. 

woensdag 23 maart 2016

Vegetarisch recept: Spruiten pesto!

Een zak spruiten a 750 gram
0.1 liter olijfolie (of roomboter, ghee)
1 el masala of kerrie
2 ons parmezaan
100 gram pijnboompitten
zout en peper naar smaak
De spruiten wassen en schoonmaken. Insnijden in het stronkje aan de onderzijde in plusminus 20 minuten gaarkoken. De pijnboompitten (zaden) licht roosteren. De gekookte gare spruiten voor 90% pureren laat een handvol heel en apart zo ook een deel van de pijnboompitten als topping. Pureer de spruiten met de olie (of gesmolten boter of ghee) wel geleidelijk toevoegen zodat het niet te dun wordt! Dan de Parmezaanse erdoor. Dan kunnen de pijnboom pitten er meteen mee doorheen de overgebleven spruiten kort voor wat meer structuur erbij, alleen even kort mee door de blender! Dat geeft meer bite of structuur, het mag geen pap worden lekker op geroosterd brood. Of als een roti met aardappels maar dan gebakken. Heerlijk en dan meteen offreren #bhakta #bhaktapiet(er)
Spruiten pesto
fotocredits .freeimages.com

maandag 14 maart 2016

Courgette frites met paneer

Courgette frites met paneer meel. Courgette is lekker veelzijdig, ik heb een oven recept ervan gevonden. Courgette met een laagje paneer met kaas. en dit recept is vegetarisch door het ei te vervangen door een papje van maizena, wat ervoor zorgt dat de paneer of broodkruim aan de courgette blijft plakken. Vooraf al dat je het maizena papje niet te dik moet maken omdat dit het ei vervangt! Ik gebruik zelf alleen vegetarisch gestremde kaas. En deze is bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt echt net zo voordelig als de kaas met dierlijk stremsel.
Ingrediënten .
1 a 2 el maizena 50 a honderd gram kaas
1 grote courgette (of 2 kleine).
50 gram bloem
50 gram broodkruim of paneermeel
zout naar smaak
1 theelepel pizza kruiden
1 theelepel paprika poeder
1 theelepel witte peper

Bereiding.

Doe de bloem in een zak. Verwarm de oven voor op 220 Celsius. Meng de maizena met wat water op een bord, moet wat plakkerig aan blijven voelen. de courgettes, wassen door midden snijden over de lengte, dan in plakken van ongeveer een centimeter. En dan als frites verder, de courgette in de zak dan flink schudden tot alles onder de bloem zit. Doe de paneer broodkruim op een bord met het zout er doorheen plus wat peper en de kruiden  . En vergeet de geraspte kaas niet, haal de courgette bedekt met de bloem eerst door het maïzena papje heen. En dan door het paneer mengsel.Daarna op het ovenpapier op een bakblik (dat scheelt weer schoonmaken). En dan de oven in voor ongeveer 20 minuten tot de paneer licht bruin wordt. Het voordeel van dit recept is dat je geen olie gebruikt. de kaas is vaak al vet genoeg. je kan ook, indien te vinden een vegetarisch gestremde Parmezaanse kaas gebruiken. Als saus kan je kwark nemen met wat peper erdoor plus wat selderij.                              Piet(er)