maandag 12 december 2022

Boedha en zijn ontmoeting met Angulimala!

 


Boeddha, de negende avatar van Vishnu. Hij was van grote invloed op het leven van
mensen in zijn tijd en blijft na eeuwen nog steeds mensen over de hele wereld met zijn kennis inspireren. Dit verhaal gaat over Zijn bekering van Angulimala, de meedogenloze moordenaar. Angulimala is een belangrijke figuur in het boeddhisme als een van de kwade krachten die door de verlossende kracht van Boeddha tot monnik werd veranderd. Hij vermoordde mensen genadeloos voor zijn plezier en sneed dan een van hun vingers af. Vroeger droeg hij een slinger van dergelijke vingers om zijn nek, vandaar de naam Angulimala (Anguli betekent vinger, mala betekent ketting). Ooit zag Boeddha met zijn unieke visioen dat Angulimala 999 moorden had voltooid en wanhopig op zoek was naar zijn duizendste slachtoffer. Als Angulimala die dag Boeddha tegenkwam, zou hij de Boeddha doden en diens vingers afhakken en aan zijn mala hangen of hij zou zijn eigen moeder doden en millennia lang naar de hel gaan.talenten’Toen Boeddha onderweg was naar een andere stad, waren er mensen die de Boeddha waarschuwde in de trend van Boeddha ga nu niet op reis er leeft een moordenaar in het bos die het vooral op eenzame reizigers voorzien heeft! Maar de Boeddha luisterde en bleef stil en ging op pad tegen alle waarschuwingen in! Toen de wrede bandiet en moordenaar daar in de verte de eenzame reiziger te voet zag aankomen, besloot Angulimala de reiziger de Boeddha te doden als zijn duizendste moord. Hij pakte zijn wapen en begon Boeddha te achtervolgen.

Maar vreemd genoeg, hoewel de Boeddha in een rustig tempo liep en Angulimala rende, leek hij de heilige niet in te halen. Dit verbijsterde Angulimala een hele tijd voordat hij uiteindelijk de Boeddha vroeg om te stoppen. Hierop antwoordde Boeddha dat hij al was gestopt en dat het Angulimala was die moest ophouden met zijn kwalijke praktijken. Toen Angulimala verder ging met aanvallen, ontdekte hij dat hij niet dichterbij de Boeddha kon komen, hij bleef in een kring om de Boeddha heen rennen, iedere keer als hij de Boeddha wilde aanvallen liep hij Hem voorbij!! Toen hierdoor onder de indruk van de gaven van de Boeddha besloot hij het op te geven, hij vroeg hij vergeving voor zijn aanval op de Boeddha en de Boeddha vertelde dat hij hem vergaf mits hij stopte met het aanvallen en met het schaden van mensen. Dit had zoveel invloed op Angulimala dat hij zijn oude levenswijze vol meedogenloze manieren volledig verzaakte en een boeddhist werd.


Dit verhaal geeft duidelijk aan dat iemand, eigenlijk iedereen kan veranderen, door zijn levensloop een andere richting te gaan geven! En dat op die manier ook je lot mee veranderd! Hoe ver ook iemand is op zijn levensweg dat het pad van verlossing van de negatieve spiraal voor iedereen openstaat, hoe ver iemand ook is gegaan op het pad van negativiteit. Angulimala was een struikrover en een moordenaar naar deze geschiedenis! Doden voor zijn plezier was een van zijn meest gruwelijke misdaden. Maar toen hij probeerde zijn dwaasheden in te zien, slaagde hij erin en toen de bekentenis en het berouw voor de gepleegde misdaden eenmaal bij hem naar boven kwamen, lag de weg naar een zondeloos bestaan net zo open voor hem als voor een mindere zondaar. Ook al was zijn karma toen voor het doden van zovelen nog steeds niet betaald, dus accepteerde hij alle straffen met vrede en bewandelde hij de weg van onthechting totdat hij nirvana bereikte. Dit illustreert hoe de fouten in ons wezen ongedaan kunnen worden gemaakt, ongeacht de omstandigheden, als we er volledig toe bereid en hoopvol naar toe zijn.


Geen opmerkingen: