vrijdag 16 augustus 2013

recept, basis bereiding Bulghur

Bulghur, geplette tarwe gedroogd of geroosterd. bereiding 100 gram op 2 deciliter water met een of twee lepels olie erij aan de kook brengen, 5 minuten doorkoken, dan met de deksel nog op de pan 15 minuten laten staan dan is het gaar.Te koop in Turkse en Arabische winkels en ook de supermarkt. Ik dacht dat het ook gestoomd was dan mag het niet geofferd worden door Vaisnava bhakti’s, graan (rijst) bereid door niet gelovigen mag niet gegeten worden.

donderdag 15 augustus 2013

Filodeeg gevuld met fetah en druiven



filodeeg met fetah en druiven.
Vooraf, 4pers-15 min- 15 min in de oven 500 kcal
150 gram fetah, deze verkopen ze al per 200 gram verpakking.
5 el olijfolie, of zonnebloem
paar takjes tijm (thymus)
paar takjes basilicum
plus mis 200 gram groene druiven (zoete Griekse)
4 el honing
Meng de fetah olie en honing, verwam ondertussen de oven op 200 celcius.
Leg een vel filo op de aanrecht, strooi wat afgeritste thijm blaadjes op de filo plak en slaat deze dubbel. Pak een nieuw vel en herhaal dit tot u acht plakken heb, verdeel hier het mengel over en plak de vellen dicht met wat water. Gebruik wel bakpapier wat er gelijk met de fetah pakketjes ingaat. Even met de achterkant van de lepel het bakpapier instrijken met olie vooraf scheelt de ellende van een uitelkaar gevallen pakketje. 15 minuten erin tot de pakketjes goudbruin zijn. Met de druiven gehalveerd met geknipte basilicum opdienen.
Tip de druiven in de koekenpan, laten sudderen tot het pap wordt, dan van het vuur af, honing erbij, goed doorroeren en een heerlijke saus. Kan er overheen maar dan de honing weghalen uit het voorgaande recept en voor de saus gebruiken

zondag 4 augustus 2013

Vegetarisch recept, gestoofde zoetzure bleekselderij.

Ingriedenten.

Tijd 40 a 45 minuten

  • struik bleekselderij
  • 3 el olie
  • 1 laurierblad
  • 1 citroen (persen)
  • 1 a 2 el rietsuiker
  • zout

De bleelselderij wassen en snijden, de olie in de pan, de gesneden bleelselderij en de laurier erbij en 5 a 10 minuten stevig bakken.Dan het citroen en suiker erbij. Zout naar smaak deksel op de pan en een half uur laten stoven. Na een een half uur indien te nat nog even 5 minuten zonder deksel laten inkoken.

zaterdag 27 juli 2013

India's glory.foto

Op de foto klikken dan wordt die groter en kamn u de tekst lezen.

Paardenbloemen een heerlijk onderwerp, maar DIY molsla?

Bhakta's idee! Paardebloemen kweken, in een bak een bij een vierkante meter in een lage bak. Kom nou dat groeit toch al overal!Eh ja, maar wie staar er bij stil dat het goede en gezonde voeding is? Maar, waarom in een bak bhakta Pieter? Was de vraag, de uitleg of parvachan, het valt onder Dhanvantari de kruiden leer. Als ik het in een bak zaait, het heet eigenlijk inzaaien, als ik mij hierin niet vergist dan kan ik dit in een droog hoekje van de tuin of balkon doen, waar weinig gecultiveerd wilt groeien. En belangrijker ik kan de planten afdekken met doek als ze opkomen en dan heb je molsla een delicatesse, en dit kost 3 a 4 euro een bakje, in de B.D. winkel. Molsla, is het blad van paardenbloemen die door zand of aarde bedekt is geweest, en daardoor geen bladgroen heeft. Het voordeel hiervan de bladeren zijn zachter van smaak. En dit zelfde effect bereik ik op deze manier (denk hierbij even aan witlof of prei, daar scheppen of harken ze aarde tegen aan). Plus ik kan ze in de gaten houden zodat ik de bloemen er van af kan knippen voordat de paardenbloemen zich gaan uitzaaien. En als laatste Kan ik de wortels ervan er ook goed uithalen, om hiervan thee te maken.DIY do it your self, is een afkorting op het internet vaak gebruikt om aan te geven, dat kennis of informatie gedeeld wordt om dingen zelf te doen of maken. Ik vind dit uitstekend aansluiten bij bhakti, zelf brood bakken, voedsel bereiden, en veel zelfvoorziening. In onze omgeving staat het vaak vol met eetbare en gezonde planten die men onkruid noemt. En flink worden bestreden met gif, een nog betere goede methode hiervoor is om ze op te eten.. Bhakta Pieter. Zie ook mijn andere paardebloem artikelen, de geneeskrachtige werking, en lekkere recepten om te offeren. http://bhaktamagazijn.blogspot.nl/2013/07/taraxacum-officinale-paardebloem-of.html Recept met paardesla

Taraxacum officinale. Paardenbloem of paardesla, gezonder dan spinazie,

Paardebloem heeft een hoog  calcium gehalte, twee keer zoveel als spinazie. Het is ook hoog in vele andere vitaminen en mineralen, een hoog vitamine A en magnesium gehalte, hoger dan ander groen. Taraxacum, de Latijnse naam van de paardenbloem,. . De thee van de bladeren gemaakt gemaakt is een zeer goed en veilige diureticum die niet leidt een verlies van kalium tot. De paardesla op zijn Nederlands is een goed  hulpmiddel om gewicht te verliezen en bekend als een tonicum lente, die helpt bij het zuiveren van de winter toxines uit het bloed. De wortels zijn een goed middel om de lever te helpen ontgiften, door de wortel of thee wordt de gal beter gereguleerd lever kruid, die bijdragen tot de verhoging van de stroom van gal van de lever. Dit heeft goede  gevolgen voor de gezondheid, zoals betere spijsvertering, lagere cholesterol niveaus en eigenlijk door ontgifting die op zichzelf kan helpen pijn en stijfheid te verminderen , geestelijke duidelijkheid en verbeteren de algemene goed wordt. Het maakt ook een lekker kopje koffie vervangen.Tip: Bladeren zijn jong het beste en  in het voorjaar en vooral wanneer zij jong zijn en voor de  bloei. Door de bladeren te plukken krijgt u ook regelmatig jong (zacht) blad. De wortels  worden het beste verzameld in de herfst. Zowel de wortels en de bladeren kunnen worden gedroogd!  Om in de winter ook nog de paardenslabladeren te kunnen gebruiken voor thee, ook kunt u beiden invriezen. Oma had toch gelijk en de velen die dit inzamelden langs de bermen en sloten, minder waterachtig dan sla en goed vochtafdrijvend zoals ik las in een boek van Deepak Chopra, geneeskrachtige kruiden groeien overal, waar men ze  nodig heeft,. Deepak Chopra is een reguliere westerse arts en ayurvedisch arts, Ayurveda komt van Sri Dhanvantari de god van de geneeskunst. Dit is altijd op een natuurlijke basis, lees ook paardenbloemen sla lekker en gezond.

ook op deze blog