donderdag 31 december 2015

Gado Gado recept, vegetarisch en veganisch te maken

Gado Gado  vegetarisch en veganisch te maken
Voor 4 personen



 Marcela Lopez - freeimages.com/
1 kleine spitskool, in reepjes
250 g taugé,
1 winterwortel, in reepjes
400 g tofu
Pindakaas, kerrie of massala, en sojasaus, peper

400 gram zilvervliesrijst
75 g Emping die je zelf moet frituren (vega)
Zonnenbloemolie, of archida pinda olie een half kopje bij een blok tofu gebruikt. En bij kant en klaar gekruide tofureepjes: 4 el (sesam)olie)
Bereiding ik heb ook de veganische bereiding erbij gezet. Je vervang de melk door sojamelk zo krijg je de meeste recepten wel veganisch, (En nog een tip boter vervangen door plantaardige margarine).
Kook de zilvervlies rijst volgens de verpakking.
Breng een pan met water aan de kook en blancheer de spitskool en wortel plus minus twee a drie minuten, gooi het hete water over de tauge (in een vergiet). En dan met de kool en peen goed laten uitlekken.
Een blok tofu gebruikt, snij in plakken, dep ze droog met keuken papier of een theedoek, en snij in blokjes (de soja marineren met sojasaus en naar smaak wat peper. Als jij voorgekruide tofu gebruikt: volg de gebruiksaanwijzing. Verhit de arachida olie in een wok of geschikte pan. Bak de tofu in twee keer of meer porties per keer verdelen, wat jijzelf het handigste vind. Als de blokjes heel blijven tijdens het bakken en gelijkmatig bruin worden op die manier is het goed i porties in een minuut of vier (bij gewone tofu) tot acht (bij voorgekruide tofu) krokant. Goed blijven omroeren.

De pindasaus. Melk (sojamelk vega) 0.2 liter warm maken net aan de kook brengen dan half!
4 a 5 el pindakaas, 2 el massala. En een halve el sambal (wel pas er bij doen als de pan van het vuur gaat) 1/2 theelepel hing (= gelijk aan 1 of 2 tenen knoflook).Als de saus te dik is wat water of melk erbij, ook mogelijk is dat de saus te dun blijft dan een lepel pndakaas erbij. Maar bij te nat of dun rustig laten pruttelen helpt meestal ook. En vooral rustig blijven roeren en doorscheppen met een houten lepel.
3/4 komkommer, in plakjes

Serveren doe de rijst op de borden ik neem zelf een soep opschep lepel zo een grote en doe daar de rijst eerst in en dan draai ik die om boven het bord of schaaltje dan heb je een mooie halve bol rijst op de borden, doe eerst per portie de koolbladeren op de borden dan de tauge. De pindasaus er overheen scheppen. En dan de emping die je hopelijk niet als mij vergeten was te vermelden behalve bij de ingriedenten dan. Offreren, zoals ik al schreef naar de Aziatiese gewoonte wordt het voedsel eerst aangeboden aan de goden of de voorvaderen. Dan op een apart schaaltje een mooie halve bol erop het verschil met op het bord is dat je eerst een koolblad op de bodem legt! In Nederland kennen wij allezielen als een gwelijk iets voor de voorvader herdenking.

Geen opmerkingen: