woensdag 11 oktober 2017

This earth is my mother prayer to the mother

This earth is my mother;

I love her daily and be thankful for her gifts which nurturing me, whole day!, She give met strength. Covered what I have lost, reveals what I need,        I admired her beauty. She is the grace why everything can live.

ovenschotel wel zo gemakkelijk?

ovenschotel wel zo gemakkelijk?
Ik kijk er meestal tegenaan, weet je wel! Een ovengerecht? En toch zijn er eenvoudige ovenschotels te maken, vooral nu de winter al op de stoep staat, is een stevige bonen schotel wel lekker, en dan nog snel klaar ook!
Deze bonen schotel is voor vier personen, aangezien ik de helft, in de vriezer doe, voor de volgende week! Dat scheelt dan weer in tijd, en kosten!
ingrediƫnten
1 blik bruine bonen   1half blik erwten, klein blikje mais, 2 paprika's, 1 blik tomaten, 1 blikje tomaten puree, halve eeetlepel paprika poeder,1pak vega gehakt (Jumbo heeft het in het asortiment) of een half blok tofu even los maken, tot kruim en dan even bakken in een halve tot een hele lepel sambal, plus minus vier a vijf stengels bleekselderij, 1 theelepel hing (staat gelijk aan 2 tenen knoflook) halve theelepel chilipoeder. 1 theelepel komijn. Kijk er kan kaas bij, maar omdat er al soja producten, en bonen in de schotel verwerkt wordt krijg je dan teveel voedingstoffen binnen. En het wordt vooral vetter! 60 a 70 gram soja is al voldoende om het vlees + kaas te vervangen voor een hele dag!
oven voorverwarmen op 200 celcius, voor de kaas te laten gratineren!
Bakpan:  De bleekselderij klein snijden (halve centimeter dik) even bakken in de olijfolie of anders, roomboter smaakt echt goed maar dan niet te heet bakken, de tofu bakken en rulen met de sambal, de hing, puntje komijn erbij, halve eetlepel paprika poeder, de hing, en de paprika's in dunne repen of blokjes! Hetzelfde doe je ook met de vegangehakt. Het blikje tomatenpuree er bij. Nog even bakken dan de bruine bonen erbij, niet laten uitlekken!! Dan de erwtjes die je wel eerst even laat uitlekken, en spoel die ook even af, anders wordt het te zoet! Even doorwarmen en op dit punt dacht ik bij mijzelf waarom heb ik dit een ovenschotel genoemt? Omdat er in het basis recept kaas opgaat die gegrild wordt! Nu wilt u er een krokant laagje op, doe dan alles in een vuurvaste schaal over, kaas er op en tien minuten zo onder de gril. En hier kan je beter even bij blijven staan! Anders wordt het te donker!

zondag 8 oktober 2017

vegetarische rissotte

de rijst wordt gezeeft
De groenten risotte met creme fraise.
Snijd de courgette, rode en gele paprika, kwart struik bleekselderij en rode peper in kleine stukjes. Verhit de olie in een pan en bak de groenten circa 5-6 minuten aan. Laat de peper naar smaak of geheel achterwege of tot het laats ermee wachten!
150 gram rijst
750 m bouillon

Ik gebruik hier zelf altijd zilvervlies rijst hiervoor, en nooit problemen hiermee gehad! De olie in de pan, heet laten worden dan de risotto rijst in de pan,  en laat dit 1 minuut goed bakken, ondertussen goed blijven omscheppen. Voeg vervolgens beetje voor beetje de groenten bouillon toe. Je voegt pas een scheut bouillon toe als de rijst de groentenbouillon heeft opgenomen!! Ga zo door tot dat bijna alle bouillon op is, en meng ondertussen de groenten erbij. Als de rijst dan nog te hard, voeg dan wat extra bouillon toe. Om het compleet te maken een bekertje creme fraise erbij, (je kan ook eerst een halve beker proberen, het moet er niet te papperig uit gaan zien!). Als alle bouillon is opgenomen, zet je het vuur uit en voeg je nog wat zout en een snufje peper naar smaak toe. Goed mengen. En nogmaals het mag nat zijn maar geen soep, al vind ik dat zelf ook wel lekker maar dit is een rissotte recept. Serveer de risotto met wat salade voor de liefhebber, wat sla en tomaat, met wat olie en citroensap, en wat peper erdoor! 

woensdag 20 september 2017

Minimaliseren of eenvoudiger leven?

eenvoudiger leven
Minimaliseren of eenvoudiger leven?
Hoeveel mensen verlangen er niet na om het wat eenvoudiger aan te gaan doen! Er kwam een herinnering ineens bij mij op toen ik begon met dit artikel te schrijven over een echtpaar die op vakantie waren in de Ardennen en in een klein zomerhuisje samen de vakantie doorbrachten. Ik was indertijd ook in de Ardennen op vakantie en wij raakten in gesprek over een eenvoudig leven, dit op het terras van een klooster, wat misschien die gedachten de aanleiding gaf om ze uit te spreken, te delen.

 Minimaliseren of eenvoudiger leven?

Zij waren daar zonder televisie en radio en hadden gemerkt dat het eigenlijk niet onprettig was, ze deden samen de afwas, de koffie werd met de hand gezet. Wat ze samen een kans had gegeven om met elkaar te praten, meer op een andere manier met elkaar om te gaan. Niet dat de een naar een televisie programma zit te kijken, terwijl de ander de afwas doet. Of wil jij koffie dan zet ik de Senseo even aan? Dat gaf niet alleen de rust weer maar ook een huiselijke sfeer. wie hoort de fluitketel nog, zich melden in de keuken om het vuur uit te zetten? En dan even een scheut heet water in de theepot te gieten en het weer eruit te schenken voordat het zakje er in gaat en de pot volgeschonken wordt. En dan de geur van de vers gezette thee!  Eenvoud geeft dus rust. En hoe vaak heb jij eigenlijk geen er in om televisie te kijken. En dan eigenlijk alleen uit gewoontevorming de televisie aanzet!
foto Cassandra pixabay.

dinsdag 19 september 2017

Grootse Durga Puja in Bangladesh de Mahalaya puja

By Joydeep - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Source

BANGLADESH, September 17, 2017 (The Daily Star): In Bagerhat and Brahmanbaria  zijn ze druk bezig de beelden van Durga mata de laatste streken verf te geven. Deze beelden van Durga mata worden altijd wel mooi geschilderd vaak levensecht. Dit is het grootste festival daar en wordt in meer dan 606 tempels gevierd in Baggarhat. Deputy Deputy Commissioner Tapan Kumar Biswas vertelde dat de Durga puja begint op de 19e met de Mahalaya  puja, maar formeel begint het de 25e september. De vijf dagen durend Sharodiya Utsab en eindigt op 30 september door middel van de bijoya dashami
Honderden standbeelden worden er gemaakt voor deze plechtigheden ik heb er al eerder foto's van gepubliceerd al meer dan 15 jaar terug! Op elke hoek van de straat leek er wel een beeldhouwer te zitten de rijken laten die voor de spirituele vooruitgang die men hier mee kan opdoen maken! Van groot tot klein! In Bengalen is dit nog steeds een van de grootste rituele festivals!
Honderden beelden worden er gemaakt in tempels, een paar ervan zijn , Hakimpur Shikderbari tempel, Chulkathi Bonikpara tempel, Fakirhat tempel  Karapara Sarbajanin tempel zijn ervoor bekend, Durga Puja wordt ook gehouden in 524 tempels in Brahmanbaria.


dinsdag 12 september 2017

gewoon aardappeltjes met bloemkool vegetarisch recept


Vegetarisch eten hoeft niet buitenissig te zijn, juist de gewone kost doet het goed. en u kan het klaarmaken zoals u het gewend ben te doen! En neem er een vleesvervanger bij en klaar! In een Nederlands vegetarisch kookboek uit 1900 staan er al zulke maaltijden beschreven al gebruikte men toen vaak eieren als vleesvervanger en kaas! Ik zelf koop bij de toko sojabrokken met een structuur.en dan in een marinade van sojasaus of gehaktkruiden dat lijkt het meest op wat men gewend is te eten als beginner. En er zit geen ui of knoflook in de gehaktmix! Nu hoe de bloemkool wordt klaargemaakt is de meeste lezers wel duidelijk dan sluit ik nog even een even eenvoudig kaasrecept hier bij in!
@ lepels boter of margarine
2.5 dl melk
25 gram bloem
100 gram pittige kaas geraspt
beetje nootmuskaat (mits u daarvan houdt)
zout en peper naar smaak, houd u er wel rekening mee dat de kaas ook al zout bevat!
Bereiding kaassaus
In een pannetje de boter of margarine smelten. en dan de bloem toevoegen! Dit blijven doorroeren 3 a 4 minuten is meestal genoeg laat het niet bruin worden, als het gebeurt is het nog wel goed maar het is een witte of zijn Frans een Blanc saus. Dan scheutje voor scheutje de melk erbij. en vooral blijven roeren! Dan, de kaas erbij ook geleidelijk en niet ineens hup de hele hoeveelheid erin! Eerst de warmte bron op een laag pitje, dan de kaas erbij en vooral blijven roeren! tot de kaas compleet gesmolten is. Er moet echt een saus ontstaan! En deze saus smaakt prima over de bloemkool en ook lof! #bhakta Piet(er)

 In het Chinese keizerrijk werd soja beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast de granen zoals tarwe

maandag 4 september 2017

heilige namen zuiveren altijd!

Hier een verhaal van twee criminelen, deze zijn aan het inbreken, een van de twee hoort iets, en fluistert angstig, Madhava hoorde jij dat, , nee ik hoorde alleen jou Jagannatha, fluisterde Madhava bijna onhoorbaar als antwoord!