maandag 28 oktober 2013

Recept, tamarinde sap maken


De Tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae). Tamarinde is verkrijgbaar in toko's of supermarkten.

Om het te gebruiken, breek je een stuk van ongeveer drie centimeter van het blok af en week je het in een kom of beker met heet water. Haal de tamarinde er na 15 minuten tot een half uur uit, verwijder de pitten, kneed het goed boven een schaaltje en knijp het sap eruit. Zeef het sap zodat je alleen het vocht gebruikt. De overgebleven tamarinde kan maandenlang goed blijven in een plastic zakje, mits bewaard in de koelkast.

De pulp van de vruchten wordt gebruikt om tamarinde siroop te maken. Hieruit wordt frisdrank gemaakt. De pulp is ook een belangrijk ingrediƫnt in verschillende sauzen, zoals worcestersaus, en in de Aziatische keuken.

De vruchten, schors en bladeren worden vaak medicinaal gebruikt. In sommige culturen heeft de tamarindeboom ook een mystieke betekenis en wordt de boom als heilig beschouwd.


De Tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae). Oorspronkelijk komt de tamarinde uit Oost-Afrika. In de prehistorische tijd werd de boom naar India gebracht, vanwaar hij zich bijna over alle tropische gebieden verspreidde als nuttige plant. De Tamarinde wordt gekweekt als sier- en nuttige plant in tropische regio's.

De Tamarinde is een groenblijvende boom die tot 25 meter hoog kan worden, met een dichte, afgeronde kruin. De bladeren zijn samengesteld, geveerd en 5-15 cm lang. Ze zijn grijsgroen van kleur en worden afwisselend geplaatst. De tamarinde heeft kleine gele bloemen met kleine oranje of roodachtige strepen over de kelkbladen. Er bestaat ook een variƫteit met witte bloemen. De bloemen groeien in trossen van 10-15 stuks.

De vruchten van de tamarinde zijn 7-20 cm lange, bruine peulvruchten. De vruchten bevatten ovale, harde zaden die omgeven zijn door donkerbruin, zurig aromatisch smakend vruchtvlees. De boom begint meestal na 4-6 jaar vruchten te dragen en kan jaarlijks tot 300 kg vruchten produceren.

Naast het gebruik van het hout in de meubelmakerij, werden de takken vroeger ook gebruikt als zweep tijdens de slavernij, zoals te zien is in de Spaanse bok.

Bron: Wikipedia en Bhakta Pieter Recept




Geen opmerkingen: