dinsdag 22 november 2011

Vegetarisch recept, perfecte tofu

Perfecte Tofu
Tofu mag dan vaak onbekend in de keuken zijn bij beginnende vegetariërs, en niet vegetariërs. Maar het goede nieuws is, goed bereid kan het heerlijk zijn. En met goed wordt hier bedoeld deze methode van bereiden. Bakken in ‘koeken’ pan of wok, tot de tofu goudkleurig is en mals. Een vreemde uitdrukking maar zacht en goed te kauwen, is tofu van de Perfectie (bhakti)

maandag 14 november 2011

Recept. Bloemkoolcurrie

Ingredientent (4 personen)
1 bloemkool
3 a 4 aardappels
4 stengels bleekselderij
2 tl asatoetifida (hing) staat gelijk aan 3 tot 4 tenen knoflook
1 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnzaad
halve tl chilipoeder
1 tl kurkuma
1 blik kokosmelk (200ml)
Zonnebloem olie

Was de bloemkool en snij de roosjes er vanaf. Bak deze in pan met

zonnebloem olie voor ongeveer 5 minuten. Schil ondertussen de aardappelen, en was en snij de bleekselderij. Hak de aardappelen en bleekselderij in blokjes. Voeg de aardappel toe aan de bloemkool en bak het geheel nog zo’n 10 minuten. Doe de bleekselderij samen met de asoetifida en gember in een andere pan met wat olie en bak dit ook 10 minuten op laag vuur. Voeg de rest van de kruiden aan het bleekselderij mengsel toe en bak het nog even kort mee. Voeg dan het ubleekselderij mengsel en de kokosmelk aan het bloemkool en aardappel toe en laat het geheel zachtjes doorkoken voor zo’n 10 minuten. Dit moet uiteindelijk een lekkere dinee opleveren #bhaktapiet(er) #bhakta

Recept. Bloemkoolcurrie

Een man bezoekt Boeddha

Een man bezocht Boeddha en stelde hem de volgende vraag: “Welke meditatievorm beoefenen u en uw leerlingen?

”Boeddha antwoordde: “Wij zitten, wij lopen en wij eten.
De man begon een beetje te lachen en zei:”Maar Mahatma, dat doen wij toch allemaal.
Iedereen zit wel eens, iedereen loopt en eet.
Boeddha antwoorde hem, maar wij zijn ons bewust dat wij dit doen.
Wat betekend dit wij zijn ons bewust dat wij eten!
Ten eerste dat wij vaak eten, en vaak nog niet eens proeven wat wij in onze mond doen.Vaak alleen de eerste happen.
Lopen hoe vaak is men niet opgestaan in een automatisme zonder hierover zelfs nagedacht te hebben. Bord weg, en u weg.
Zitten, wanneer zit u echt, in rust zondere de behoefte te moeten praten, op de klok te kijken, wanneer men weg moet.
Aandacht, dat is yoga dit geld voor alle yoga, aandacht op de heiligennaam, de kralen die tussen de vingers doorgaan. Maar ook op die plek, kussen blijven zitten. Alleen zonder afgeleid te worden naar een foto of beeltenis te kijken, alleen zien. Zonder gedachten.Alleen dat beeld.

maandag 7 november 2011

Bhumi Radhadesh,


Als u op de foto klikt krijgt u meer foto's van bhumi te zien.De nieuwe aanwinsten van het kasteel Radhades, Bhumi een kalfje en de grote waar ik even de naam niet meer van weet. Het zijn mooie locatie foto's. Koeien, de heilige koe van India, is tegenwoordig vaak slachtoffer van illigale slacht, zelfs omgeving Vrindavana in India gebeurt dit.Het lijkt een satire want MC Donald verkoopt alleen kippeburgers in India door de Heiligheid van de koe, respect voor plaatselijke cultuur en traditie.

donderdag 3 november 2011

Kruimel appeltaart met spelt. Een moeilijk te bereiden appeltaart


Voor het deeg: 120 g speltbloem 120 g volkoren speltmeel 40 g sucanat 1/2 tl zout 1 tl bakpoeder 60 ml olijfolie 5 el rijstmelk (of een andere vega-melk) Voor de vulling: 800 g appels, in stukjes gesneden sap van 1 citroen (ongeveer 2 el) 1 tl koekkruiden 1/2 tl gemberpoeder 1 tl gemberwortel, gehakt 1 el arrowrootpoeder 60 ml maismoutstroop 1 el sucanat (zoetstof vervangen met diksap) Voor het deeg: 120 g speltbloem 120 g volkoren speltmeel 40 g sucanat 1/2 tl zout 1 tl bakpoeder 60 ml olijfolie 5 el rijstmelk (of een andere vega-melk) Voor de vulling: 800 g appels, in stukjes gesneden sap van 1 citroen (ongeveer 2 el) 1 tl koekkruiden 1/2 tl gemberpoeder 1 tl gemberwortel, gestampt, of de blender 1 el aardappelmeel 60 ml maismoutstroop 1 el rietsuiker Voor de kruimel: 50 g volkorenmeel 50 g havermout 3 el rietsuiker 75 g hazelnoten 1/4 tl zout 1/2 tl gemberpoeder 2 a 4 el boter Meng in een grote kom alle droge ingrediënten. Doe de boter erbij en meng de (zachte) boter door het meel met je handen. Voeg de melk geleidelijk toe in de kom, totdat er een deegbal ontstaat. Bewaar het deeg in plasticfolie in de koelkast. Ga verder met de vulling. Doe de appels in een kom. Doe alle ingrediënten voor de vulling erbij en meng samen. Rol het deeg uit . Ik doe het met een fles, dun uitgerold en bekleed dan een springvorm (24 cm) ermee. Zorg dat de bodem van de vorm bedekt is met bakpapier en de kanten van de vorm ingevet zijn met olie. Verspreid de vulling in de springvorm. Voor de crumble: Meng alle droge ingredienten samen in een kom. De hazelnoten worden in een keukenmachine fijn gemalen. Giet de olie erbij en meng de olie door het meel. Strooi de crumble op de taart. Leg een stuk bakpapier of folie op de springvorm voordat de taart de oven in gaat. Bak de taart op 180 C voor ongeveer 1 uur en 15 minuten. De vulling moet zacht en vochtig te blijven en de korst en crumble dienen goudbruin te zijn. De taart laten afkoelen en eventueel koud opdienen (in de koelkast bewaren).

Bloemkoolcurry met pappadums, aloe gobi

Aloe betekend aardappel en gobi bloemkool, aloe wordt geschreven al alu, dat is Hindi maar je spreekt het uit als aloe.
Ingrediënten
1 bloemkool
3 grote aardappels
1 blok tahoe in blokjes
100 ml zonnebloemolie
2 eetlepels Hindoestaanse masala
1 blik tomaten (400 g)
1 pakje kokosmelk, of klein blik (200 ml)
1 doosje pappadums naturel
1/2 bosje verse koriander (ongeveer 15 g)
1 eetlepel hot paprika poeder
1 eetlepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel

Bloemkoolcurry met pappadums
Bereiden
Bloemkool schoonmaken en in roosjes verdelen. Aardappels schillen en in blokjes snijden. In braadpan 3 el olie verhitten en tahoe 3 min. bakken met de gember en het paprika poeder. Aardappels erbij doen en 1 min. meebakken. Masala erdoor roeren en 1 min. meebakken. Tomaten in blokjes snijden, kokosmelk en bloemkool toevoegen en geheel aan de kook brengen. Curry 10 min. zachtjes laten koken. In grote koekenpan rest van olie verhitten. Pappadums een voor een 2 tot 3 sec. in hete olie bakken.

Pappadums op keukenpapier laten uitlekken. Koriander fijnknippen. Curry met zout op smaak brengen. Curry met koriander bestrooien en serveren met pappadums.

Vegetarisch recept. Panir/tempeh met mango chutney

Vegetarisch recept. Panir/tempeh met mango chutney
Ingrediënten
Pakje panir of tempeh
100 ml volle yoghurt
2 el masala
1 el olie
1 grote mango
2 el verse koriander, fijngehakt
2 el stemgember, fijngehakt
Lekker met rist of naanbrood

1. Bestrooi de panir of tempeh met zout en peper. Roer in een kleine schaal de yoghurt, masala en olie door elkaar. Wentel de plakken door de yoghurt en marineer de panir of tempeh, 20 min. op kamer temperatuur. Draai de panir of tempeh halverwege nog een keer in de marinade om.
2. Kook de zilvervlies rijst
3. Schil de mango, snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en meng het met de koriander, de gember en naar smaak zout en peper.
4. Verhit de grillpan goed voor. Leg de panir of de tempeh in de pan en gril ze ca. 5 min. tot ze licht roodbruine strepen krijgen . Keer de plakken en gril de andere kant ook plus minus 5 minuten.
5. Verdeel de zilvervlies rijst over 4 borden. Snijd depair/tempeh in plakjes en leg het erop. Serveer de mangochutney erbij. Lekker met een spinaziesalade.Ook fijn op brood! Een roti of tortilla zelf maken en dan als rol, wrap genaamd. Een eenvoudige tip neem wat bloem met melk, een druppel olie en wat zout erdoor. Een beslag ervan maken, doet erwat komijn doorheen, peterselie of selderij, en dan als pannekoeken bakken. Op de blog staat ook een recept om zelf panir te maken, maardoor reorganisatie is deze wat onderaan gekomen, ergens!