woensdag 29 januari 2014

Bg 17.23

Bg 17.23

oṁ tat sad iti nirdeśo, brahmaṇas tri-vidhaḥ smṛtaḥ
brāhmaṇās tena vedāś ca, yajñāś ca vihitāḥ purā

Woord-voor-woord-vertalingen: 

oṁ — aanduiding van de Allerhoogste; tat — die; sat — eeuwige; iti — zo; nirdeśaḥ — aanduiding; brahmaṇaḥ — van de Allerhoogste; tri-vidhaḥ — drievoudige; smṛtaḥ — wordt beschouwd; brāhmaṇāḥ — de brāhmaṇa’s; tena — met deze; vedāḥ — de Vedische literatuur; ca — en; yajñāḥ — offers; ca — en; vihitāḥ — gebruikt; purā — vroeger.

Vertaling: 

Vanaf het begin van de schepping werden de drie woorden ‘oṁ tat sat’ gebruikt om de Allerhoogste Absolute Waarheid aan te duiden. Deze drie symbolische aanduidingen werden door brāhmaṇa’s gebruikt tijdens het zingen van de Vedische hymnen en tijdens de offers die werden gebracht om de Allerhoogste tevreden te stellen.

Commentaar: 

Eerder is al uitgelegd dat ascese, offers, vrijgevigheid en voedsel onderverdeeld worden in drie categorieën: de hoedanigheden goedheid, hartstocht en onwetendheid. Maar of ze nu tot de eerste, tweede of derde categorie behoren, ze zijn allemaal geconditioneerd en onzuiver door deze hoedanigheden van de materiële natuur. Wanneer ze gericht worden op de Allerhoogste — oṁ tat sat, de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods, het eeuwige — worden ze middelen voor spirituele verheffing. In de heilige teksten wordt dit als doel aangegeven. Deze drie woorden, ‘oṁ tat sat’, duiden in het bijzonder op de Absolute Waarheid, de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods. In de Vedische hymnen komt men altijd het woord ‘oṁ’ tegen.

Wie de regels van de heilige teksten niet navolgt, zal de Absolute Waarheid niet bereiken. Hij zal een tijdelijk resultaat behalen, maar niet het uiteindelijke doel van het leven. De conclusie is dat vrijgevigheid, offers en ascese verricht moeten worden in de hoedanigheid goedheid; als ze worden verricht in de hoedanigheid hartstocht of onwetendheid, zijn ze beslist van lagere kwaliteit.

De drie woorden ‘oṁ tat sat’ worden samen met de heilige naam van de Allerhoogste Heer uitgesproken, zoals bijvoorbeeld in oṁ tad viṣṇoḥ. Wanneer een Vedische hymne of de heilige naam van de Allerhoogste Heer wordt uitgesproken, wordt oṁ toegevoegd; dat is de aanwijzing in de Vedische literatuur. Deze drie woorden zijn ontleend aan de Vedische hymnen. Oṁ ity etad brahmaṇo nediṣṭhaṁ nāma (Ṛg-veda) geeft het eerste doel aan. Vervolgens geeft tat tvam asi (Chāndogya Upaniṣad 6.8.7) het tweede doel aan. En sad eva saumya (Chāndogya Upaniṣad 6.2.1) geeft het derde doel aan. Samen worden ze oṁ tat sat.

Toen Brahmā, het eerst geschapen wezen, voorheen offers verrichtte, duidde hij met deze drie woorden op de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods. Datzelfde principe wordt daarom altijd gevolgd volgens de opeenvolging van discipelen. Deze hymne is dus van groot belang. De Bhagavad-gītā raadt daarom aan dat alle activiteiten gedaan moeten worden voor oṁ tat sat, voor de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods. Wanneer iemand met deze drie woorden ascese en offers verricht of vrijgevig is, dan handelt hij Kṛṣṇa-bewust. Kṛṣṇa-bewustzijn is het wetenschappelijk verrichten van transcendentale activiteiten en het stelt iemand in staat om terug te gaan naar huis, terug naar God. Wanneer men op zo’n transcendentale manier handelt, is er geen sprake van energieverlies.

zondag 19 januari 2014

recept gebakken camember

Bhaktamagazijn.
gebakken kaas
Frans recept. De camember in de dikke yoghurt, met een papje met maizena gemaakt gaat het ook goed en dan met een ei vrije paneer meel bedekken, wat olie in de koekenpan even heet en dan de camembert vegetarisch gestremd a 98 vent even om en om dan loopt die een beetje weg. Dan snel de pan uit en offreren maar.


Dat is pas rijpe camembert, heerlijk en een afwisseling op het menu.

zondag 12 januari 2014

Alles wat we zijn

"Alles wat we zijn, is het gevolg van wat wij verlangen, vormen met onze gedachtes."

uitspraken van Siddharta Gautama Boeddha samengebracht, en gecompileerd door Bhakta Piet(er)

-  -

woensdag 8 januari 2014

basis recept peulvruchten






Bonen, of peulvruchten deze kan men het best vers of gedroogd kopen. Bijna alle bonen en erwten moeten 24 uur in de week, dus in ruim water worden gelegd. Om te weken een uitzondering hierop zijn linzen.  Op de kikkererwten na moeten de peulvruchten 45 tot 60 minuten gekookt worden, linzen en aduki bonen respectievelijk 45 minuten. Voor het gemak kan u meer bonen klaarmaken dan u nodig heeft en de rest invriezen.

zaterdag 28 december 2013

Zelfgemaakt brood


Recept 460 ,gram bd meel een zakje gist plus wat zout, en een schep suiker. Ik heb een nieuwe of andere oven nodig want deze kan alleen maar op de hoogste stand. Ondanks dat is het toch een goed brood geworden, ik heb het deeg 3 keer gekneed,, rijzen en dan kneden, en voor het de oven inging nog een keer licht doorgekneed en ingesneden wat een leuk effect geeft.
DSCF1349bhakta Piet(er)

EHBO middeltjes tegen keelpijn

Een zere keel, pijnlijk, of dicht, brandend gevoel, leuk is het niet, en hier de huismiddeltjes bij uitstek. Meestal al te vinden in de keuken.

Bij keelpijn. Drink geen warme melk of koud water, dit verergerd meestal de kwaal. Melk laat een laagje achter op je keel, bij een droge keel gebruik je melk.

De eerste en beste gorgel met zout water. Helpt goed bij een opgezwollen keel, lauw water een vierde theelepel zout. Meerdere malen per dag herhalen.

Appelazijn, een eetlepel en een eetlepel honing en een beker goed heet water. Kan zonder de honing ook. Warm drinken.

Salie thee heet water erop gieten, 20 minuten afgedekt laten staan, met wat zout een theelepel. zie link. Salie uit Gods EHBO kist

Gember, mijn favoriet, en niet alleen voor de keel. Vijf centimeter gember schoonmaken en fijn snijden, als u een vijzel heeft dan stampen water opzetten de gember erin, aan de kook dan nog vijf minuten net aan de kook houden, zeven

Kruidnagel, in de mond en op kauwen.Het speeksel in de mond houden.

Knoflook, een teen schoonmaken en op zuigen en kneuzen tegen de tanden aan.

Kaneel, water aan de kook brengen, kaneel de opgerolde versie erin, even laten staan en dan met groene thee erbij. En ongezoet drinken, leer het jezelf aan, soms honing erbij maar verder niets. En vooral de honing niet meekoken, eerst gedeeltelijk laten afkoelen en dan pas de honing erbij. Echt een hele goede mix. Dat gedeelte van ongezoet, is omdat het een verslaving is, suiker! Een psychise, iets van de geest, en als men het zonder niet lekker vind, zoals koffie met melk, dat is ook uw/jouw geest. Dan moet je het gewoon niet nemen, als jij dit niet zonder verdunning of extra smaakstof naar binnen krijgt. Zie ook de nadelen van suiker. bhakta Piet(er) Ananda Malik prabhu

woensdag 25 december 2013

Pompoen Cucurbita plus basis recepten

Pompoenen zijn een zeer oud cultuurgewas. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. De pompoen wordt geleverd door soorten van het geslacht Cucurbita, dat iin totaal een dozijn soorten
  • Vijgenbladpompoen (Cucurbita ficifolia)
  • Reuzenpompoen (Cucurbita maxima)
  • Ayote (Cucurbita mixta)
  • Muskuspompoen (Cucurbita moschata)
  • Spaghettipompoen (Cucurbita pepo)
                                                                                               Pompoenen behoren net als de meloen en komkommer tot de familie van de Cucurbita. Botanisch zijn deze alle drie  vruchten,maar worden ze in de keuken als  groenten gebruikt. Pompoenen zijn uitermate gezond. Vooral soorten met een oranjerode kleurzitten vol met bétacaroteen. De secundaire plantenstoffen weren als antioxi-dant vrije radicalen af en kunnen het lichaam beschermen tegen kanker. Bovendien leveren de stoffen vitamine A en zorgen daardoor voor een goed gezichtsvermogen. Naast bétacaroteen bevat pompoen veel kalium en vitamineE, dat onze lichaamscellen beschermt.—

De pompoen in stukken snijden bij de oranje hoeft de schil er niet af. Wel bij de flespompein die zijn harder dan hout. In ruim water opzetten. Plusminus 20 minuten. Tot deze zacht is, niet snotterig hoor. U kan er soep van maken doe dan naar de hoeveelheid water er,groenten boullion erbij, en dan pureren.Garneren met peterselie of een blaadje Basilicum. U kan er nog wat gember bij doen vers of als poeder. Maar eerlijk gezegd vind ik persoonlijk alleen met een groenten boullion tablet het lekkerst. En offreren met een lepel kwarl of creme fraise erop maakt het heel bijzonder. Bhakta Piet(er) Ananda Malik

 

k.