vrijdag 16 augustus 2013
recept, basis bereiding Bulghur
donderdag 15 augustus 2013
Filodeeg gevuld met fetah en druiven
filodeeg met fetah en druiven.
Vooraf, 4pers-15 min- 15 min in de oven 500 kcal
150 gram fetah, deze verkopen ze al per 200 gram verpakking.
5 el olijfolie, of zonnebloem
paar takjes tijm (thymus)
paar takjes basilicum
plus mis 200 gram groene druiven (zoete Griekse)
4 el honing
Meng de fetah olie en honing, verwam ondertussen de oven op 200 celcius.
Leg een vel filo op de aanrecht, strooi wat afgeritste thijm blaadjes op de filo plak en slaat deze dubbel. Pak een nieuw vel en herhaal dit tot u acht plakken heb, verdeel hier het mengel over en plak de vellen dicht met wat water. Gebruik wel bakpapier wat er gelijk met de fetah pakketjes ingaat. Even met de achterkant van de lepel het bakpapier instrijken met olie vooraf scheelt de ellende van een uitelkaar gevallen pakketje. 15 minuten erin tot de pakketjes goudbruin zijn. Met de druiven gehalveerd met geknipte basilicum opdienen.
Tip de druiven in de koekenpan, laten sudderen tot het pap wordt, dan van het vuur af, honing erbij, goed doorroeren en een heerlijke saus. Kan er overheen maar dan de honing weghalen uit het voorgaande recept en voor de saus gebruiken
maandag 5 augustus 2013
zondag 4 augustus 2013
Vegetarisch recept, gestoofde zoetzure bleekselderij.
Ingriedenten.
Tijd 40 a 45 minuten
- struik bleekselderij
- 3 el olie
- 1 laurierblad
- 1 citroen (persen)
- 1 a 2 el rietsuiker
- zout
De bleelselderij wassen en snijden, de olie in de pan, de gesneden bleelselderij en de laurier erbij en 5 a 10 minuten stevig bakken.Dan het citroen en suiker erbij. Zout naar smaak deksel op de pan en een half uur laten stoven. Na een een half uur indien te nat nog even 5 minuten zonder deksel laten inkoken.
zaterdag 27 juli 2013
Paardenbloemen een heerlijk onderwerp, maar DIY molsla?
Taraxacum officinale. Paardenbloem of paardesla, gezonder dan spinazie,
Paardebloem heeft een hoog calcium gehalte, twee keer zoveel als spinazie. Het is ook hoog in vele andere vitaminen en mineralen, een hoog vitamine A en magnesium gehalte, hoger dan ander groen. Taraxacum, de Latijnse naam van de paardenbloem,. . De thee van de bladeren gemaakt gemaakt is een zeer goed en veilige diureticum die niet leidt een verlies van kalium tot. De paardesla op zijn Nederlands is een goed hulpmiddel om gewicht te verliezen en bekend als een tonicum lente, die helpt bij het zuiveren van de winter toxines uit het bloed. De wortels zijn een goed middel om de lever te helpen ontgiften, door de wortel of thee wordt de gal beter gereguleerd lever kruid, die bijdragen tot de verhoging van de stroom van gal van de lever. Dit heeft goede gevolgen voor de gezondheid, zoals betere spijsvertering, lagere cholesterol niveaus en eigenlijk door ontgifting die op zichzelf kan helpen pijn en stijfheid te verminderen , geestelijke duidelijkheid en verbeteren de algemene goed wordt. Het maakt ook een lekker kopje koffie vervangen.Tip: Bladeren zijn jong het beste en in het voorjaar en vooral wanneer zij jong zijn en voor de bloei. Door de bladeren te plukken krijgt u ook regelmatig jong (zacht) blad. De wortels worden het beste verzameld in de herfst. Zowel de wortels en de bladeren kunnen worden gedroogd! Om in de winter ook nog de paardenslabladeren te kunnen gebruiken voor thee, ook kunt u beiden invriezen. Oma had toch gelijk en de velen die dit inzamelden langs de bermen en sloten, minder waterachtig dan sla en goed vochtafdrijvend zoals ik las in een boek van Deepak Chopra, geneeskrachtige kruiden groeien overal, waar men ze nodig heeft,. Deepak Chopra is een reguliere westerse arts en ayurvedisch arts, Ayurveda komt van Sri Dhanvantari de god van de geneeskunst. Dit is altijd op een natuurlijke basis, lees ook paardenbloemen sla lekker en gezond.
ook op deze blog