dinsdag 15 maart 2011

Sari draperen, hoe een sari om te doen!





De sari is een bekendste kledingstuk dat vrouwen dragen in India, Bangladesh, Nepal en Sri Lanka en minder vaak in Pakistan.
Een sari is een lap stof van vijf tot zeven meter lang en één meter breed die de vrouwen na enige oefening om zich heen kunnen draperen. Onder een sari wordt vaak een onderrok  en er boven op een korte bloes (choli) in bijbehorende kleuren gedragen (van dezelfde stof). De sari wordt rond de heupen geslagen en in de onderrok gestopt. Daarna wordt hij nog eenmaal rond het lichaam gedraaid en over één schouder geslagen. Het deel dat over de schouder hangt is vaak apart bewerkt en heet pallu.
De sari is vaak van katoen maar voor op een feest of bruiloft is hij ook wel van het duurdere zijde. De sari’s worden tegenwoordig ook steeds vaker van kunststof gemaakt omdat dat goedkoop te produceren is en qua uitstraling soms veel op zijde lijkt. Men kan bij de aanschaf van een zijden sari de brandproef uitvoeren om de echtheid vast te stellen.


http://bhaktamagazijn.blogspot.nl/2011/03/hoe-een-sari-te-draperen.html
meer over sari's

http://bhaktamagazijn.blogspot.nl/2011/03/how-to-wear-saree-in-mermaid-style.html

hoe een sari te draperen

Korte film over hoe u op een eenvoudige manier een sari om kan doen, zie ook het stripverhaal.

Een instructie in de vorm van een strip verhaal hoe een sari om te doen, een Indiaas kledingstuk
een instructie strip verhaal hoe een sari om te doen, een indiaas kledingstuk

http://bhaktamagazijn.blogspot.nl/2011/03/blog-post.html
author piet(er)

Hoe een sari op traditionele wijze te dragen.

Hoe draag je een sari in meermin, staart

dinsdag 8 maart 2011

Welke kruiden bij welke Groenten

Welke kruiden bij welke Groenten! Een korte opsomming die je daarbij op weg helpt. Er zijn altijd meer combinaties mogelijk! Maar deze passen in gepaste hoeveelheid er goed bij.
Aardappelen, Basilicum,koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij.
Andijvie citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij.
Asperges; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat.
Aubergines; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
Bieten; Bonenkruid, dille, dragon,kervel, koriander, kruidnagelen, marjolein, mosterd, peper, salie, selderij, tijm.
Bloemkool; Dragon, foelie, kerrie, koriander, kummel, marjolein, mosterd, nootmuskaat, peterselie, rozemarijn.
Boerenkool; marjolein, mosterd, nootmuskaat.
Bonen; Basilicum, bonekruid, dille, dragon, foelie, kerrie, Basilicum, Oregano, kruidnagelen, maggi, marjolein, nootmuskaat, paprika, peper, rozemarijn, tijm.
Broccoli; Dragon, foelie, koriander, nootmuskaat, kummel. 
Chinese kool; Basilicum, dille, foelie, koriander, kruidnagelen, kruizemunt, marjolein, mosterd, peper, rozemarijn, selderij.
Courgettes; Basilicum, dille, kerrie, kervel, marjolein, paprika, peper, peterselie, rozemarijn, salie, selderij.
Doperwten Basilicum, kervel, kruizemunt, marjolein, peterselie, rozemarijn, bonekruid.
Koriander, dille, munt.
Kapucijners Basilicum, bonenkruid, dille, dragon, mosterd zaad, peper, rozemarijn, tijm.
Komkommer, bonenkruid, borage, citroenmelisse, dragon, kervel, dille, kummel, mosterdzaad, paprika, selderij, venkel, rozemarijn.
Koolrabi, dille, kerrie, kummel, marjolein, mosterdzaad, nootmuskaat, peterselie, rozemarijn, selderij. 
Peulen Basilicum, bonenkruid, dille, foelie, kervel, marjolein, mosterdzaad, peterselie, rozemarijn, salie, selderij, tijm.
Raapstelen Peper, selderij.
Rode kool Basilicum, kaneel, koriander, kruidnagelen, jeneverbessen, laurier, marjolein, munt, tijm.
Savoye kool Dille, kerrie, kruizemunt, marjolein, mosterdzaad, peper, nootmuskaat, kerrie, massala.
Selderij Marjolein, salie, venkel.
Sla Basilicum,citroenkruid, citroenmelisse, kervel, tijm, peterselie, rozemarijn, dille, dragon, selderij.
Slabonen Basilicum, bonenkruid.
Spinazie, kervel, laurier, basilicum, dragon, koriander, marjolein, munt, nootmuskaat, rozemarijn, salie, selderij.
Spruitjes Salie, nootmuskaat, peterselie, citroenmelisse, marjolein, peper, kruizemunt.
Tomaten Basilicum, bonenkruid, borage, dille, dragon, kervel, koriander, maggi (Lavas), marjolein, peper, peterselie, salie, selderij, venkel.
Tuinbonen Basilicum, bonenkruid, kerrie, mosterdzaad.
Uien Koriander, marjolein, salie.
Witlof Basilicum, dragon, marjolein,koriander, peterselie, citroenmelisse, peper, selderij.
Wortelen Peterselie, bonenkruid, kervel, koriander, kummel, maggi, marjolein, selderij, tijm, venkel,salie, munt.

Pieters sate vega schijven op cous cous basis.

Wat gaat erin en doorheen
200 g kleine, ongezouten pinda's (of pindakaas)
100 g cashewnoten
2 tl grof theezout
1 grote stengel bleekselderij
250 g couscous
100 g bloem
verse peterselie, een handvol
100 g belegen kaas of cheddar (Hollandse veeg kaas zeer goedkoop bij Arabische winkels 500 gram  a 3,65 a 3.95)
olie of boter
10 grote zachte broodjes of één Turks brood
halve krop sla
2 tomaten
ketchup, mosterd (zonder azijn), soyamayonaise
Bereiding
Voor 8 tot 10 burger van ongeveer 8 cm doorsnede. 30 minuten. Leg de pinda's en de cashewnoten op een bakplaat en laat ze gedurende 10 minuten warm worden in de oven. Schep ze samen met het zout in een keukenmachine en laat die net zolang mengen totdat een smeuïge pasta ontstaat. Als je geen keukenmachine hebt kun je ook gewoon stampen of malen. Snijd de grote bleekselderij in tweeën. Maak van de ene helft ringen: die kun je straks op de burgers doen. De andere helft snijd je in stukjes - niet te klein, want het geeft de burger wat structuur. Bak deze bleekselderijringen in wat boter of olie op een laag vuur, zodat ze lekker zacht worden. Maak de couscous in een grote, platte schaal. Tien minuten laten staan. Meng de verse noten pasta, de selderij, de bloem, en de fijngehakte peterselie voorzichtig door de couscous in de schaal. Als je voor een grote groep mensen burgers gaat maken en je wilt dat snel doen, dan kun je er ook iets meer bloem en eventueel wat yoghurt er doorheen roeren om ze wat steviger te maken. Snijd de kaas in plakjes met een kaasschaaf. Maak de burgers ongeveer 8 cm groot. Als je er 8 maakt, zijn het redelijke Vega burgers (maar dan geen kaas). Druk de schijven met je volle hand stevig aan. Bak de burgers enkele minuten goudbruin op een matig vuur. Draai ze om en leg op de al gebakken zijde wat kaas. Serveer de burgers op de broodjes met een flink blad sla, dun gesneden tomaat en de bleekselderijringen. En je kunt ze natuurlijk op smaak brengen met ketchup-mosterd-en-mayonaise.       
Tip. Doe hier wat bladspinazie op als vervanging van de kaas op de al gebakken zijde bij het omdraaien, eventueel nog even onder gril. Ikzelf prefereer alleen wat zout door of in dit geval op de spinazie. Maar wat gehaktkruiden zonder smaakversterkers geeft ook een aparte smaak, misschien door het tikje nootmuskaat. Een wetenswaardigheid nootmuskaat valt onder de kruiden van de Goden, het is een drug of narcoticum. (Heel zwak beïnvloedt het de hersens zoals chocolade.)
Zie ook de andere Vega en vegetarische schijven en ballen