zondag 2 januari 2011

Mahesa pandita verschijnings dag Caitanya Caramrita Adi 11-32 (vertaald

maheśa paṇḍitavrajera udāra gopāla ḍhakkā-vādye nṛtya kare preme mātoyāla Synoniemen maheśa paṇḍitaMaheśa Paṇḍita; vrajera — van Vṛndāvana; udāra — heel vrijdenkend; gopāla — koeherder; ḍhakkā-vādye — met het geluid van de kettledrum; nṛtya kare — gewend te dansen; preme — liefde; mātoyāla —als een dwaas . TRANSLATION Maheśa Paṇḍita, de zevende van de twaalf koeherders, was heel vrijdenkend. Met grote liefde voor Kṛṣṇa danste hij op het geluid van de ketel trommel. Verder gegaan na een leven van belichaming. Deze dag werd begonnen, met de gedachte aan een van de twaalf koeherders jongens van Nityananda. Een persoon die geboren werd in een familie van goudhandelaren. Een welgestelde familie, hij wordt later nog minister, en kreeg toen vaak bezoek van Nityananda. Zoals vaak geschreven geen ascociatie met materieel denkende, ik haal in dit verband Ramananda Ray aan. Deze had associatie met de koning indertijd en vroeg Mahaprabhu of de koning een toegewijde naar Ramananda darshan kon nemen. Maha prabhu weigerde, hij legde aan Ramananda Ray uit dat de koning een karmi was. Een materieel figuur die vol materiële gedachten was. En dit beïnvloedt, Ramananda Ray heeft het nog een keer gevraagd maar Mahaprabhu vertelde hem, nog een keer die vraag en ik wil jou nooit meer zien. maar Mahesha pandita verliet op 26 jarige leeftijd zijn huis, werk en baan om in de onthechte levens status over te gaan. noot men schrijft er vaak de a niet achter zoals in pandit(a) dit is in Hindi verandert in India heeft men dit zoals in Nederland ook wel regelmatig gebeurt de spelling aangepast, het bijzondere is dat men in India terug ging naar de oude spelling (meer naat het Sanskrit) madhaav wordt weer Madhava





zaterdag 1 januari 2011

recept, selderij kaas brood.

Selderij kaas brood.
Volg het standaard recept voor brood maar kneed bij de tweede keer 50 gram selderij door het deeg en 150 gram pittige vegetarische kaas.
Basis recept brood
Vermeng de bloem met het zout in een platic teiltje of kom en maak in het midden een kuiltje. Verwarm het water of melk tot lauwwarm (ca. 35 graden). Meng zakje gist aan met een deel van het vocht en schenk dit met de rest van het vocht in het kuiltje. Roer het vocht met uw vinger of een houten lepel van het midden uit door de bloem en kneed en sla het daarna (of gebruik de kneedhaken van een mixer) tot een soepel deeg.

Leg het deeg een 30 a 45 minuten op een warme plaats te rijzen en kneed het dan weer goed door.

Leg het vervolgens weer 30 a 45 minuten te rijzen.

Afbakken in een voorverwarmde oven op 240

Recept, eenvoudig krenten brood, en genber brood.,

Krentenbrood
Vermeng 400 gram bloem met 6 gram zout en 20 gram basterdsuiker en doe in het kuiltje 30 gram aangemaakte gist met 2 dl. lauwwarme melk, en 65 gram gesmolten boter. Volg verder het basisrecept, maar doe bij de tweede keer kneden ca. 200 gram gewassen, gewelde en goed gedroogde krenten door het deeg. Bak het brood in 35-45 minuten bruin en gaar op 220 graden.
Basis recept brood
Vermeng de bloem met het zout in een platic teiltje of kom en maak in het midden een kuiltje. Verwarm het water of melk tot lauwwarm (ca. 35 graden). Meng zakje gist aan met een deel van het vocht en schenk dit met de rest van het vocht in het kuiltje. Roer het vocht met uw vinger of een houten lepel van het midden uit door de bloem en kneed en sla het daarna (of gebruik de kneedhaken van een mixer) tot een soepel deeg.

Leg het deeg een 30 a 45 minuten op een warme plaats te rijzen en kneed het dan weer goed door.

Leg het vervolgens weer 30 a 45 minuten te rijzen.

Afbakken in een voorverwarmde oven op 240 celcius

Recept, volkoren brood

Volkorenbrood
Maak deeg van 500 gram volkoren tarwemeel, 10 gram zout, 25 gram gist en 3½ dl. lauwwarme melk volgens het basisrecept en laat het de eerste keer ruim een uur rijzen. Volg het recept verder en bak het brood in 25-30 minuten bruin en gaar op 240 graden.
Vermeng de bloem met het zout in een platic teiltje of kom en maak in het midden een kuiltje. Verwarm het water of melk tot lauwwarm (ca. 35 graden). Meng zakje gist aan met een deel van het vocht en schenk dit met de rest van het vocht in het kuiltje. Roer het vocht met uw vinger of een houten lepel van het midden uit door de bloem en kneed en sla het daarna (of gebruik de kneedhaken van een mixer) tot een soepel deeg.
Basis recept
Leg het deeg een 30 a 45 minuten op een warme plaats te rijzen en kneed het dan weer goed door.

Leg het vervolgens weer 30 a 45 minuten te rijzen.

Afbakken in een voorverwarmde oven op 240 in ongeveer 25 minuten.