zondag 16 oktober 2016

Lasagne vegetarisch ovenrecept

Lasagne
Lasagne is een Italiaanse gerecht, gebaseerd op pasta in de vorm van bladeren (als bladerdeeg). Het is niet echt moeilijk om te maken, mits je een oven hebt. De pasta bladeren zijn in vrijwel elke supermarkt te koop ook zonder ei!             En de variaties ermee zijn schier eindeloos. De eenvoudigste basis is met kaas en tomatensaus. En daarnaast kan je het met spinazie met geitenkaas maken of aubergine zo ook courgette.Er is ook een video bij ingesloten om de kunst bij enige twijfel, nog even te kunnen afkijken

                                                                                                                                                                 Hier de basis bereiding van de lasagne plus de oventijd. (naar gelang de oven die u heeft kan de tijd in de oven wat langer of korter wezen.

bereiding:  In de oven op 180 Celsius a 40 minuten , ovenschaal 20 bij 25cm de maten kunnen iets afwijken. De lasagne bladeren bereiden naar de instructies op de verpakking! Wat olie boter of margarine om de ovenschaal in te vetten. De béchamel saus, ik doe het meestal zonder maar naar veel anderen hoort het erbij. De basis is een roux (klik hier voor recept ) voor de bechamel bloem 40 a 50 gram gram bloem, 500ml melk of sojamelk  (niet in een keer!) beetje bij beetje erbij en blijven roeren zet wel het gas wat lager dat scheelt. Dus blijven roeren tot er een gladde saus ontstaat, naar smaak zout erbij. Let er wel op dat in de kaas en de tomaten saus ook zout zit!
De basissaus bestaat uit een of twee blikjes tomaten puree en een of 2 blikken gepelde tomaten, dit is bij mij thuis de winterversie u kunt altijd verse tomaten gebruiken dan 10 a 12 stuks naar grote. Een eetlepel pizza kruiden, daar zit gewoon alles al in. Een half bosje fijngesneden peterselie erbij mag altijd maar dat hoeft niet. Sommige koks doen er nog een laurierblad bij, in dat geval vergeet niet het blad voor de saus over de lasagne gaat het er weer uit te halen. Ik zelf gebruik geen ui of knoflook maar asatoefida of Hing naar de yogi keuken (Hing Surinaamse toko, Indiase), het helpt ook goed als je last hebt van winden laten. In het Nederlands heet het duivelsdrek, dat naar de geur een theelepel daarvan staat gelijk aan 2 tenen knoflook. En de bleekselderij wordt gebruikt in plaats van de twee grote uien die er normaal minimaal in gaan, en net als de bleekselderij wordt het beiden klein gesneden. En vergeet niet de tomaten puree goed te bakken dit komt echt de smaak te goede. Ook doet men vaak een lepel suiker erbij dat is ook om het zuur worden te voorkomen, denk hierbij maar eens aan sommige tomaten soepen!
De kaas is een kwestie van raspen of Mozzarella gebruiken een combi kan ook. In de supermarkt verkoopt men een veganistische smeltkaas, geraspt, dan wel wat water erbij mengen op de bovenkant anders smelt die niet goed!. Een laag lasagne in de ovenschaal, met een laagje bechamel erop weer bladeren en dan de tomaten saus dan een laag met kaas en zo door tot het op is op de bovenkant wat bechamel en met kaas bestrooien, dus houdt wat apart ervoor! Voor een eenvoudig recept is toch flink wat werk tel hier nog even die veertig minuten in de oven bij de voorbereiding op.#bhakta #bhaktapiet(er) vegetarisch recept, oven
foto Jon Sullivan (PDphoto.org) public domain
Deze video bevat beelden van een recept met ui en champignons, maar het is tenminste in het Nederlands. En het maakt het allemaal veel duidelijker als jij het nog nooit zelf gemaakt hebt.

84,942 clicks

Geen opmerkingen: