dinsdag 6 september 2016

De vraag van Jezus Christus aan zijn leerlingen was om zonder ophouden te bidden

Het getijdengebed kan teruggevoerd worden op het dagelijkse gebed dat in zwang was bij de joden. Het getijdengebed heeft vanaf de vroege christenen een ganse evolutie doorgemaakt, maar is vandaag nog steeds het officiële publieke gebed van de Rooms-katholieke Kerk kerk in antwoord op de vraag van Jezus Christus aan zijn leerlingen om zonder ophouden te bidden. Ook bij de andere christelijke kerken is het getijdengebed bewaard gebleven.
Het getijdengebed kan teruggevoerd worden op het dagelijkse gebed dat in zwang was bij de joden. Het getijdengebed heeft vanaf de vroege christenen een ganse evolutie doorgemaakt, maar is vandaag nog steeds het officiële publieke gebed van de Rooms-katholieke Kerk kerk in antwoord op de vraag van Jezus Christus aan zijn leerlingen om zonder ophouden te bidden. Ook bij de andere christelijke kerken is het getijdengebed bewaard gebleven. In de Bhagavad gita staat vertaald denk 24 uur aan mij,                                                                                                                                                    tasmāt sarveṣu kāleṣu

mām anusmara yudhya ca
mayy arpita-mano-buddhir
mām evaiṣyasy asaṁśayaḥ

 Denk daarom altijd aan Mij, o Arjuna, en vervul tegelijkertijd je voorgeschreven plicht als strijder. Wanneer je activiteiten aan Mij zijn gewijd en je geest en intelligentie op Mij gevestigd zijn, zul je Mij ongetwijfeld bereiken. De reden dat ik ik deze sloka gebruik is, omdat men vertled dat je de hele dag door de namen van God moet herhalen omdat de andere voorgeschreven dingen voor velen te moeilijk zijn.

Geschiedenis

Zoals hierboven reeds geschreven, is het getijdengebed afkomstig van het Joodse gebed en meer bepaald van de tijd van de Babylonische ballingschap volgend op de verwoesting van de tempel van Jeruzalem in 586 v.Chr. door de Babyloniërs onder Nebukadnezar II. De tempel kon niet langer gebruikt worden om offers te brengen en men schakelde over op lezingen uit de Thora, het zingen of bidden van psalmen en hymnen op vaste uren van de dag.

Tijdens de overheersing van de Romeinen werd net als heden ten dage  24 uurs systeem toegepast! De joden en de eerste christenen en de bewoners van India namen die dagindeling over en de gebedstijden zijn dan ook daarop geënt. Zo ook de tempeldiensten in India steeds meer op de klok en de agenda gent werden. En niet meer alleen naar de visuele waarneming Het zien van de maan en de zonsopgang om er een paar te noemen.Opmerkelijk is ook dat de spalmen gebeden werden en niet gezongen!
De overeenkomsten met de bijbel en de vader ervan de Thora. En de Indiase geschriften waarvan later in de geschiedenis pas gescheven exemplaren van verschijnen brengen menigeen tot een verscheidenheid aan emoties. Ook een nadeel voor de Indiase kant is dat de documentatie over dezelfde boeken heel divers is. Wat bevreemdend kan overkomt voor de westerling. De heilige teksten zijn in het algemeen exact hetzelfde, alleen de interpretaties zijn net zo divers als de mensen zelf. Terwijl in al die geschriften staat van over de hele wereld dat als iemand na het bestuderen het nog niet begrijpt dat God hem dan zelf de uitleg geeft vanuit het hart!  bron wikipedia,Vedabase,Catholic enceclopedia en bewerking door mijzelf#bhaktapiet(er) #bhakta #bhagavadgita #bijbel

Geen opmerkingen: