woensdag 21 november 2012

Recept. Zelf kookroom maken! Door bhakta Pieter

Kookroom men ziet het in de supermarkt vaak in kleine plastic flesjes! Maar staat u er wel eens bij stil vooral door de aankomende feestdagen dat u het makkelijk zelf kan maken?
En ook nog goedkoper en milieuvriendelijker, en u spaart Krishna zijn elementen!
Kookroom maken
U neemt 50ml room en doet er iets meer melk bij, u kan er dan nog wat bloem bijdoen, of tapioca indien aanwezig. Deze kookroom is fijn om mee te binden en schift niet.
Gebruik het eens voor een pasta saus, met wat meer melk warm maken en wat geraspte kaas erdoor.En naar gelang de hoeveelheid wat oregano, een theelepel chili vlokken of poeder dan een een halve theelepel. Een zakje pizzakruiden doet ook wonderen voor een pastasaus. Tip maak voldoende pastasaus voor 2 a 3 keer en vries het in porties in.
Uw dienaar in deze Bhakta Pieter

Tofu met yoghurt kaastaart, vegetarisch

 

Ingrediënten:

  • 300 g (Griekse) yoghurt
  • 300 g bosbessen
  • 250 g biscuit bv Maria koekjes.
  • 250 g room kaas
  • 250 g tofu
  • 150 g boter
  • 60 g suiker
  • 1 1/2 eetlepel agar-agar poeder
  • 3 theelepels kaneel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 ° Conventionele Verwarm, snijd de tofu in kleine blokjes, dan fijn pureren. Neem de ei vrije biscuit doe deze in een stevige zak van papier of iets dergelijks.Neem een deegroller of lege fles en rol de koekjes tot een grof poeder.  Doe de boter in een kleine pan op het fornuis, vloeibaar laten worden, dit  met de koekjes in een kom en door elkaar heen mengen. Neem dan een springvorm (ø ca. 22-24 cm) dik en stort de massa in de springvorm en gelijkmatig verspreiden en aandrukken, neem de achterkant van een lepel hiervoor want het is heet! En dit gaat  in de hete oven, en ongeveer 10 minuten bakken, laat de bodem afkoelen en doe de bosbessen erop. Voorbereiding van de agar ager volgens aanwijzingen op de verpakking Tofu crème, room kaas, yoghurt en suiker samen tot een romig geheel mengen. Voeg snel de agar agar eraan toe, roer nog even goed en giet het mengsel over de bosbessen op de taart basis. De taart in de vorm laten ten minste 2 uur, of bij voorkeur 's nachts in de koelkast. Net voor het opdienen, de kaneel op de taart strooien, Verwijder de springvorm, en snijd de taart in tien gelijke punten. En dan garneren met de resterende verse bessen en opdienen.

maandag 19 november 2012

Het juiste recept

Gebeden, kant en klaar, ik was een of twee weken geleden in een mandir, en hoorde vanuit de keuken, een aanroep! Oh Krishna laat het lekker wezen,laat het alstublieft smaken! ik kon haar Krishna zijn antwoord op deze kreet wel geven, werk volgens het recept, neem de juiste hoeveelheid ingrediënten en volg de instructies. En houd de aandacht bij het koken (bhakti) en het gaat goed. En vooral weer naar het recept. De Gosvami's uit Vrindavana maakten met Raghunatha dasa Gosvami als voorbeeld. Maakte tegen ieder die bij hem kwam zijn pranama's, ik las ergens dat sommige van hen meer dan 1000 maal hun eerbetuigingen per dag brachten dandevats, pranama mantra's dat zijn dus de voorbeelden, maar vaker wordt verteld dit hoeft vandaag de dag niet meer, die regels zijn van vroeger! Wij zijn moderne gelovigen die vegetariër zijn, en diervriendelijk, en toch dragen er veel lederen schoenen, of deze nu van varkens of runderleer gemaakt zijn weten wij vaak niet, men mag geen dier doden, geen vlees ervan dragen, verkopen of verdelen, of bereiden (vedisch)? Hoe is dit dan mogelijk, de vellen van de mrdanga zijn van leer, maar ahimsa (geweldloos verkregen) van een natuurlijke dood gestorven koe, van een lijk dus, tussen haakjes de lievelingen van Sri Krishna, go = koeien, Govinda. En een truitje van wol, is ook heel prettig dragen, maar schapen vinden scheren ook niet altijd even fijn. Maar heeft u erover nagedacht, hoe kan een Krishna bewuste vegetariër leren schoenen kan dragen? Het meest karma vrije antwoord is ze stonden naast de asbak, dat staat beschreven in het Srimad Bhagavatam , hij liep over de weg daarlangs lag een doek, wikkelde deze om zich heen en liep verder, Dit staat ook in de Bijbel God legt wat je nodig hebt op de weg, men ziet wat kleding het past trekt het aan zo ook met voedsel, voedsel weggooien is verspilling, of het moet bedorven zijn,. Goed  weggegooid voedsel is karma vrij, iemand gooit zijn deel weg! je koopt het niet, het is niet voor u verbouwt, of geoogst, of gedood of zelfs maar bereidt. Maar wel weggegooid of verspild! AC Bhaktivedanta svami heeft er ook aandacht aan besteed, nu naar die conversatie verspilt u maar niets, en eet vooral uw bord leeg.

Asvamedha herdacht.


De ashvamedha,een offer van koningen,hierboven een munt ontworpen door Samudragupta, om de Ashvamedha offering te herinneren, een soort gedenkpenning. De afbeelding aan de linkerzijde met het paard en aan de andere kant de koninging met de rituele benodigheden. Hieronder een afbeelding die een gebeurtenis beschreven in het Ramayana weergeeft, een Ashvamedha offering. Al aanvulling om te te onderstrepen dat dit een heel oude rituele gewoonte is door koningen uitgevoerd en hun echtgenote's. De echtgenote's de koninging en twee bijvrouwen, voerdenden een groot deel van het zuiverings ritueel van de Ashvamedha offering uit.