vrijdag 23 juni 2017

eenvoudiger leven minimaliseren

Eenvoudig leven: waar te beginnen? Een ander leven beginnen, niet alleen voor jouw levens overtuiging, maar ook jezelf onthechten van al die oude herinneringen, vaak onnodige ballast
Oude herinneringen liggen vaak niet alleen in een doos onderaan in een kast, zoals foto's oude ansichtkaarten en souvenirs die jij eigenlijk nooit meer inkijkt. Hoe vaak heb jij de laatste tijd in die doos of achterin de kast gekeken?
Dat willen  wij vaak gaan veranderen, je leven vereenvoudigen, minder ballast, men noemt het ook wel minimaliseren of versoberen. Kijk eens in jouw kasten, echt doe ze allemaal eens een keer open, wat legt of hangt er eigenlijk in? Kleding, misschien wat dozen die nooit meer opengaan, boeken die je nooit meer leest, dus neem alvast een doos of tas mee! Zie je boeken die je niet meer leest, meteen in die doos of tas doen, breng die naar de kringloop of meteen de papierbak ermee in! Hoef een ander er ook niet meer tegenaan te kijken. Kleding die jij niet meer draagt, kan dan ook in een zak. Kijk als je daar meteen mee begint, ben je al halfweg laat de foto's van familie nog even in die doos, dat zijn vaak de dierbare dingen . Een opgeruimd huis geeft ook een opgeruimde geest. En om die gedachten van je rustig te houden, van gooi ik niet teveel weg of is dat niet zonde, je weet wel, het eierrekje of de eierenkoker ooit nog een keer gehad voor een verjaardag van die oom of tante! Die staat dan vaak al jaren te verstoffen, dus die die je kan verkopen of naar een kringloopwinkel brengen! Dat zijn ook herinneringen, souvenirs eigenlijk, die je bewaart, van misschien vragen ze er nog eens naar! Je kan dat soort spullen ook gewoon in een cadeau papiertje pakken en na een jaar als cadeau aan iemand geven die het wel gebruikt, zo had ik een plastic groen peper en zout stelletje ooit gehad stond ook al jaren onderin de keukenkast. Kijk heel veel mensen hebben van dit soort spullen in huis kijk maar eens op en rommelmarkt of of op koning dag even rond.
Het begin is vaak het moeilijks kijk eerst even alles goed na! Bedenk dan bij jezelf wat heb ik nodig en kan ik het nog gebruiken.
Voor de eenvoud begin in je keukenkastjes, als vegetariƫr heb je veel dingen niet echt nodig. zoals grote vleesmessen, al heb ik er wel twee in mijn keuken om groenten zoals kool te snijden, maar kijk ook hier eerst eens goed wat jij dagelijks (regelmatig) gebruikt. En doe de rest eerst apart terug in een kast! Ik dacht hierbij aan mijn grote soeppan die ik niet vaak gebruik in de keuken , maar voor panir te maken als voorbeeld is die wel handig, of als plantenbak op het balkon.
Oude en overjarige kruiden en specerijen gewoon weggooien. Zo ook al de andere levensmiddelen die te ver over de houdbaarheid datum heen zijn! Gedroogde bonen en pasta, zo ook rijst blijven meestal lang na die datum nog goed, je moet ze alleen wat langer in de week zetten!
Kleding met gaten of vlekken die er niet meer uitgaan kunnen gewoon naar de textielbank. Zo ook alles wat te klein geworden is.
Schilderijen of posters lijstjes en dergelijks, ik bewaar vaak de lijsten en zet er een andere foto in, wissellijsten dus.
Schilderijen kunnen erfstukken zijn, als jij die weg wilt doen denk dan eerst even aan de familie misschien hebben die wel interesse. En anders op marktplaats of naar een vendu huis een veiling dus!
Tijdschriften en magazines ik heb er zelf dozen vol van, en ook al meer dan een doos er al uitgewerkt. Ik scheur er vaak nog een foto uit die ik leuk vind of dat ene artikel of recept en de rest gaat naar de papierbak.
Nog een tip tel de dingen die er uitgaan, en houdt dat bij dat houdt de moed er in!
Wanhoop niet in het begin je gaat het verschil echt merken vooral bij het schoonmaken van het huis, je hebt er steeds minder werk voor nodig!
Je houdt er ook  meer tijd voor jezelf aan over. En je verlies jaren ballast. En nogmaals laat die familie foto's en eerste schoentjes en zo gerust nog in die doos! Bhakta Piet(er)