woensdag 16 augustus 2017

Bhagavad gita hoofdstuk 5 vers 8-9

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Shiva%2C_Vishnu%2C_and_Brahma_Adoring_Kali_LACMA_M.80.101_%282_of_7%29.jpg
tri unity Shiva Vishnu Brahma
Bg 5.8-9
naiva kiñcit karomīti, yukto manyeta tattva-vit
paśyañ śṛṇvan spṛśañ jighrann, aśnan gacchan svapan śvasan
pralapan visṛjan gṛhṇann, unmiṣan nimiṣann api
indriyāṇīndriyārtheṣu, vartanta iti dhārayan

Hoewel een persoon met goddelijk bewustzijn ziet, hoort, voelt, ruikt, eet, zich voortbeweegt, slaapt en ademt, is hij er zich altijd van bewust dat hij eigenlijk helemaal niets doet. Want terwijl hij spreekt, zich ontlast, iets in ontvangst neemt of zijn ogen opent of sluit, is hij er zich diep vanbinnen altijd van bewust dat alleen de materiële zintuigen en de zins objecten op elkaar inwerken en dat hij los van hen staat.


Een persoon met brahma realisatie leidt een zuiver bestaan en staat daardoor los van elke activiteit die afhankelijk is van de vijf directe en indirecte oorzaken: de handelende persoon (lichaam), de zintuigen, de situatie, de inspanning en het lot. Hoewel het lijkt alsof hij actief is met zijn lichaam en zintuigen, is hij zich altijd bewust van zijn werkelijke positie, namelijk dat hij spirituele activiteiten verricht. In een materieel bewustzijn zijn de zintuigen alleen actief voor zinsbevrediging, maar in brahma-bewustzijn zijn de zintuigen actief om de zintuigen van kennis vergaring te bevredigen. Een persoon in brahma bewustzijn is daarom altijd al vrij, ook al lijkt hij bezig te zijn met zintuiglijke zaken.

Activiteiten zoals zien en horen zijn activiteiten van de kennisvergarende zintuigen, terwijl bewegen, spreken, en meer slechts een reactie is op de kennisvergarende zintuigen
. Een brahma gerealiseerd persoon wordt niet beïnvloed door de activiteiten van het lichaam. Hij kan gewoon geen handeling uitvoeren omdat hij weet dat hij de ziel is slechts een toeschouwer is.

Hoe draag je een sari in meermin, staart

klik hier voor  andere manieren om een sari te draperen