vrijdag 14 juni 2013

De tuinboon door de eeuwen heen.

De tuinboon (Vicia faba) Het is de enige eetbare boon die van nature voorkomt in Europa! En wordt hier al lange tijd gecultiveerd en verbouwt voor de menselijke consumptie. De familie waar de tuinboon toebehoord binden stikstof uit de lucht en zijn daardoor ook zeer geschikt als groenbemester en voor het produceren van plantaardige compost.
Geschiedenis: Tuinbonen werden al in 6000 v.Chr. in het Middellands Zeegebied gegeten Israel legt ten opzicht van Nederland aan de overzijde, dus aan andere kant van de Middellandse zee. . De bonen waren in die tijd echter nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israƫl. We kunnen dus aannemen dat de tuinboon door Jezus en zijn familie ook gegeten werd, maar wel onder een andere naam dan wij hier de boon kennen. In Europa werdt al voor 1492 melding gemaakt van de tuinboon. In Nederland wordt de tuinboon traditioneel met bonenkruid (Satureja_hortensis)gegeten voor een betere vertering. De tuinboon bevat L-dopa, Levodopa (generische of stofnaam) en deze natuurlijke stof helpt bij het bestrijden van de symptonen van Parkinson. De mensen aten vroeger vaker tuinbonen dan nu, kan u wel aannemen. (U kunt er ook een lekkere dahl van maken). Ik las dit en aangezien ik een voorkeur heb voor tuinbonen, vraag niet waarom. En toen heb ik dit artikel geschreven. Hieronde een foto van het bonenkruid Satureja_hortensis
Een tip voor de tuinbonen, een kaas sausje erbij, wat bloem, kaas schaven of raspen, een belegen kaas voldoet, en een theelepel gedroogde rode peper vlokken biber (en vergeet het bonenkruid niet). Dat erover heen en offreren, betekend aanbieden en ook offeren. De bloem eerst tot een papje masken zonder klontjes dan in de kokende melk 2 a 3 koppen vlam laag en er door heen roeren met een met een vork of mixer, dan de kaas en vooral voortdurend blijven mengen erbij. Als u er een heeft zet er dan een vlam verdeler onder, ook een warmhoudplaatje voldoet prima. Ps de dahl van gedroogde tuinbonen, echt oosters is een hele fijne afwisseling, en met een religieus achtergrond. PS Ik heb een deel van de informatie van verscheidene wiki’s en met de zoekmachine https://ixquick.com/ en deze gecombineerd, en ook aangevuld, zelfs gekruid met mijn eigen kennis over het onderwerp! Bhakta Piet(er)

Geen opmerkingen: