donderdag 15 januari 2015

Isabella’s boerenkool (vegetarisch)

Isabella’s boerenkool
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen.

Even deze site promoten www.bijstandsgerechten.nl hier vind je veel recepten voor de kleine beurs en met een kleine aanpassing, hier door het weglaten van de spekblokjes kan je toch low budget vegetarisch eten, het is nu een puur Hollandse vegetarische schotel. Echte winterkost. Bhakta Piet(er)

Smaakmakers: snufje zout, 2 eetl. mosterd

Tip 1: een snufje is de hoeveelheid die je tussen duim en wijsvinger kunt houden
Tip 2: een scheutje melk is circa 30 ml
Tip 3: een pot (250 gr) mosterd van AH Basic kost circa € 0,33. 2 eetlepels daaruit komt overeen met 10 gram. Nog 50 eetlepels te gaan, dus!
Tip 4: een doos (200 gr) maïzena kost circa € 0,49. 2 eetlepels maïzena is circa 20 gram. Nog 20 eetlepels te gaan, dus!
Tip 5: gebruik deze handige website om hoeveelheden te berekenen:

Ingrediënten en kosten:

750 gram (vastkokende) aardappelen € 0,75
600 gram (1,5 pakje) boerenkool uit het vriesvak € 0,90
een scheutje (langhoudbare) melk € 0,02
2 eetlepels mosterd € 0,01
2 eetlepels maïzena € 0,05
Totaal: € 1,73

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van circa een halve centimeter. Breng een pan met water aan de kook. Zet de hittebron op een middenstand zodra het water kookt. Voeg de aardappelschijfjes toe. Doe de deksel op de pan en laat nog circa 7-9 minuten koken. Prik vlak voordat de kooktijd verstrijkt eens in een schijfje om te controleren of ze al gaar zijn. Giet de schijfjes af. Bak de aardappelschijfjes en een snufje zout toe en bak ze goudbruin. In de tussentijd, kook de boerenkool in een scheutje melk. Voeg de mosterd toe. Zodra de melk kookt, voeg de maïzena toe en bind het mengsel.

Doe het geheel in een ruime ovenschaal en laat circa 30-35 minuten bakken in de oven op circa 200 graden.

Isabella over haar gerecht: ik heb het budget koken niet ‘nodig’. Maar, waarom zou ik meer betalen! Mijn  tip je kan bij Jumbo een Engelse mosterd lopen zonder azijn. En met gerookte seitan is ook lekker bhakta Piet(er)

woensdag 7 januari 2015

5% minder kans op doodgaan!


9% lagere sterftekans, volkoren weer uit de ban!
Zojuist komt Harvard met resultaten op basis van een zeer uitgebreide studie die duidelijk maken dat volkoren graan beslist gezond is.
Dit artikel bewijst maar weer eens dat er niets veranderlijker is dan de wetenschap. Na de berichten in de pers, vooral uit de gezond met Rita hoek, bleek de bruine boterham en het bordje havermoutpap. een onheilspellende boodschap van low grade inflammations in zich mee te dragen. zoiets als de menopauze een soort opvliegers wordt mij al minzaam medegedeeld. Maar ik kan het nu wel naar voren brengen ik had toen gelijk dat deze berichten over ongezonde vezels in het dagelijks brood ook weer gingen verdwijnen en dat u en ik en de kleinkinderen hopelijk ook nog een gezond bord pap en een  volkoren boterham voor het ontbijt mogen nuttigen. Dit in het verband met de crisis. De consumptie ervan verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en laat mensen daarom langer leven. Harvard: In concreto: mensen die dagelijks een portie volkoren binnenkrijgen verlagen hun sterfterisico uit hoofde van hart- en vaatziekten met 9% en hun algemene sterftekans met 5%.   Uit de geschiedenis was al duidelijk geworden dat wit brood en geslepen rijst ongezonder is dan volkoren producten. en kan hierdoor een tekort hieraan thiamine beriberi optreden
 
Oplettendheid is echter geboden! Donkergekleurd bruin is geen volkoren. Er moet volkoren opstaan en niet  tarwebloem. Er staat dan op dat het brood gebrande of geroosterde mout bevat dit geeft de donkere bruine kleur aan het brood.
foto Wikipedia Flickr bot free commons
 

Minder rood vlees eten 20% minder kans op..

Minder rood vlees verlaagt sterfterisico met 20%
 Foodlog Vers van Harvard: volkoren is gezond én verstandige vleesverminderaar

Met name (rood) vleeseters die overstapten op meer graan en minder vlees, verlaagden hun ziekte- en sterfterisico met 20% heel fors. Voor de ontwikkeling van kanker maakte de overstap geen verschil.

De onderzoekers schrijven: "Het vervangen van een dagelijkse portie geraffineerde granen of rood vlees met een portie volkoren granen is geassocieerd met een lagere mortaliteit door hart- en vaatziekten. Vervanging van geraffineerde granen leidt tot 8 procent lagere sterfte. Vervanging van rood vlees verlaagt de sterftekans met 20%."
 comment Dat er in dit onderzoek voorbij gegaan wordt aan de onderzoekresultaten die door de nationale Healthcare zijn gedaan onder de leiding van Oxford university Great Brittannië  Dat geen rood vlees eten de kans op alvleesklier met 30 % verminderd. Verder ook dat vegetarisch 50% scheelt in enge ziekte (leukemie)en volkoren producten en gezond eten naar een Duits onderzoek met een duur van al meer dan 20 jaar  bewezen heeft  de kans op ouderdom ziekten met 10% te verminderen. Dus dit was weer overbodig aangezien deze resultaten over de hele wereld bekend zijn al. Zelf ik die zelden kranten leest ken feiten uit deze artikelen (gewoon even op googelen en) alleen afgaan universiteiten en Europese onderzoeken aangezien alleen deze onderzoeken als realistisch worden beschouwt. zie ook het artikel met link naar het Oxford nieuws


http://www.msn.com/nl-nl/etenendrinken/foodnews/vers-van-harvard-volkoren-is-gezond-%c3%a9n-verstandige-vleesverminderaar/ar-BBhAnTD