zaterdag 5 november 2016

Vasanta Panchami


Vasanta Panchami
Dit is een belangrijke dag on te gaan baden. Bijna lle Hindoes volgen het. Het is ook bekend als Magh Sukla Panchami als het valt in de maand Magh (januari-februari). Dit is het festival dat de eerste dag van de lente markeert.

Vasanta betekent voorjaar dit seizoen, is ideaal voor het uitoefenen van krachtige Yoga Sadhana.

Mannen, vrouwen en meisjes dragen gele doeken. De gele kleur is een teken van voorspoed en spiritualiteit. Het vertegenwoordigt de rijping van de lente gewassen. Zelfs het eten is met behulp van saffraan geel gekleurd. Alle mensen komen bijelkaar, En zingen liedjes die verband houden met de lente zingen.

Iedereen staat in de vroege ochtend op
, neemt een ​​bad en aanbid de zon, Moeder Ganga, de godheid van de heilige rivier de Ganges, en de aarde Bhumi.

Op deze gedenkwaardige dag, Lord Shiva verbrandde de Kama deva, god van de lusten verlangens, begeerte is een duidelijkere beschrijving dan liefde.. De goden hadden Cupido gestuurd om de Heer te verleiden, terwijl hij werd geabsorbeerd in Samadhi, met het doel dat hij een machtige zoon zou verwekken die in staat zijn om de boze demon Tarakasura vernietigen . Kama schoot een pijl van achter een boom staand naar  Shiva. Shiva werd zeer woedend. Hij opende zijn derde oog en legde Kamadeva Madana in de as. Hij leefde nog dankzij zijn smeekbede voordat hij compleet verdween,en hierdoor in een onstoffelijke vorm, dus Kamadeva wordt ook wel 'Ananga' (in willekeurige = zonder; anga = lichaam ", zonder lichaam"), Men verteld vaak dat Kamadeva ook Cupido is maar dat is een hele andere geschiedenis . Meer details van dit verhaal zijn te vinden in het hoofdstuk over Skanda Sashti.

De Bengali noemen dit festival Saraswathi Puja. Zij aanbidden de Godin Saraswathi op deze dag. Het beeld van de Godin wordt genomen in processie en ondergedompeld in de heilige Ganges. bronnen wikipedia, Sivananda svami, sacred text.com
86,766

Geen opmerkingen: