zondag 29 september 2013

Salvia officinalis, huis tuin keuken EHBO


Salvia officinalis. Salie
spoelen. Dus heen en weer bewegen in de mond, inslikken, en weer een slok, het is niet lekker maar je voelt je weer snel gezond. Ook tijdens de overgang is het heel heilzaam. Ook voor rituele reiniging wordt de salie gebruikt, dit is het bekend van de Indianen.
Salie kan u eenvoudig zelf kweken neem hier voor de gewone die is sterker dan de paarsachtige variateitenSalie, een plant die veel helende krachten bezit. Bekend van de thee en siropen. Antiseptisch daarom wordt het vaak voor keelklachten gebruikt het is ook antibacterieel. dat laatste weet ik niet uit eigen ervaring maar wel dat het als drankje prima helpt bij keelpijn, het eenvoudigste is er een thee van zetten. Maar niet teveel Salie, want het is zeer sterk van smaak, bij keelpijn flink gorgelen, voor mondklachten


kruidenleer, wicca, natuurgeneeskunde, sjamanisme

vrijdag 27 september 2013

Recept voor Kruidnoten

Hier volgt een recept voor 
kruidnoten:
1 3/4 kopjes zelfrijzend bakmeel ( 200 g )
1/2 kopje pure rietsuiker  ( 100 g )
7 el boter ( 100 g )
2-3 el melk (sojamelk veganistisch)
4 theelepel speculaaskruiden
1/2 theelepel bakpoeder

bereiding:
Meng alle ingrediënten in een grote kom en kneden net zo lang tot het niet meer aan uw handen blijft zitten, tot een bal. In een kom afdekken met een iets vochtige theedoek.En een uur laten rusten. U moet in staat zijn om het deeg te vormen tot een bal zonder het vasthouden aan je handen . Bedek het deeg bal met plasticfolie en zet ze opzij voor een uur . Dan trekken de kruiden er pas goed in, wat de smaak verhoogt.
Dit laat de kruiden toe hun magie te laten werken .
Verwarm de oven voor op  160 a 170 graden Celsius ) dat is stand 2 of 3 gasoven, dit verschilt bij gasovens. Ikzelf houdt het tussen die 2 standen in. . Vet een bakplaat in of bakpapier (ook invetten) .
Maak je handen nat en rol kleine deegballen van plus minus een a anderhalve centimeter . Leg de balletjes op de bakplaat. En met uw duim  zachtjes aandrukken op elk balletje om ze iets af te vlakken . Bestrijk ze met wat melk. Bak ze ongeveer 20 minuten, of tot de koekjes blazen en deze een iets donkerdere tinten  bruin krijgen . Laat afkoelen  en offreren..

Recept. Cake zonder bloem glutenvrij

p>Ingriedenten

  • 2 koppen geraspte kokos,
  • 1 koppen rietsuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 koppen gesmolten boter
  • 3 koppen volle melkpoeder
  • 3/4 kop water

Bereiding.

Verwarm de oven voor op 180 C.

Meng alle ingrediënten tot een dik beslag, even met de blender . Giet dit mengsel in
een goed ingevette bakblik en bak de “cake” circa 25
minuten, tot de cake goudbruin is. Deze cake
heeft de neiging om te gaan borrelen tijdens het
bakken en kan over de randen lopen, dus kan men
beter een diep bakblik gebruiken. Als het te dik is iets water toevoegen.

Gebruik dezelfde kop of beker om de ingriedenten af te meten.

Bhakta Piet(er)

maandag 23 september 2013

Karnemelk als eivervanger

Karnemelk gebruiken geeft ten eerste geen zure smaak aan uw gerecht, men kan het voor saucen gebruiken. Zelf een mayoneyse vervanger op basis van karnemelk maken, dit gaat ongeveer als hangop, de karnemelk als yogurt in een doek en ophangen. Wat u over houdt nahet uitlekken mixen met mosterdpoeder, geelwortelpoeder (curcuma) U kan hier zelfs yoghurt voor gebruiken dan houdt u een flinke hoeveelheid cremig residu over als kwark. Exellent, heel goed voor sauzen, en creme's mixen met poedersuiker dit in plaats van die vette boter creme op gebak. voor hartig  mengen met kruiden, en uw vegetarische barbequi is een succes.
Maar naar de cake, als u geen cake achtig gebak maakt waar normaal 6 of 8 eieren ingaan dan kunt u karnemelk gebruiken  IPV een ei. Maar nog een ding men bedoelt eigenlijk de originele botermelk, en botermelk komt vrij bij het bereiden van boter. Tegenwoordig gaat het machinaal, en de karnemelk wordt als yoghurt gemaakt, men voegt bacterien toe aan melk, uit melkzuur.
Terug naar het bakken karnemelk maakt het baksel beter houdbaar, ziet er goed uit.
Tip doe karnemelk nooit bij een gerecht wat staat te koken op het vuur laag zetten of eraf halen, anders gaat het schiften. En gebruik witte bloem. Nou wat is het verschil met melk dan, bij het koken is de reactie dus hetzelfde maar doe er gewoon extrawat boter bij en dan houdt het vet van de boter dit nare effect tegen. En verder gewoon uitproberen, doe ik ook! Bhakta Piet(er) productions

zondag 22 september 2013

Engelse cup naar grammen omgerekend, een cupmaat verschilt in gewicht naar de inhoud een cup suiker weegt 200 gram, een cup siroop 322 gram

Kristalsuiker: 1 kop = 200 gram
Bruine suiker: 1 kop, verpakt = 220 gram
Gezeefde witte bloem: 1 kop = 125 gram
Witte rijst, ongekookt: 1 kop = 185 gram
Witte rijst, gekookt: 1 kop = 175 gram
Boter: 1 kop = 227 gram
Amandelen, geschaafde: 1 kop = 108 gram
Olie: 1 kop = 224 gram
Siroop: 1 kop = 322 gram
Melk zonder vet: 1 kop = 245 gram
Melk, gezoete gecondenseerde: 306 gram
Broccoli, roosjes: 1 kop = 71 gram
Rozijnen: 1 kop, verpakt = 165 gram
Melk, droog: 1 kop = 68 gram
Yoghurt: 1 kop = 245 gram
Water: 1 kop = 236 gram
Poedersuiker: 1 C = 110 g
Cacao: 1 C = 125 g