vrijdag 14 oktober 2016

Sojamelk zelf maken, eenvoudig te doen met deze tips

Sojamelk zelf maken is geen kunst. Het voornaamste is dat je spullen schoon zijn. En niet te vergeten sojamelk is drie a vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast.
250 gram sojabonen en water, en naar eigen smaak Vanille maar dat hoeft niet! Zonder Vanille  kan je de soja melk eigenlijk voor meer gerechten gebruiken.
250 gram soja bonen en zet die een nacht in de week.
Giet het water af, en spoel ze goed na, er lekker met je handen er doorheen (zodat je ook de losgekomen vliezen van de bonen verwijderd). Test uit of de bonen goed geweekt zijn als je ze door kan prikken met een vork of lepel dan zijn ze zacht genoeg.
En doe dan de sojabonen in een keukenmachine of een blender. Voeg voor elke kop sojabonen drie koppen water aan toe. Dus malen of blenden, afgieten door een kaasdoek. En 25 minuten koken. Gooi de pulp niet weg op zijn Engels heet dat okara dat is goed geschikt om sojaburgers mee te maken of koekjes bevoorbeeld met zeewier. De melk aan de kook brengen, kijk uit want de soja melk is zo aan de kook, laat daarna  een twintig minuten net aan de kook. Haal wel net als bij de melk zich een vel vormt dit bij de sojamelk er met een houten lepel af! Je kan na de kook vanille bij doen of zout zelfs cacau, en suiker om het zoet te maken dan doe ze meestal met de winkelversie het zoeten.Het zout verbeterd de smaak, maar je kan het ingeval je op een zoutloos dieet bent geheel weglaten. Sojamelk kan je in de koffie gebruiken, als vervanging van melk in de shakes

Zuurdesem maken

Zuurdesem, een van de oudste methoden om brood of beter het deeg te laten rijzen. Je leest het zelfs in de bijbel de zure broodkoeken, vroeger was het brood net als een vloerbrood maar dat platter. Nu zuurdesem moet je starten met bloem en water, in een schone glazen pot het kan ook wel op een diep bord. Maar we houden het eenvoudig vandaag. Het glazen pot kan je makkelijk met een deksel los erop (door het gisten komt er druk op) kan oook met een plastic zakje, maar vroeger gebruikte men een licht vochtige doek. Wegen, afwegen is heel belangrijk bij zuurdesem maken. Ook heel belangrijk is de temperatuur in huis.Voor de duidelijkheid heb ik er een video bijgeplaatst!
Basis recept.
  • 50 gram bloem (volkoren) 
  • 100ml water 
Meng het door elkaar zet het in een donkere kast, dag 2 roer het weer door elkaar zo ook dag drie. Je moet luchtbelletjes van het gistingsproces gaan zien. Denk eraan dat het meer een Griekse dikke yoghurt structuur moet hebben! En bij de vierde dag een lepel water erbij dan moet   het zo ongeveer wel gaan bubbelen. De bedoeling is dat je een gedeelte door je brooddeeg, of pannenkoeken beslag doet. Je doet dan bij het restant van de zuurdesum weer een hoeveelheid bloem en water, 2 a 3 eetlepels met een gelijke hoeveelheid water erbij, dan gaat het sneller dan de eerste keer. Dan heb je een goede starter. En echt bij mij wordt het echt niet zuur, niet zo als het Duitse zuurdesembrood. Ik heb er een paar links bijgezet van sites waar foto's bijstaan en er een van een blogger die er roggemeel bij gebruikt! Meer naar de Duitse kant uit!

vrijdag 16 september 2016

Vegetarisch recept Gefrituurde courgette met yoghurt dip

Gefrituurde courgette met yoghurt dip, bijgerecht.
  • 2 a 3 courgettes
  • zout
  • 1 dl melk
  • 90 gram bloem (vcolkoren)
  • 300 cl yoghurt
  • 1 theelepel hing (2 tenen knoflook)
  • 4 el selderij gehakt
  • 2 el koffiemelk
  • frituur olie
  • citroensap
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el verse munt
Bereiding.

dinsdag 6 september 2016

De vraag van Jezus Christus aan zijn leerlingen was om zonder ophouden te bidden

Het getijdengebed kan teruggevoerd worden op het dagelijkse gebed dat in zwang was bij de joden. Het getijdengebed heeft vanaf de vroege christenen een ganse evolutie doorgemaakt, maar is vandaag nog steeds het officiële publieke gebed van de Rooms-katholieke Kerk kerk in antwoord op de vraag van Jezus Christus aan zijn leerlingen om zonder ophouden te bidden. Ook bij de andere christelijke kerken is het getijdengebed bewaard gebleven.
Het getijdengebed kan teruggevoerd worden op het dagelijkse gebed dat in zwang was bij de joden. Het getijdengebed heeft vanaf de vroege christenen een ganse evolutie doorgemaakt, maar is vandaag nog steeds het officiële publieke gebed van de Rooms-katholieke Kerk kerk in antwoord op de vraag van Jezus Christus aan zijn leerlingen om zonder ophouden te bidden. Ook bij de andere christelijke kerken is het getijdengebed bewaard gebleven. In de Bhagavad gita staat vertaald denk 24 uur aan mij,                                                                                                                                                    tasmāt sarveṣu kāleṣu

mām anusmara yudhya ca
mayy arpita-mano-buddhir
mām evaiṣyasy asaṁśayaḥ

zondag 4 september 2016

Scones met kokosroom wel lekker maar...vegetarische recepten

 Een wat ouder recept van deze blog die ik weer eens in het licht brengt. Het is geen eenvoudig recept maar, als je het gaat maken lik je er spreekwoordelijk gesproken je vingers er van af.en compleet vegetarisch!Veels succes, en bon appeti
door naar het recept, klik op de link
http://bhaktamagazijn.blogspot.nl/2013/12/recept-scones-met-kokosroom.html

23

vrijdag 29 juli 2016

Zomer ritueel.

Gelezen op de blog van bhaktamagazine , meer een magazine met  intercultureel spiritueel nieuws. Dit is een mooi ritueel dat je kunt doen met vrienden of familie. Je begint door om een boom of rotsblok, met het plaatsen van een grote kaars en verschillende kleinere kaarsen voor elke persoon die aanwezig is. (Op een tafel thuis mag ook!) Als jij dit ritueel binnenhuis doet schakel dan alle lichten uit om een moment van duisternis te beleven , herinner het licht, en de warmte van de zon, om die zo te eren. [ 172 more words. ]

Orakel, de voorspoed die op je ligt

Orakel. De voorspoed die op je ligt te wachten komt vaak anders dan verwacht. Misschien een gratis jaarkaart OV en niet een nieuwe BMW! En waarom laten die goden en engelen mij weer wachten. Omdat het leven is meer varen op de woelige baren, golf op en af. Het is laveren. En soms een stukje keren.Vaak is men zo op zoek naar weelde, en geluk en loopt men achter het leven aan, in gedachten aan weleer, Dan zie je niet de dauw, druppels als een glinsterend tapijt alleen voor jou door de goden bereid. dat het thuis in een hoek al op je kan wachten. Omdat jij nog niet goed wakker was, na het smachten en zuchten door slapeloze nachten