vrijdag 21 april 2017

Boterhammen spread recept

Een heel eenvoudig vegetarisch recept om zelf te maken,
Alles even op een rij
Klein blik linzen (uit laten lekken)
1 lepel kerrie
korianderblad (naar smaak meer)
Zout naar smaak
3 a 4 lepels appelmoes of 1lepel diksap!
Halve eetlepel citroensap
kokosmelk of santen
De uitgelekte linzen met een takje koriander, naar eigen smaak meer of minder koriander het gaat snel overheersen of gewoon weglaten mag ook, een lepel citroensap erbij! Een lepel kerrie kleurt het meteen mooi geel op, theelepel mosterdzaad gemalen, een lepel diksap, maakt het wat zoetig, dus een halve kan ook als u pittiger prefereert! Naar de oosterse keuken wordt er mango in plaats van appel gebruikt plus verse kokos, dus aanlengen om het wat smeuïger te maken met de kokos melk of wat santen oplossen in heet water! Wat selderij erbij of selderij zout is allemaal naar smaak want in de blikversie zit al zout toegevoegd.Wees voorzichtig met het vocht erbij anders wordt het te dun!

maandag 20 maart 2017

Ratha yatra warming up


Het bouwen van de Ratha in de zuidelijke staten van Amerika

recept gevulde puntpaprika's met olijven





Puntpaprika's vullen! Recept 4 personen
Lijstje
Vier punt paprika's. 
Kwart bosje peterselie of een paar stengels bleekselderij.
1 kom rijst
pot olijven gevuld
1 groene peper
Handje basilicum
2 tomaten
Halve theelepel Hing (gelijk aan 1 a 2 tenen knoflook)
Zout en peper naar smaak
Eventueel kappertjes

Mediterrane recepten

Bak de paprika's, kapje eraf vullen met rijst gemixt met de olijven
De gekookte rijst afgieten en meteen mengen Met de ingedikte tomaten saus
De tomaten bakken in de olie die van de van te voren gebakken paprika's overgebleven is, voeg de peterselie erbij, de groene peper, en laat de tomaten tot puree bakken, de laatste 5 a 10 minuten de bleekselderij erbij, plus de peterselie Ook heel belangrijk de halve theelepel Hing bij voorkeur dan op het laats pas meebakken!                                                                                                                        Dan het gas uit, en de rijst er doorheen. En dan als het rijstmengsel is afgekoeld dan pas de olijven, ik werk ze met de hand in de paprika, het rijstmengsel met een lepel! De reden hiervoor is dat de olijven beter verdeelt worden over de paprika's.
Wat gaat er in? Gevulde olijven met roomkaas, alleen groene want de zwarte olijven zijn geverfd heb ik vernomen. Neem een paar stengels bleekselderij of peterselieblad. En een kom rijst.
De rijst opzetten naar de instructies (zie verpakking)   een kom is genoeg voor drie a 4 paprika's. Een pot gevulde olijven op olie, of zelf bij een oosterse winkel grote olijven los kopen en deze zelf met roomkaas vullen, dit kan ruim van tevoren gebeuren. En ze dan in een kruiden olie naar smaak een week in de koeling bewaren, dragon of basilicum zijn de meest voorkomende kruiden oliën. Een groene peper, zaad er uithalen plus de zaadlijsten. Ik kook de rijst meestal in de bouillon, maar het is niet nodig voor dit recept! Op het bord en offreren als bijgerecht.

zaterdag 11 maart 2017

Chaitra Navratri Datum: dinsdag 28 maart t/m woensdag 5 april 2017

 'Navaratri' is samengesteld uit twee woorden: 'Nava' (negen) en 'Ratri' (nachten). Letterlijk betekent Navaratri '9 nachten'. Als men het op zijn Hindoestaans of Hindi schrijft naar de oude spelling Navrati betekent het ook Navrati wat je kan lezen als belofte of eed vrata. Op een van deze negen dagen houdt de toegewijde - meestal in huiselijke kring - een puja (offer ritueel), waarbij de negen incarnatie (verschijningsvormen) van de vrouw van Shiva worden vereerd. Elke nacht wordt er een  aspect eert een ander kant van Ma-Durga  moeder: