"Wie alles voor gemakkelijk houdt,
zal veel moeilijkheden hebben."
- Lao-Tse -
Laten we eerst even stil staan bij ons eigen werk, en van degene die ons het voedsel gebracht hebben. Ten tweede laten wij trachten bewust te worden van de kwaliteit van onze daden als wij dit maal in ontvangst nemen. Ten derde, we tonen onze waardering over dit voedsel dat bijdraagt ons lichaam en geest gezond te houden. Ten vierde, de kern hiervan is de aandacht die wij hieraan geven, dezelfde aandacht, die ons ook helpt hebzucht, en woede, illusie om te zetten. Als laatste om met onze praktijk door te kunnen gaan, nemen wij dit offer aan.
Dit zijn gebeden,en als je deze uit het Sanskriet of Pali vertaald zijn ze heel anders. Er kwam een gedachte bij mij op, wie kan er nog zonder fornuis voedsel bereiden, of een vuur maken. Zelf groenten telen? Kali yuga, of tamasah?
Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. Soms wordt het wel "aetherische oliën" gespeld. De etherische oliën zijn net als ether vluchtig en sterk geurend.De olien worden gebruikt om parfum te bereiden (ook puur) en ook voor wierook gebruikt, en bij rituelen (NrSimha). en ik gebruik het om mijn massage oliën te bereiden, naar de bloemenleer (Bach en Ayurveda)
De aanduiding essentiële olie is een anglicisme en komt van het Engelse woord essence dat extract betekent.
Etherische oliën kunnen uit verschillende delen van een plant worden gewonnen, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van stam, takken of wortels). Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende etherische oliën.
Sommige soorten etherische olie zijn vrij duur. Dit komt doordat soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sap industrie zijn. Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er erg veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om een beetje etherische olie te produceren.
Er zijn vele honderden soorten etherische oliën, bekende voorbeelden zijn:
Venkel Familie:
Apiaceae (Schermbloemenfamilie) Geslacht:
Foeniculum Soort Foeniculum vulgare) Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant die als kruid gezien wordt (de takken en draadachtige bladeren), maar ook als groente en dan vooral de verdikking van de onderkant van de steel die aan de voet van de knolvenkel groeit. Bij bladvenkel ontbreekt de knol. De venkelplant kan tot boven manshoogte groeien.
De zaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze worden op verschillende manieren tot medicijn verwerkt. De krachtigste vorm daarvan is de venkelolie, die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van extracten (bereid als thee) uit de zaden.
Venkelzaad kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Ook wordt het gebruikt om borstvoeding te stimuleren aangezien de etherische olie die van de zaden wordt gemaakt een grote hoeveelheid anethol (een fyto-oestrogeen) bevat.[1](Een bewezen mechanisme hiervoor ontbreekt echter nog of is omstreden.) Ook worden er bepaalde medicijnen uit venkel gewonnen.
Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en werd via middeleeuwse handelsroutes naar Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt de plant veel verbouwd en is een belangrijk ingrediënt van onder meer salades.
Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden gelovigen die nuchter ter kerke gingen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst. Ook voor een frisse adem kauwt men op venkelzaad.
Harobol Sri Raam jai Sita Raam, ik sprak verleden week met een paar toegewijden Jayadev en Krishna prabhu zij gingen een moestuin, project beginnen, eigenlijk meer om zelfstandig en onafhankelijk in voedsel en meer te voorzien (Jayadev in Curaçao). Het is niet gemakkelijk in Nederland zoiets te beginnen, door de hoge prijzen van de grond, ik heb nog verteld dat ik dezelfde ideeën heb, ook plannen op papier, maar ik wil naar Zuid Europa of Duitsland. Ik heb zelf een opleiding in de tuinbouw gehad, en gewerkt, dus voor mij is het een stuk eenvoudiger door ervaring. Het zit allemaal in mijn geheugen. Ook omdat ik er nog steeds mee bezig bent, en jaren in het milieu gebeuren heb gewerkt. Ook op het terrein van anders wonen en werken, vaak kom ik een 10000 te kort, om net te beginnen. En een vrolijke bhaktin. Ook heb ik hieronder een korte lijst neer gezet wat jij en u nog kan zaaien . De Chinese kool is snel oogst rijp!
de meesten van bovenstaande lijst gaan goed in potten, op een balkon, of terras zelfs voor een raam