vrijdag 12 juli 2024

Eenvoudige pudding

 50 gram maismeel maizena


Drie koppen melk a 0.5 liter, 25  of 50 gram suiker of een ander zoetmiddel. Vanille suiker of echte vanille Melk in de pan op een gematigde temperatuur tegen de kook aan, en van de 50 gram maismeel of custard poeder een papje maken en dit er door de kokende melk heen. Dan kloppen, blijven kloppen tot het steviger wordt! Dit overgieten in een vorm of hittebestendige glazen! En dan laten afkoelen! Op deze manier is de pudding wat bleker of minder geel dan men gewend is. Opletten, blijf het door elkaar kloppen, zodat er geen klonten in komen! Het kan bij het overgieten gebeuren dat alleen het bovenste gedeeltevan de pudding stevig wordt!          Dus zet bijvoorbeeld de vorm met het mengsel een tijdje in de ijskast, zodat de pudding door en door stijf wordt.

Variatie, doe er een paar lepels cacau of carobe bij tijdens het koken! Voordeel van carobe is dat je er geen extra suiker bij hoeft te doen! Deze pudding is overgoten met zelf gemaakte caramel saus.

Echte vanille peulen



donderdag 11 juli 2024

verhouding Agar vs geletine in gerechten.


Met Agar agar vervang je de gelatine in veel gerechte. En het is vaak de beste keuze voor veel vegetarische gerechten

Voor veel beginnende vegetariërs kan het soms lastig zijn om gelatine te vermijden in recepten. Men staat er vaak niet bij stil dat er een dierlijk ingriedent in het product zit! Want gelatine wordt vaak gebruikt als bindmiddel of geleermiddel in gerechten zoals pudding, geleisnoepjes en slagroom en diverse taarten. Gelukkig is er een goed alternatief dat perfect is voor vegetarische gerechten: agar agar!

Agar agar is een product dat wordt gewonnen uit rode algen en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het heeft een vergelijkbare textuur en bindkracht als gelatine, maar het is volledig plantaardig en vegetarisch. Dit maakt het een uitstekende keuze voor vegetariërs die gelei, en andere verstevigde gerechten willen bereiden zonder dierlijke ingrediënten te gebruiken.

zondag 24 maart 2024

intuitie iederen heeft het


 Intuïtie wat is het. En kan je het ontwikkelen.  Intuïtie is het vermogen om te begrijpen of aan te voelen iets zonder dat daarvoor expliciete redenering nodig is. Het is vaak gebaseerd op ervaring, emoties en impliciete kennis. Je kunt je intuïtie ontwikkelen door meer bewust te worden van je gevoelens, ervaringen en gedachten patronen, en door regelmatig te spiegelen op je beslissingen en de uitkomsten ervan. 

donderdag 14 maart 2024

Vegetarisme Een Voedzame Keuze



 Vegetarisme: Een Voedzame Keuze

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar vegetarisme is al bijna 130 jaar een beweging in Nederland. In 1894 werd de Vegetariërsbond opgericht, naar hetvoorbeeld van de Vegetarian Society in Engeland die al in 1847 ontstond. Sindsdien is het vegetarisme langzaam maar zeker steeds populairder geworden,