woensdag 23 maart 2016

Vegetarisch recept: Spruiten pesto!

Een zak spruiten a 750 gram
0.1 liter olijfolie (of roomboter, ghee)
1 el masala of kerrie
2 ons parmezaan
100 gram pijnboompitten
zout en peper naar smaak
De spruiten wassen en schoonmaken. Insnijden in het stronkje aan de onderzijde in plusminus 20 minuten gaarkoken. De pijnboompitten (zaden) licht roosteren. De gekookte gare spruiten voor 90% pureren laat een handvol heel en apart zo ook een deel van de pijnboompitten als topping. Pureer de spruiten met de olie (of gesmolten boter of ghee) wel geleidelijk toevoegen zodat het niet te dun wordt! Dan de Parmezaanse erdoor. Dan kunnen de pijnboom pitten er meteen mee doorheen de overgebleven spruiten kort voor wat meer structuur erbij, alleen even kort mee door de blender! Dat geeft meer bite of structuur, het mag geen pap worden lekker op geroosterd brood. Of als een roti met aardappels maar dan gebakken. Heerlijk en dan meteen offreren #bhakta #bhaktapiet(er)
Spruiten pesto
fotocredits .freeimages.com

maandag 14 maart 2016

Courgette frites met paneer

Courgette frites met paneer meel. Courgette is lekker veelzijdig, ik heb een oven recept ervan gevonden. Courgette met een laagje paneer met kaas. en dit recept is vegetarisch door het ei te vervangen door een papje van maizena, wat ervoor zorgt dat de paneer of broodkruim aan de courgette blijft plakken. Vooraf al dat je het maizena papje niet te dik moet maken omdat dit het ei vervangt! Ik gebruik zelf alleen vegetarisch gestremde kaas. En deze is bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt echt net zo voordelig als de kaas met dierlijk stremsel.
Ingrediënten .
1 a 2 el maizena 50 a honderd gram kaas
1 grote courgette (of 2 kleine).
50 gram bloem
50 gram broodkruim of paneermeel
zout naar smaak
1 theelepel pizza kruiden
1 theelepel paprika poeder
1 theelepel witte peper

Bereiding.

Doe de bloem in een zak. Verwarm de oven voor op 220 Celsius. Meng de maizena met wat water op een bord, moet wat plakkerig aan blijven voelen. de courgettes, wassen door midden snijden over de lengte, dan in plakken van ongeveer een centimeter. En dan als frites verder, de courgette in de zak dan flink schudden tot alles onder de bloem zit. Doe de paneer broodkruim op een bord met het zout er doorheen plus wat peper en de kruiden  . En vergeet de geraspte kaas niet, haal de courgette bedekt met de bloem eerst door het maïzena papje heen. En dan door het paneer mengsel.Daarna op het ovenpapier op een bakblik (dat scheelt weer schoonmaken). En dan de oven in voor ongeveer 20 minuten tot de paneer licht bruin wordt. Het voordeel van dit recept is dat je geen olie gebruikt. de kaas is vaak al vet genoeg. je kan ook, indien te vinden een vegetarisch gestremde Parmezaanse kaas gebruiken. Als saus kan je kwark nemen met wat peper erdoor plus wat selderij.                              Piet(er)

zondag 13 maart 2016

Vegetarisch recept, pindasoep of saus!

Gewoon... Pindasoep
veganEen eenvoudige maar lekkere soep. En snel op tafel. Als erbij of als maaltijd, pindasaus, of pinda soep al naar gelang de extra ingriédenten. Let op: gebruik de bouillon blokjes of poeder voor vegetariërs en veganisten op basis van kruiden en groenten...

Als je het een beetje inkookt kunnen er wat smakelijk gekruide geroosterde soja kruimeltjes overheen gestrooid worden. Luchtiger maken? Doe dan een hand of twee gewassen taugé er door heen en schep deze vlak voor het opdienen er nog even snel door. Ook witte kool heel fijn gesneden smaakt er prima door, denk ongeveer aan 300gram. Gebruik je fantasie, geraspte penen maken het zoeter. En in sommige landen doe ze er een flinke schep rijst in de kom of op het bord erbij, zoals wij brood bij de soep eten!
67366

Basis Ingrediënten

Voor 4 personen

• 1/2 rode Spaanse peper  (of theelepel sambal, van de peper de zaden verwijderen)
• 1 halve theelepel Hing (is gelijk aan een teentje knoflook)
• 1 a 1.1.5 eetlepel Masala
• 2 eetlepels olie om te bakken
• 130 g pindakaas
• 1l water
• groenten bouillonpoeder
• zout
  Roer de pindakaas door het kokende water en laat met het bouillon blokje of poeder ca. 8 minuten koken (zacht pruttelen). Doe ca. 1 minuut voor eind van de bereidingstijd de achtergehouden sliertjes Paksoi-groen in de soep. Op die manier heb je een mooi frisse kleur in je soep.Wat te dun voor saus of de eigen smaak?  Ik houd zelf van een stevig gebonden soep en eigenlijk alle sauzen. Als eerste kook het wat langer door voor de saus, wees voorzichtig want de lepel blijft er plotseling rechtop in staan bij een teveel aan pindakaas, dus lepel per lepel. En steeds wachten, en roeren, voor een wat romige saus een a twee lepels meer olie erbij of een half blok santen meekoken smaakt ook heerlijk, en ook heel authentiek maar ik houd op met deze beschrijving wat ik wilde het eenvoudig houden. Vriendelijke groet Namestee Bhakta Piet(er)