vrijdag 14 augustus 2015

Kechari, tempel gerecht voor Jaganatha Orissa vegetarisch recept

Kechari of kichari wordt vaak gebruikt voor de voedsel offeranden in de tempels in Orissa. Het is redelijk eenvoudig te maken. Ook een eenpans maaltijd al worden er in de tempel allerlei gerechten bij geserveerd.
  • Korianderblad 5  takjes
  • 2 grote beker rijst
  • 1kokosnoot en het kokosvlees raspen
  • 2 eetlepel komijnzaad
  • 3 eetlepels gestampte gember (vers)
  • halve beker mung bonen
  • 4 bekers water
  • zout
  • handje rozijnen
  • 1 eetlepel asatoefida vervanging voor knoflook
  • 50 gram boter (vega margarine)
Bereiding
Water in een pan aan de kook brengen. Het komijnzaad in 2 eetlepels boter licht roosteren dan meteen in het kokende water doen. Dan de rest van de ingriedenten in de pan deksel erop en op een laag pitje laten sudderen. Zorg ervoor dat de rijst net niet tot pap kookt. In India Orissa wordt dit vaak geserveerd met gebakken aardappel. En als groente geen aubergine als men voor Jagannatha kookt. Maar bijvoorbeeld kort gekookte bloemkool die nog even gefrituurd wordt tot die lichtbruin ziet. Het is wat olieachtig maar men vind dat daar lekker.
#bhakta #bhaktapiet(er) #recept #jagannatha
 foto onder de CC BY 2.0 het recept alleen met duidelijke naamsvermelding plus een werkende link naar deze pagina.

donderdag 13 augustus 2015

Respect als zuivering voor jezelf

Respect als zuivering voor jezelf

Respect voor alles om je heen. Alles wat leeft heeft een spirituele essence. Planten, dieren en mensen. Stenen hebben energieën zoals water. Hebt respect voor alles. En dat komt weer bij je terug. Dankbaar voor het water dat we drinken, waar we ons mee baden. Spreek het eens uit, maak er een gewoonte van dank is ook een vorm van respect.

#bhakta #bhaktapiet(er) #respect

Naan brood zelf maken

  • 450 gram bloem
  • 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • half zakje gedroogde gist a 7 gram of verse gist
  • 1 theelepel komijn zaad, roosteren en fijnstampen
  • 2 a 3dl water
  • sesamzaad
  • 2 a 3 eetlepels olie
  • yoghurt

Bereiding.                                                                

Ovenstand 230 Celsius

Bloem zeven met de komijn, voeg dan eerst een klein beetje yoghurt toe een halve beker zo. Doe er ook wat zout bij naar eigen smaak. Goed kneden de olie moet er ook bij. Dan steeds een beetje water toevoegen tot er een soepel deeg ontstaat. Zet het deeg in de kom met een warme vochtige doek er over op een warme plaats voor circa anderhalf uur.  Druk het deeg in , verdeel het in vieren. En maak er een soort ovalen platte schijven van leg ze een geoliede plaat, strooi er wat sesam zaad op. En nog zo een tien minuten laten rijzen. En dan de voorverwarmde oven in voor  circa zes tot acht minuten.

foto onder de CC BY 2.0 het recept alleen met duidelijke naamsvermelding plus een werkende link naar deze pagina.

zondag 9 augustus 2015

Spirituele boodschappen, column

Het belangrijkste over het zien van veren, symbolen. Spirituele boodschappen, in je dagelijkse leven, zo ook nummers. Is dat jij met aandacht aanwezig bent in het moment. En dan pas kunnen boodschappen van buiten af tot je doordringen. Ook hier weer is het erkennen van het zien van voortekens, symbolen en ook cijfers. Dat je gaat inzien dat er gecommuniceerd met je wordt. Door gidsen, engelen, deva's. Die berichten zijn voor jou bestemd! En luister dan naar je intuïtie.  Dan kom je er ook op wat die boodschap betekend voor jou, jij alleen bent degene die weet wat er in jou, en om je heen afspeelt. Het antwoord komt dan uit jou eigen hart, daar kun je al die antwoorden vinden. (En die hogere sturing)! PS vergeet het niet op te schrijven!
#bhakta #piet(er).