woensdag 15 december 2010
Zelf reflectie
donderdag 9 december 2010
Maatschappij. Biologische artikelen in de schappen.
Commentaar
Nu het steeds moeilijker wordt om de mensen hun geld te laten overmaken per pinpas in de supermarkt. Kwam het idee op dat die Biologische winkels het toch wel redelijk gaan doen bij de commercie op. Sommige concerns hebben al hun eigen landerijen (AH), velden voor productie van bijvoorbeeld ijsberg sla (nog niet EKO klaar). En deze concerns hebben in hun ketens van winkels nu behalve Zonnatura producten, biologische artikelen! Nu ik ben ook van biologische origine naar uitleg van mijn oude biologie leraar. Zo u kan begrijpen begreep ik de reclame niet sla en komkommer is toch biologisch het zijn natuur producten. Ik had nog in mijn geheugen of gedachten de oude benaming voor gezonde eerlijke voeding, Biodynamische geteelde gewassen. Zonder gif en kunstmest geen mono culturen en alleen van eigen bodem. Komt het van ver dan is het al tegen de BD natuur in. Dat noemt men dacht ik negatief bijkomende milieu effecten door vervoer en mono teelt. Spanje en Portugal is een eind reizen met een komkommer of krop ijsberg sla naar hier. De ecologische voet afdruk wordt ook groter door het brandstof verbruik, en de arbeidsuren. Van het brandstof gebruik van slechts een vrachtwagen stoken wij een huis warm. Alleen al van deze hoeveelheid diesel of kerosine tijdens het vervoer gebruikt.Ook las ik laats dat de supermarkten een groot aandeel hebben in voedsel verspilling door het weggooien van voedsel of levensmiddelen, teveel ingekocht. Nu deze zijn naar de reclame verantwoord mee aan het denken (voor hun winst). Denk eens aan het karma om het spiritueel uit te drukken. Goed offeren en danken kan schelen op het karma maar doet dit het ook op uw bewustzijn?
zondag 5 december 2010
Reclame snijdt aan 2 kanten
1389 bezoekers
vrijdag 3 december 2010
rode peper en klompen.
dinsdag 30 november 2010
De toegewijde kraai, een vertelling over Sri Raam en Laksman.
Heer Raam wierp een blik op de vogel en vertelde, Laksmana , ik kan dit aan jou verklaren.. Deze kraai, is een toegewijde, en heel toegewijd aan Mij. Deze is zo toegewijd dat deze de hele dag mijn naam reciteert, constant mijn naam op zijn tong heeft. Maar juist nu is deze dorstig, heel dorstig! Maar om het water te drinken moet deze stoppen met het herhalen van mijn naam. En deze vogel kan het niet verdragen om dit te doen. Op zulke wijze was de toewijding van deze kraai voor Heer Raam. Dat deze kraai altijd de naam van Heer Raam bleef herhalen..
woensdag 24 november 2010
Gespot, religieuze en volkskunst
Ik was aan het surfen en zocht naar E boeken. Digitale documenten (pdf) die ik of lees of de download link hiervan op deze of een andere blog publiceer. Kan er niet meer mee doen dan deze boeken over religie en yoga in digitale vorm op deze manier wat meer bekendheid te geven. En dan kom ik leuke dingen tegen.Zoals deze kaart
Ook voor de E Book reader,epub en meer Bhakta Piet(er)
zaterdag 20 november 2010
Vegetarisch eten met vleesvervangers de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden per dag.
1 tot 4 jaar
4 tot 12 jaar
12 tot 20 jaar
Melk (producten)
200 à 300 ml
300 à 450 ml
300 à 450 ml
Kaas
10 gram
10 à 20 gram
20 à 40 gram
Vleesvervangers
of 70 gr tempé / tofu / vleesvervanger
of 50 à 75 gr seitan/ peulvruchten (gaar)
of 25 à 40 gr noten
of 70 gr tempé / tofu / vleesvervanger
of 50 à 75 gr seitan / peulvruchten (gaar)
of 25 à 40 gr noten
of 70 gr tempé / tofu / vleesvervanger
of 50 à 75 gr seitan / peulvruchten (gaar)
of 25 à 40 gr noten
Boter/margarine
20 gr
20 gr
20 gr
Wat hebben volwassenen nodig?
De onderstaande hoeveelheden worden genoemd door het
Voedingscentrum; dit heeft een volwassene dagelijks nodig om gezond te kunnen leven. Bij de vleesvervangers wordt ervan uit gegaan dat deze de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 100 gram vlees vervangen.
Aan bevolen hoeveelheden per dag voor volwassenen
Melk
300 à 450 ml
Kaas
20-40 gram
Vleesvervangers
of 100 gr tempé / tofu / vleesvervanger
of 75-100 gr seitan / peulvruchten (gaar)
of 40 gr noten
Boter/margarine
20 gr
woensdag 17 november 2010
Verse kokosmelk voor saus
ranzig, daarom wordt een beetje zout toegevoegd om het een paar uur lang goed te houden. Een alternatief de kokosmelk met een theelepel mais meel (opgelost in een beetje water, anders gaat het klonteren) te koken. Langzaam verwarmen en blijf tijdens een paar minuten constant roeren. Deze kokossaus is ook nog de volgende dag eetbaar.
Bubuh injin (zwarte rijstpudding)
Recept
Zwarte rijstpudding- Bereidingstijd:
- 30-60 minuten
- Keuken:
- Indonesische keuken
- Smaak:
- Zoet
- Techniek:
- Koken
- Soort gerecht: Dessert Ingrediënten
75 gr. witte kleefrijst
2 pandanbladeren
1 liter water
1 ons bruine basterd suiker
1 blok Santen
Voorbereiding
Spoel beide rijstsoorten goed in ca 2 minuten, onder de lopende, koude kraan.Laat het uitlekken.
Doe 1 liter water met beide soorten rijst en de pandan bladen + het blok Santen en de suiker in een pan met dikke bodem
Laat op matig vuur ca 40 minuten sudderen.
Bereidingswijze
Kruid met een snufje zout.Haal van het vuur af en laat het afkoelen. Is er een toko in uw buurt dan kan u er goela djawa palmsuiker doorheen doen ipv de basterd suiker.De authentieke wijze is deze zoetigheid te offeren. Denk aan uw Godheid en bied het aan, dan smaakt het beter en is ook meer afgekoeld.
Kruimel appel taart
- Techniek:
- Appeltaart
- Soort gerecht: zie boven
Ingrediënten
Appel : 3 zoetzure appels in blokjes gesneden, 4 eetl. suiker, 1 tl kaneel.
Deeg: 150 gram bloem, 125 gram boter, 100 gram suiker, 1 zakje vanille suiker, mespunje zout
Bereidingswijze
De ingrediënten voor appelmengsel door elkaar mengen.De boter met twee messen in stukjes snijden door de bloem.Met de hand met de bloem mengen het een kruimig mengsel is. Dit op de appelmengsel doen.
Bak dit in een voorverwarmde oven een half uur bij 200 graden,
Blacka carob rice pudding
Blacka rijstpudding
- Bereidingstijd:
- 20-30 minuten
- Gang:
- Nagerecht
- Keuken:
- Pieter Franciscus keuken
- Smaak:
- Zoet
- Techniek:
- Koken
- Soort gerecht:
- Nagerecht
Ingrediënten voor 6 personen
* 1 liter volle melk.
* 100 gram suiker.
* 500 gram (arborio) rijst.
* 100 gram carobe poeder.
*..snufje.kaneel. *1 blik zoete gecondenseerde melk
Bereidingswijze
Verwarm de melk met de suiker in een pan met zware bodem op een laag vuurtje. En driekwart van de in de melk opgeloste carobevoeg zodra de melk kookt de rijst toe en kook deze 20 minuten tot hij goed gaar is en alle melk heeft opgenomen.
afhankelijk van de gebruikte rijstsoort zult u er tussendoor wat extra melk moeten toevoegen,of aan het einde van de kooktijd een teveel aan melk afgieten.
voeg de kaneel toe en schep deze zorgvuldig door de rijstpudding.
haal de pan van het vuur en doe de pudding over in een diepe kom.
strooi de rest van de gecondenseerde melk met de opgeloste carobe erin erover en serveer warm. Tip neem wat hete melk om de gecondenseerde melk uit het blik te krijgen en los meteen het kwart carobe toe.
Serveertips
Een echt eigen nagerecht.lekker met geklopte slagroom.
Zelf gemaakte aardbeien saus.
Een saus die vooral koud wordt gegeven bij allerlei puddingen en ijs.
- Bereidingstijd:
- 0-10 minuten
- Keuken: veggie keuken
- Smaak:
- Zoet
- Techniek:
- Eenvoudig
- Soort gerecht:
- Sauzen/dressings
Ingrediënten voor 4 personen Aardbei
(Fragaria) is een geslacht van bloeiende planten
uit de rozenfamilie (Rosaceae),
Bereidingswijze
Maak aardbeien schoon, was ze en maak ze droog. Snijd de aardbeien in stukjes en doe ze met de suiker citroensap en het appelsap in een pan. Breng alles aan de kook en laat de aardbeien op vrij laag vuur tot moes koken. Pureer de aardbeien in een blender of druk ze door een zeef. Laat de saus afkoelen.Tip de steeltjes met blad pas na het wassen verwijderen, dit komt de smaak ten goede.Kruimel taart Nederlands
Ingrediënten voor 6 personen
Voor het deeg
200 gram zelfrijzend bakmeel
125 g rietsuiker
120 g boter in kleine klontjes
Voor de vulling
500 g appels, geschild en in stukjes
80 g suiker
1 zakje vanille suiker 2 theelepels kaneel
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden, heteluchtoven op 180 graden
2. Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker en vanille suiker. Roer de klontjes boter erdoor en en wrijf het mengsel tussen je vingers tot het deeg een kruimelige structuur heeft
3. Meng de appels met de suiker en de kaneel en leg dit in een ingevette lage ovenschaal
4. Strooi de deeg kruimels erover en druk het iets aan
5. Zet de ovenschaal ca. 30 minuten in het midden van de oven. Bak de kruimel taart tot het deeg lichtbruin en krokant is.
Vergeet niet te gedenken, dat elke appel een wonder van de schepping is.Van een zaadje tot boom, van bloem tot een appel.
water uit de kraangezond en milieu vriendelijk,
Voor gemiddeld € 1,50 krijg je in Nederland maar liefst 1.000 liter kraanwater, dat zijn zo’n 5.000 glazen. Kraanwater is dus helemaal niet duur in Nederland wordt er geen chloor of fluor in het water toegevoegd fluor werd in 1973 voor het laats gebruik. De plastic pet flessen de kleine 1/2 liters vooral zijn milieu onvriendelijk en onnodig om dat ons kraan water net zo nat is, en excellent van kwaliteit.
Recept Feta in bladerdeeg vegetarisch
Dit recept is voor vegetarische feta-bladerdeeghapjes. Het is een zeer eenvoudig en gemakkelijk recept om te maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Ingrediënten:
Vegetarische gestremde kazen en verkoop adressen in Nederland .
AH alle biologische kazen
AH Tophat Cheddar
AH zachte roomkaas
AH Westfriese kruidenkaas
Apetina blokjes in pekelwater
Apetina feta in olie
Apetina feta en olijven in olie
Arla Broodzuivel met tzatziki smaak
Arla Broodzuivel met ananas
Arla Broodzuivel Toscana
Arla Danablu 125 gr
Arla Danablu in plakjes
Arla Finello Pizzakaas
Arla Finello Mozzarella Light
Aurora: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
Bastiaansen: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
BioCumulus: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
Biofarm Originele Griekse biologische feta
Bleu de Wolvega blauwschimmelkaas
Boursin Light (waarschijnlijk met knoflook etc)
Boursin Naturel
Boursin Poivre (waarschijnlijk met knoflook etc)
Brodowin mozzarella
Buurackers feta naturel
Buurackers feta tuinkruiden (waarschijnlijk met knoflook etc)
De 3 Geitjes: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
Doolin: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
Enzo mozzarella
Euroshopper brie
Euroshopper kruidenkaas, (waarschijnlijk met knoflook etc)
Groene Koe jong
Groene Koe jong belegen
Hanedoorn feta
Hanedoorn Sheep
Hansketien feta
Hansketien feta basilicum
Hansketien feta rozemarijn
Hooidammer: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
Jumbo, alle biologische kazen
Klaver Fenegeriek
Klaver Mosterd & Peper
Klaver Rucola
Klaver Nagelkaas
Klaver Westfriese Kruiden
Klaver Gember
Klaver Sambal
Klaver Wasabi
Klaver Contadino
Klaver Contadino di Capra
Klaver Olive Oil
Klaver Pesto (waarschijnlijk met knoflook etc)
Klaver Premium
Klaver Noord-Hollandse 50+
Latois cottage cheese (zie recept)
Leerdammer original
Leerdammer lightlife
Leerdammer caractère
Loverendale Jong
Loverendale Jong-belegen
Loverendale Belegen
Loverendale Brandnetel
Loverendale Komijn
Loverendale Tuinkruiden (waarschijnlijk met knoflook etc)
Loverendale Wortel-kruiden (waarschijnlijk met knoflook etc)
Loverendale Fenegriek
Loverendale Jong
Loverendale Brandnetel
Loverendale Komijn
Loverendale Tuinkruiden (waarschijnlijk met knoflook etc)
Loverendale Wortel-kruiden
Loverendale Fenegriek
Loverendale Gouda jong (gepast.)
Loverendale Gouda jong-belegen (gepast.)
Loverendale Gouda belegen (gepast.)
Loverendale Gouda jong (gepast.)
Loverendale Gouda jong-belegen (gepast.)
Loverendale Gouda belegen (gepast.)
Mascarpone
Öma cottage cheese
Öma mozzarella (nakijken of dit van buffelmelk is)
Patria: haloumi
Philadelphia Naturel
Philadelphia Naturel Light
Philadelphia Kruiden
Philadelphia 3-Pepers
Philadelphia Paprika & Kruiden Light (waarschijnlijk met knoflook etc)
Port Salut
Ravenswaard: alle kleine kazen (4-5kg) zijn wel vegetarisch en de grote (10-12kg) niet
Saanenhof: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
Terschellinger: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
Thor Heste feta met groene kruiden (knoflook?)
Trenta
Van Houwelingen: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
Viva Natura - naturel 50+
Viva Natura - honing-klaver
Weerribben: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
Zuiver Zuivel: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
Voor verkoopadressen:
AH: Albert Heijn
Aurora: Aurora
BioCumulus: Groothandel Udea BV
Biofarm: Groothandel De Nieuwe Band
Bleu de Wolvega: Groothandel De Nieuwe Band
Boursin: Boursin
Brodowin: Groothandel Odin
Buurackers: Zorgboerderij Buurackers
Doolin: [onbekend]
Enzo: Aldi
Euroshopper: Albert Heijn
Frico: Frico
Groene Koe: Campina
Hanedoorn: Aurora
Hansketien: Groothandel De Nieuwe Band
Hooidammer: Kaasmakerij Henri Willig BV
Jumbo: Jumbo supermarkten
Klaver: Klaver Kaas BV
Latois: Groothandel Udea BV
Leerdammer: Bel Group Nederland
Loverendale: Loverendale
Öma: [onbekend]
Philadephia: Kraft Foods
Port Salut: Bel Group Nederland
Terschellinger: Biologische kaasfabriek De Terschellinger
Thor Heste: Groothandel De Nieuwe Band
Viva Natura: Aurora
Trenta: Westland Kaasspecialiteiten B.V. en Zijerveld & Veldhuyzen BV
Zuiver Zuivel: Campina
Jumbo supermarkt jonge kaas voorverpakt 400 gram vegetarisch gestremd
Recept. Cous cous bereiden vegetarisch
Bereiden voor 4 personen
1. Kook 500 ml water. Strooi 300 gram couscous in een schaal en schenk het water erop. Laat 5 min. wellen. Roer de korrels met een vork los. En klaar.Recept Gevulde kool bladeren met gerst
75 g gerst
350 ml water
1/2 tl gemalen korianderzaad
1/2 bos gehakte peterselie
1.groene peper
Recept Chili vegetarisch
Ingrediënten
- 300 gram zilvervlies rijst
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 strui bleekselderij gesnipperd
- 1 rode paprika in reepjes
- 2 potten bruine bonen(biologisch, a 360 g)
- 1 pak gezeefde tomaten
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 tl.orogano * 1 verse peper zaadlijsten verwijderen
- 6 eetlepels milde yoghurt naturel (biologisch)
-
Bereiden
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit de olie in een braadpan en bak de bleekselderij lichtbruin. Voeg de paprika toe en bak deze 5 minuten op middelhoog vuur mee (schep regelmatig om). Voeg de bruine bonen met de gezeefde tomaten, komijn, oregano, zout en (vers gesneden) peper toe. Stoof de chili 10 minuten met de deksel schuin op de pan op middelhoog vuur, zonder deze te laten koken. Schep de rijst met de chili in vier kommen en schep er de yoghurt op. Serveer direct. tip neem een klein potje yoghurt en meng er een een eetlepel kerrie door en deze over de kommen of borden tip kijk ook eens op de site bruine bonen verhalen
Recept Griesmeel pudding veganisch
Ingrediënten
Bereidingswijze
De sojamelk met zout, suiker, citroenschil aan de kook brengen. Voeg hieraan toe de amandelen en rozijnen. Voeg de griesmeel toe maar blijf roeren. Ongeveer 7 minuten op zacht vuur door koken, maar steeds blijven roeren. De maizena eerst oplossen in wat sojamelk, en geleidelijk toevoegen.Verwijder de citroenschil en giet de pudding in een met water omgespoelde puddingvorm.
Laat de pudding afkoelen en stort de pudding op een groot bord over.
Traditioneel is serveren met bessensap erover.
u kan ook gewone melk hiervoor nemen.
Recept Aubergine ballen vegetarisch.
750 gram aubergines
2 tl chilivlokken of een verse peper
1 ons geraspte belegen kaas
4 el kikkererwtenmeel, niet afgestreken
1 half bosje gehakte peterselie
2 el bloem
olie om te frituren
- Schil de aubergines en snij ze in de lengte in repen. Kook het in licht gezouten water in een grote pan in ongeveer 20 minuten goed gaar.
- Laat de aubergine repen goed uitlekken en knijp al het vocht er uit. Snij de repen heel klein en doe deze in een grote kom.
- Voeg nu de klein gesneden peper zonder zaad en zaadlijsten toe, de kaas, kikkererwtenmeel en peterselie toe. Kneed het mengsel goed door en zet de schaal afgesloten minimaal een half uur in de koelkast.
- Haal dan de schaal weer uit de koelkast en verdeel de bloem op een bordje. Neem het aubergine mengsel en raai hier ballen van ongeveer 3 centimeter groot en rol ze door de bloem.
- Frituur ze in porties in de hete olie. Gaat prima samen met tomaten pasta saus.bhakta Piet(er)
Recept Peren taart.
Ingrediënten voor 6 personen
Ingrediënten:Voor het deeg:
175 gram meel
75 gram boter
Voor de taart:
1 kg peren geschild en in partjes
75 gram boter
75 gram poedersuiker
100 gram gemalen amandelen
2 eetlepels bloem
4 eetlepels aardbeien jam
Verder heb je nodig een quiche schaal/lage bakvorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng meel en boter tot een korrel deeg, dat het een bal kan vormen. Dek het deeg af met plasticfolie en leg zolang in de koelkast.Schil de peren en snij in partjes. Meng in een kom de boter met de suiker en voeg het amandel meel toe. Rol het deeg uit en leg in de vorm. Schep het amandel mengsel op het deeg en druk de peren netjes in dit mengsel.Bak de taart 15 minuten bij 200 graden. Verlaag dan de oven naar 180 graden en bak dan nog 15 minuten tot het deeg stevig aanvoelt en licht bruin van kleur is.Laat de taart afkoelen op een rooster en warm intussen de jam op in een pannetje. Bestrijk hiermee de taart..bhakta Piet(er)
zondag 7 november 2010
avidyayam antare vartamanah svayam dhirah panditam-manyamanah janghanyamanah pariyanti mudha andhenaiva niyamana yathandhah Katha upanishad 1.2.5
dinsdag 5 oktober 2010
Gedicht Licht
Rond rond rond.
Noten rollen over de grond,
terug naar Aarde's schoot,
zielen terug in de kringloop van leven en dood.
Sneeuw als tijk
bos verandert gelijk als in een schimmig dodenrijk
witte lijkgewaad, ijspegels als naalden
hangen tot op de grond.
De wind ontbloot tot op het bot de grond
alleen de koude doet hiervan kond
bhakta Piet(er)
Spaatje Blauw, gedicht
bubbel, lucht door de stroom heen omhoog
De keel voelt al minder droog,
Recept. Spicy Chili wraps vegetarisch
1 bakje plantaardige vlees vervanger (Jumbo)
1 struik Bleekselderij
1 blikje Tomaten puree
1 zakje gemengde sla (Aldi of budget)
1 pot Kidney bonen of bd Bruine bonen
1 tl Mosterd (Jumbo mosterd zonder azijn)
1 bakje Yoghurt 200 gram of 2dl
1 snufje Koriander
2 tl Paprika
1 gedroogde Chillie (in kleine stukjes breken)of een verse Spaanse peper zonder zaad.
1 el Oregano
( u kan ook Italiaanse kruiden mix nemen voor pasta gerechten en daar nog een halve eetlepel hot paprika bijdoen)
De wraps maakt uzelf omdat de meeste wraps niet vegetarisch zijn en toevoegingen hebben. Maak een deeg met boter, of pannekoeken.
Wij beginnen.De yoghurt met de Koriander mengen met wat Paprika poeder, laat de bonen uitlekken, haal het deksel niet helemaal los, zodat er nog wat vocht inblijft. Zet een koekenpan op het vuur, wat olie erin en bak de al gesneden Bleekselderij die u in plakjes van een halve centimeter heeft gesneden op een snijplank, ik neem aan dat u dan het recept al gelezen heb!Doe hier na een paar minuten de kruiden bij, en laat op een zacht vuur staan tot de Bleekselderij glazig wordt. Voeg dan de plantaardige vleesvervanger toe dit ziet eruit als soep balletjes maar smaakt wel (lichtbruin bakken), en de Chilie of Spaanse peper erbij. En voeg de bonen toe. Alleen verwarmen tot de bonen warm zijn. As extra voor de keur een bikje mais erbij doen, maar dat doe zelf meestal omdat ik denk dat ik te weinig heb klaargemaakt, Yoghurt met Peterselie gemengt als garnering voor het bonenmengsel is ook een eenvoudige en smakelijke combi voor over de wraps, ikzelf doe er een theelepel sambal doorheen. Eet smakelijk.Voor meer Bruine bone recepten en perikelen. www.bruinebonen.blogspot.com