Zuurdesem, een van de oudste methoden om brood of beter het deeg te laten rijzen. Je leest het zelfs in de bijbel de zure broodkoeken, vroeger was het brood net als een vloerbrood maar dat platter. Nu zuurdesem moet je starten met bloem en water, in een schone glazen pot het kan ook wel op een diep bord. Maar we houden het eenvoudig vandaag. Het glazen pot kan je makkelijk met een deksel los erop (door het gisten komt er druk op) kan oook met een plastic zakje, maar vroeger gebruikte men een licht vochtige doek. Wegen, afwegen is heel belangrijk bij zuurdesem maken. Ook heel belangrijk is de temperatuur in huis.Voor de duidelijkheid heb ik er een video bijgeplaatst!
Basis recept.
Meng het door elkaar zet het in een donkere kast, dag 2 roer het weer door elkaar zo ook dag drie. Je moet luchtbelletjes van het gistingsproces gaan zien. Denk eraan dat het meer een Griekse dikke yoghurt structuur moet hebben! En bij de vierde dag een lepel water erbij dan moet het zo ongeveer wel gaan bubbelen. De bedoeling is dat je een gedeelte door je brooddeeg, of pannenkoeken beslag doet. Je doet dan bij het restant van de zuurdesum weer een hoeveelheid bloem en water, 2 a 3 eetlepels met een gelijke hoeveelheid water erbij, dan gaat het sneller dan de eerste keer. Dan heb je een goede starter. En echt bij mij wordt het echt niet zuur, niet zo als het Duitse zuurdesembrood. Ik heb er een paar links bijgezet van sites waar foto's bijstaan en er een van een blogger die er roggemeel bij gebruikt! Meer naar de Duitse kant uit!- 50 gram bloem (volkoren)
- 100ml water
deze blogger gebruikt roggemeel of schroot.
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2012/04/hoe-maak-je-zuurdesem.html
Zelf zuurdesum maken dag 1
Geen opmerkingen:
Een reactie posten