woensdag 15 december 2010

Zelf reflectie

In u zelf, van binnen kijken, in een moment van stilte. Niet overspoeld, verduisterd door gedachten, en negatieve invloeden van buitenaf. Oordeel en vooroordeel strijden door een reeks herinneringen opgeroepen om de macht. Angst, medelijden wat heeft het leven ons gebracht? Een jeugd, met of zonder tuin, een hond die om ons heen rent en kwispelt blij je weer te zien. De kat bij het raam. Die beelden strijden tegen de plicht om te gaan afwassen, koken en boodschappen doen, strafwerk. Hoe was onze jeugd, is die door deze invloeden verlicht of in een wrokkig duister geworpen. Beelden, negatieve invloeden van buiten af jij mag dit niet en wat heb jij daar niet aan. Slettig wat loopt dat kind al met die jongen. De handen die elkaar vasthouden, terwijl zij in  hun onschuld samen naar school wandelen. Wie heeft deze twee op die manier gezien! Ik en zij weten dit. Mijn laatste snoepje, wat ik weggeef aan die ander een vreemde voor je ouders en de mensen in de straten. Waar wij doorheen liepen naar school, en een straat voor de school, zij die mijn hand losliet, anders werd ik gepest, geplaagd, invloeden van buiten af. Programmering, beïnvloedingen. Leren naar een boek vol oorlogen, ziekten en pestilentiën. De Bijbel die mijn zieltje trachtte te boeien, wat wonderwel lukte. Met dood en verderf, strijd met instortende muren en steden, die in vlammen opgingen. Kijk dat waren pas avonturen, en ook ontucht wat het was wist ik toen niet. Maar alleen dat heerlijke niets doen alleen maar te hoeven luisteren. Dit kwam als eerste naar boven, zelf reflectie, naar mijn leven, twijfels? Heb ik wel genoeg gehad! Dat lees ik in steeds in die magazines. Naweeën van de oorlog, een armelijke jeugd, trauma’s onzekerheden. Het is waar, deze worden op het levenspad

donderdag 9 december 2010

Maatschappij. Biologische artikelen in de schappen.

Een nieuwe website over biologische levensmiddelen zal het komende jaar worden ontwikkeld. Fabrikanten, winkels, webwinkels, supermarkten etc. zullen worden benaderd om zich te presenteren op deze site. www.biologischelevensmiddelen.nl
Commentaar
Nu het steeds moeilijker wordt om de mensen hun geld te laten overmaken per pinpas in de supermarkt. Kwam het idee op dat die Biologische winkels het toch wel redelijk gaan doen bij de commercie op. Sommige concerns hebben al hun eigen landerijen (AH), velden voor productie van bijvoorbeeld ijsberg sla (nog niet EKO klaar). En deze concerns hebben in hun ketens van winkels nu behalve Zonnatura producten, biologische artikelen! Nu ik ben ook van biologische origine naar uitleg van mijn oude biologie leraar. Zo u kan begrijpen begreep ik de reclame niet sla en komkommer is toch biologisch het zijn natuur producten. Ik had nog in mijn geheugen of gedachten de oude benaming voor gezonde eerlijke voeding, Biodynamische geteelde gewassen. Zonder gif en kunstmest geen mono culturen en alleen van eigen bodem. Komt het van ver dan is het al tegen de BD natuur in. Dat noemt men dacht ik negatief bijkomende milieu effecten door vervoer en mono teelt. Spanje en Portugal is een eind reizen met een komkommer of krop ijsberg sla naar hier. De ecologische voet afdruk wordt ook groter door het brandstof verbruik, en de arbeidsuren. Van het brandstof gebruik van slechts een vrachtwagen stoken wij een huis warm. Alleen al van deze hoeveelheid diesel of kerosine tijdens het vervoer gebruikt.Ook las ik laats dat de supermarkten een groot aandeel hebben in voedsel verspilling door het weggooien van voedsel of levensmiddelen, teveel ingekocht. Nu deze zijn naar de reclame verantwoord mee aan het denken (voor hun winst). Denk eens aan het karma om het spiritueel uit te drukken. Goed offeren en danken kan schelen op het karma maar doet dit het ook op uw bewustzijn?

zondag 5 december 2010

Reclame snijdt aan 2 kanten

Bij het ontstaan van de moderne industriële maatschappij werd een snelle afzet van grote aantallen massa producten, door een degelijke beïnvloeding van de wensen van consumenten, steeds meer nodig geacht. Reclame, en in een breder verband marketing, voldeden aan die noodzaak. Daarmee versterkten zij in niet geringe mate de verdere groei van de industriële maatschappij, en leidden volgens velen tot het ontstaan van massa of eenheid in consumeren: het zinloze bevredigen van onechte wensen die door de reclame (industrie) zijn aangepraat. Tegen deze manier van het onderbewustzijn manipuleren, met beeld in reclame is ook van meet af aan bezwaar gemaakt, het sterkst nog aan het eind van de jaren zestig, toen ook de  vergaande manipulatie door de reclamemakers werden doorzien, door onder meer Vance Packard die daarover enkele boeken schreef. Ook wordt reclamemakers gewetenloosheid verweten, omdat zij altijd bereid zijn om reclame voor welk product dan ook te maken, op welke manier dan ook - zo werd er jarenlang reclame gemaakt voor sigaretten met de claim dat roken gezond zou zijn of u aantrekkelijk maakt; of dat kant en klaar producten gezond zijn. Intussen is reclame een complete media vorm,“volkomen onmisbaar geworden“, eigenlijk gemaakt voor diezelfde internationale concerns en ondernemers. Ook voor diensten van de overheid wordt tegenwoordig reclame gemaakt.
1389 bezoekers

vrijdag 3 december 2010

rode peper en klompen.

voorbeeld Wat is het verschil, achter de wolken schijnt altijd de zon. Karel de Grote zei in mijn koninkrijk schijnt altijd de zon. Dit is in contrast met de heilige geschriften, in het eeuwig koninkrijk is het alleen maar altijd licht , maar hier op aarde ook, volgens Karel de Grote dan. Vreemde hiervan is dat ik dat nooit echt begrepen hebt, de aarde is een bol. Niet zo glad als een pingpong bal, maar een bol. Naar mijn mening zit ik rechtop! En niet ondersteboven!  Dit vond ik als kind al vreemd. Het is me weleens uitgelegd, maar teken is een cirkel, en dan op de vier windstreken een kruisje aan de buiten zijden. En nu bent u het bovenste kruisje of x. Voor uw gemoedsrust moet u zich maar even indenken dat ik tijdens     mijn yoga asana een hoofd stand maakt

dinsdag 30 november 2010

De toegewijde kraai, een vertelling over Sri Raam en Laksman.

Op een dag liepen Heer Raam en Laksmana langs de oevers van het meer Pampa. Laksmana zag aan de overzijde van van het meer een grote kraai, die zich heel vreemd gedroeg. De kraai liep naar het water toe, keek naar het water boog zijn kop. En rende dan terug naar het bos, zonder te drinken.. Laksmana zag de kraai dit keer op keer doen. Laksmana die een groot respect had voor zijn broer Heer Raam zijn mening. Broer Raam. Broer Raam waarom vertoont deze kraai zo een vreemd gedrag? Waarom zou deze vogel nu zoiets doen?
Heer Raam wierp een blik op de vogel en vertelde, Laksmana , ik kan dit aan jou verklaren.. Deze kraai, is een toegewijde, en heel toegewijd aan Mij. Deze is zo toegewijd dat deze de hele dag mijn naam reciteert, constant mijn naam op zijn tong heeft. Maar juist nu is deze dorstig, heel dorstig! Maar om het water te drinken moet deze stoppen met het herhalen van mijn naam. En deze vogel kan het niet verdragen om dit te doen. Op zulke wijze was de toewijding van deze kraai voor Heer Raam. Dat deze kraai altijd de naam van Heer Raam bleef herhalen..

woensdag 24 november 2010

Gespot, religieuze en volkskunst


scan0012gevonden op de speurtoct naar benodigdheden voor mijn boekje
Ik was aan het surfen en zocht naar E boeken. Digitale documenten (pdf) die ik of lees of de download link hiervan op deze of een andere blog publiceer. Kan er niet meer mee doen dan deze boeken over religie en yoga in digitale vorm op deze manier wat meer bekendheid te geven. En dan kom ik leuke dingen tegen.Zoals deze kaart
Ook voor de E Book reader,epub en meer Bhakta Piet(er)

zaterdag 20 november 2010

Vegetarisch eten met vleesvervangers de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden per dag.

Tabel 1 - Aanbevolen hoeveelheden per dag voor kinderen
1 tot 4 jaar
4 tot 12 jaar
12 tot 20 jaar
Melk (producten)
200 à 300 ml
300 à 450 ml
300 à 450 ml
Kaas
10 gram
10 à 20 gram
20 à 40 gram
Vleesvervangers
of 70 gr tempé / tofu / vleesvervanger
of 50 à 75 gr seitan/ peulvruchten (gaar)
of 25 à 40 gr noten
of 70 gr tempé / tofu / vleesvervanger
of 50 à 75 gr seitan / peulvruchten (gaar)
of 25 à 40 gr noten 

of 70 gr tempé / tofu / vleesvervanger
of 50 à 75 gr seitan / peulvruchten (gaar)
of 25 à 40 gr noten
Boter/margarine
20 gr
20 gr
20 gr
Wat hebben volwassenen nodig?
De onderstaande hoeveelheden worden genoemd door het
Voedingscentrum; dit heeft een volwassene dagelijks nodig om gezond te kunnen leven. Bij de vleesvervangers wordt ervan uit gegaan dat deze de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 100 gram vlees vervangen.
Aan bevolen hoeveelheden per dag voor volwassenen
Melk
300 à 450 ml
Kaas
20-40 gram
Vleesvervangers
of 100 gr tempé / tofu / vleesvervanger
of 75-100 gr seitan / peulvruchten (gaar)
of 40 gr noten
Boter/margarine
20 gr

woensdag 17 november 2010

Verse kokosmelk voor saus

Neem een kokosnoot en slaat er een gat, laat het sap in een bak lopen in Verse kokosmelk wordt snel
bhakta Piet(er) vegetarische recepten
ranzig, daarom wordt een beetje zout toegevoegd om het een paar uur lang goed te houden. Een alternatief  de kokosmelk met een theelepel mais meel (opgelost in een beetje water, anders gaat het klonteren) te koken. Langzaam verwarmen en blijf tijdens een paar minuten constant roeren. Deze kokossaus is ook nog de volgende dag eetbaar.

Bubuh injin (zwarte rijstpudding)

Recept
Zwarte rijstpudding
Bereidingstijd:
30-60 minuten
Keuken:
Indonesische keuken
Smaak:
Zoet
Techniek:
Koken
Soort gerecht: Dessert                                                                              Ingrediënten
110 gr. zwarte kleefrijst
75 gr. witte kleefrijst
2 pandanbladeren
1 liter water
1 ons bruine basterd suiker
1 blok Santen

Voorbereiding

Spoel beide rijstsoorten goed in ca 2 minuten, onder de lopende, koude kraan.
Laat het uitlekken.
Doe 1 liter water met beide soorten rijst en de pandan bladen + het blok Santen en de suiker in een pan met dikke bodem
Laat op matig vuur ca 40 minuten sudderen.

Bereidingswijze

Kruid met een snufje zout.
Haal van het vuur af en laat het afkoelen. Is er een toko in uw buurt dan kan u er goela djawa palmsuiker doorheen doen ipv de basterd suiker.De authentieke wijze is deze zoetigheid te offeren. Denk aan uw Godheid en bied het aan, dan smaakt het beter en is ook meer afgekoeld.

Kruimel appel taart






Techniek:
Appeltaart
Soort gerecht: zie boven

Ingrediënten
Appel : 3 zoetzure appels in blokjes gesneden, 4 eetl. suiker, 1 tl kaneel.
Deeg: 150 gram bloem, 125 gram boter, 100 gram suiker, 1 zakje vanille suiker, mespunje zout

Bereidingswijze

De ingrediënten voor appelmengsel door elkaar mengen.De boter met twee messen in stukjes snijden door de bloem.  
Met de hand met de bloem mengen het een kruimig mengsel is. Dit op de appelmengsel doen.
Bak dit in een voorverwarmde oven een half uur bij 200 graden,

Blacka carob rice pudding

Blacka rijstpudding
Bereidingstijd:
20-30 minuten
Gang:
Nagerecht
Keuken:
Pieter Franciscus keuken
Smaak:
Zoet
Techniek:
Koken
Soort gerecht:
Nagerecht


Ingrediënten voor 6 personen
* 1 liter volle melk.
* 100 gram suiker.
* 500 gram (arborio) rijst.
* 100 gram carobe poeder.
*..snufje.kaneel.    *1 blik zoete gecondenseerde melk

Bereidingswijze

Verwarm de melk met de suiker in een pan met zware bodem op een laag vuurtje. En driekwart van de in de melk opgeloste carobe
voeg zodra de melk kookt de rijst toe en kook deze 20 minuten tot hij goed gaar is en alle melk heeft opgenomen.
afhankelijk van de gebruikte rijstsoort zult u er tussendoor wat extra melk moeten toevoegen,of aan het einde van de kooktijd een teveel aan melk afgieten.
voeg de kaneel  toe en schep deze zorgvuldig door de rijstpudding.
haal de pan van het vuur en doe de pudding over in een diepe kom.
strooi de rest van de gecondenseerde melk met de opgeloste carobe erin  erover en serveer warm. Tip neem wat hete melk om de gecondenseerde melk uit het blik te krijgen en los meteen het kwart carobe toe.

Serveertips

Een echt eigen nagerecht.
lekker met geklopte slagroom.

Zelf gemaakte aardbeien saus.

 
Een saus die vooAardbei_plantral koud wordt gegeven bij allerlei puddingen en ijs.
Bereidingstijd:
0-10 minuten
Keuken:                                                                            veggie keuken
Smaak:
Zoet
Techniek:
Eenvoudig
Soort gerecht:
Sauzen/dressings

Ingrediënten voor 4 personen                                             Aardbei
                                                                                              (Fragaria)                                                                                 is een geslacht van bloeiende planten
                                                                   uit de rozenfamilie (Rosaceae),  



  • 2 el citroensap
  • 2 el appelsap
  • 50 gram suiker
  • Hulpmiddelen Staafmixer

    Bereidingswijze

    Maak aardbeien schoon, was ze en maak ze droog. Snijd de aardbeien in stukjes en doe ze met de suiker citroensap en het appelsap in een pan. Breng alles aan de kook en laat de aardbeien op vrij laag vuur tot moes koken. Pureer de aardbeien in een blender of druk ze door een zeef. Laat de saus afkoelen.Tip de steeltjes met blad pas na het wassen verwijderen, dit komt de smaak ten goede.
  • Kruimel taart Nederlands

    Ingrediënten voor 6 personen09-appel-28-keuleman-kl[1]-767056

    Voor het deeg
    200 gram zelfrijzend bakmeel
    125 g rietsuiker
    120 g boter in kleine klontjes
    Voor de vulling
    500 g appels, geschild en in stukjes
    80 g suiker
    1 zakje vanille suiker                                  2 theelepels kaneel

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden, heteluchtoven op 180 graden
    2. Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker en vanille suiker. Roer de klontjes boter erdoor en en wrijf het mengsel tussen je vingers tot het deeg een kruimelige structuur heeft
    3. Meng de appels met de suiker en de kaneel en leg dit in een ingevette lage ovenschaal
    4. Strooi de deeg kruimels erover en druk het iets aan
    5. Zet de ovenschaal ca. 30 minuten in het midden van de oven. Bak de kruimel taart tot het deeg lichtbruin en krokant is.

    Vergeet niet te gedenken, dat elke appel een wonder van de schepping is.Van een zaadje tot boom, van bloem tot een appel.

    water uit de kraangezond en milieu vriendelijk,

    Voor gemiddeld € 1,50 krijg je in Nederland maar liefst 1.000 liter kraanwater, dat zijn zo’n 5.000 glazen. Kraanwater is dus helemaal niet duur in Nederland wordt er geen chloor of fluor in het water toegevoegd fluor werd in 1973 voor het laats gebruik. De plastic pet flessen de kleine 1/2 liters vooral zijn milieu onvriendelijk en onnodig om dat ons kraan water net zo nat is, en excellent van kwaliteit.

    Recept Feta in bladerdeeg vegetarisch


    Dit recept is voor vegetarische feta-bladerdeeghapjes. Het is een zeer eenvoudig en gemakkelijk recept om te maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Ingrediënten:


     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     - 1 pakje diepvries bladerdeeg                                                                                                                          - 200 gram feta (vegetarisch gestremd, halal)                                                                                                      - Een handvol gehakte peterselie 
     Instructies: 
    1. Laat zoveel plakjes bladerdeeg ontdooien als je wilt maken.                                                                     2. Prak de feta met een vork tot kleine kruimels in een kom.                                                                            3. Roer de gehakte peterselie door de feta.                                                                                                     4. Leg een schep van het feta-peterseliemengsel op elk plakje bladerdeeg.                                                      5. Vouw de bladerdeegplakjes dicht en plak de randjes vast met water. 
    6. Druk de randen dicht met een vork, zodat er strepen ontstaan. 
    7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. 
    8. Bak de hapjes ongeveer 15 minuten, of totdat ze goudbruin zijn. 
     Eet smakelijk! Je kunt de vegetarische gestremde feta vinden bij Turkse of Marokkaanse winkels, vaak in blikken van een kilogram voor minder dan 5 euro. Deze kaas blijft na opening lang goed, omdat het in zout water wordt bewaard.

    Vegetarische gestremde kazen en verkoop adressen in Nederland .

    In Nederland verkrijgbare vegetarische kazen..Ik vond de vermelding van de adressen en verkooppunten voor vegetarische gestremde kaas belangrijk genoeg voor de blog, als u er meer weet gaarne een berichtje.ps Ook met kruiden knoflook en bieslook, het staat ook aangegeven op de verpakking
    AH alle biologische kazen
    AH Tophat Cheddar
    AH zachte roomkaas
    AH Westfriese kruidenkaas
    Apetina blokjes in pekelwater
    Apetina feta in olie
    Apetina feta en olijven in olie
    Arla Broodzuivel met tzatziki smaak
    Arla Broodzuivel met ananas
    Arla Broodzuivel Toscana
    Arla Danablu 125 gr
    Arla Danablu in plakjes
    Arla Finello Pizzakaas
    Arla Finello Mozzarella Light
    Aurora: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    Bastiaansen: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    BioCumulus: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    Biofarm Originele Griekse biologische feta
    Bleu de Wolvega blauwschimmelkaas
    Boursin Light (waarschijnlijk met knoflook etc)
    Boursin Naturel
    Boursin Poivre (waarschijnlijk met knoflook etc)
    Brodowin mozzarella
    Buurackers feta naturel
    Buurackers feta tuinkruiden (waarschijnlijk met knoflook etc)
    De 3 Geitjes: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    Doolin: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    Enzo mozzarella
    Euroshopper brie
    Euroshopper kruidenkaas, (waarschijnlijk met knoflook etc)
    Groene Koe jong
    Groene Koe jong belegen
    Hanedoorn feta
    Hanedoorn Sheep
    Hansketien feta
    Hansketien feta basilicum
    Hansketien feta rozemarijn
    Hooidammer: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    Jumbo, alle biologische kazen
    Klaver Fenegeriek
    Klaver Mosterd & Peper
    Klaver Rucola
    Klaver Nagelkaas
    Klaver Westfriese Kruiden
    Klaver Gember
    Klaver Sambal
    Klaver Wasabi
    Klaver Contadino
    Klaver Contadino di Capra
    Klaver Olive Oil
    Klaver Pesto (waarschijnlijk met knoflook etc)
    Klaver Premium
    Klaver Noord-Hollandse 50+
    Latois cottage cheese (zie recept)
    Leerdammer original
    Leerdammer lightlife
    Leerdammer caractère
    Loverendale Jong
    Loverendale Jong-belegen
    Loverendale Belegen
    Loverendale Brandnetel
    Loverendale Komijn
    Loverendale Tuinkruiden (waarschijnlijk met knoflook etc)
    Loverendale Wortel-kruiden (waarschijnlijk met knoflook etc)
    Loverendale Fenegriek
    Loverendale Jong
    Loverendale Brandnetel
    Loverendale Komijn
    Loverendale Tuinkruiden (waarschijnlijk met knoflook etc)
    Loverendale Wortel-kruiden
    Loverendale Fenegriek
    Loverendale Gouda jong (gepast.)
    Loverendale Gouda jong-belegen (gepast.)
    Loverendale Gouda belegen (gepast.)
    Loverendale Gouda jong (gepast.)
    Loverendale Gouda jong-belegen (gepast.)
    Loverendale Gouda belegen (gepast.)
    Mascarpone
    Öma cottage cheese
    Öma mozzarella (nakijken of dit van buffelmelk is)
    Patria: haloumi
    Philadelphia Naturel
    Philadelphia Naturel Light
    Philadelphia Kruiden
    Philadelphia 3-Pepers
    Philadelphia Paprika & Kruiden Light (waarschijnlijk met knoflook etc)
    Port Salut
    Ravenswaard: alle kleine kazen (4-5kg) zijn wel vegetarisch en de grote (10-12kg) niet
    Saanenhof: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    Terschellinger: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    Thor Heste feta met groene kruiden (knoflook?)
    Trenta
    Van Houwelingen: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    Viva Natura - naturel 50+
    Viva Natura - honing-klaver
    Weerribben: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    Zuiver Zuivel: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de smeerkazen
    Voor verkoopadressen:
    AH: Albert Heijn
    Aurora: Aurora
    BioCumulus: Groothandel Udea BV
    Biofarm: Groothandel De Nieuwe Band
    Bleu de Wolvega: Groothandel De Nieuwe Band
    Boursin: Boursin
    Brodowin: Groothandel Odin
    Buurackers: Zorgboerderij Buurackers
    Doolin: [onbekend]
    Enzo: Aldi
    Euroshopper: Albert Heijn
    Frico: Frico
    Groene Koe: Campina
    Hanedoorn: Aurora
    Hansketien: Groothandel De Nieuwe Band
    Hooidammer: Kaasmakerij Henri Willig BV
    Jumbo: Jumbo supermarkten
    Klaver: Klaver Kaas BV
    Latois: Groothandel Udea BV
    Leerdammer: Bel Group Nederland
    Loverendale: Loverendale
    Öma: [onbekend]
    Philadephia: Kraft Foods
    Port Salut: Bel Group Nederland
    Terschellinger: Biologische kaasfabriek De Terschellinger
    Thor Heste: Groothandel De Nieuwe Band
    Viva Natura: Aurora
    Trenta: Westland Kaasspecialiteiten B.V. en Zijerveld & Veldhuyzen BV
    Zuiver Zuivel: Campina
    Jumbo supermarkt jonge kaas voorverpakt 400 gram vegetarisch gestremd

    Recept. Cous cous bereiden vegetarisch

    Bereiden voor 4 personen

    1. Kook 500 ml water. Strooi 300 gram couscous in een schaal en schenk het water erop. Laat 5 min. wellen. Roer de korrels met een vork los. En klaar.

    Recept Gevulde kool bladeren met gerst

    wat grote koolbladeren                                                                                         2 rode paprika's
    75 g gerst
    350 ml water
    1/2 tl gemalen korianderzaad
    1/2 bos gehakte peterselie
    1.groene peper

  • Spoel de gerst goed onder stromend water in een zeef, breng het water aan de kook
  • Kook de gerst in ongeveer een klein uur op een klein pitje met deksel op de pan, doe even voor tijd de koolbladeren er boven op. Laat na het koken de gerst even uitstomen, met het gas  uit en een schone theedoek tussen deksel en pan
  • Vet een ovenschaaltje waar minimaal 4 koolrollen inpassen in en verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden
  • Snij de paprika's in de lengte in repen en verwijder de steel en zaadlijsten en zaadjes. 
  • Doe de gekookte gerst in een schaaltje en voeg de peper, peterselie en het gemalen korianderzaad toe. Meng deze goed door elkaar
  • Verdeel het gerstmengsel in 4 leg deze op de kool bladeren rol de paprika mee en rol of vouw ze verder dicht .
  • Leg de gevulde kool bladeren voorzichtig in de ingevette ovenschaal
  • Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 10 tot 15 minuten goed garen Zet dan de oven uit en laat de schaal met de kool rollen nog ze 10 minuten staan.
  • Tip houdt 5 a 6 grote kool bladeren voor dit hoofd gerecht apart,groen of rood maakt niet uit, en haal de dikke nerf er gedeeltelijk uit. ps  Als u rode kool bladeren gebruikt dan groene paprika. Dit recept is creatief eigendom en alleen voor privé en familie gebruik.
  • Recept Chili vegetarisch

    Ingrediënten

    • 300 gram zilvervlies rijst
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1/2 strui bleekselderij gesnipperd
    • 1 rode paprika  in reepjes
    • 2 potten bruine bonen(biologisch, a 360 g)
    • 1 pak gezeefde tomaten
    • 2 theelepels gemalen komijn
    • 2 tl.orogano                                                                                                      * 1 verse peper zaadlijsten verwijderen
    • 6 eetlepels milde yoghurt naturel (biologisch)
    1. Bereiden

      Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit de olie in een braadpan en bak de bleekselderij lichtbruin. Voeg de paprika toe en bak deze 5 minuten op middelhoog vuur mee (schep regelmatig om). Voeg de bruine bonen met de gezeefde tomaten, komijn, oregano, zout en (vers gesneden) peper toe. Stoof de chili 10 minuten met de deksel schuin op de pan op middelhoog vuur, zonder deze te laten koken. Schep de rijst met de chili in vier kommen en schep er de yoghurt op. Serveer direct. tip neem een klein potje yoghurt en meng er een een eetlepel kerrie door en deze over de kommen of borden   tip kijk ook eens op de site  bruine bonen verhalen
    b.d. bonen kosten in de supermarkt 69 cent echt biodynamische onbespoten bonen!

    Recept Griesmeel pudding veganisch


    Image result for griesmeelpudding1 liter melk, mespuntje zout, citroenschilletje, 60 g suiker, 100 g griesmeel, rozijnen, geschaafde amandelen, 1 tl maizena.

    Ingrediënten

    Bereidingswijze

    De sojamelk met zout, suiker, citroenschil aan de kook brengen. Voeg hieraan toe de amandelen en rozijnen. Voeg de griesmeel toe maar blijf roeren. Ongeveer 7 minuten op zacht vuur door koken, maar steeds blijven roeren. De maizena eerst oplossen in wat sojamelk, en geleidelijk toevoegen.
    Verwijder de citroenschil en giet de pudding in een met water omgespoelde puddingvorm.
    Laat de pudding afkoelen en stort de pudding op een groot bord over.
    Traditioneel is serveren met bessensap erover.
    u kan ook gewone melk hiervoor nemen.

    Recept Aubergine ballen vegetarisch.

    Als bijgerecht
    750 gram aubergines
    2 tl  chilivlokken of een verse peper
    1 ons  geraspte belegen kaas
    4 el kikkererwtenmeel, niet afgestreken
    1 half bosje gehakte peterselie
    2 el bloem
    olie om te frituren
    • Schil de aubergines en snij ze in de lengte in repen. Kook het in licht gezouten water in een grote pan in ongeveer 20 minuten goed gaar.
    • Laat de aubergine repen goed uitlekken en knijp al het vocht er uit. Snij de repen heel klein en doe deze in een grote kom.
    • Voeg nu de klein gesneden peper zonder zaad en zaadlijsten toe, de kaas, kikkererwtenmeel en peterselie toe. Kneed het mengsel goed door en zet de schaal afgesloten minimaal een half uur in de koelkast.
    • Haal dan de schaal weer uit de koelkast en verdeel de bloem op een bordje. Neem het aubergine mengsel en raai hier ballen van ongeveer 3 centimeter groot en rol ze door de bloem.
    • Frituur ze in porties in de hete olie. Gaat prima samen  met tomaten pasta saus.bhakta Piet(er)

    Recept Peren taart.

    Ingrediënten voor 6 personen

    Pyrus%20communis%201 Ingrediënten:
    Voor het deeg:
    175 gram meel
    75 gram boter
    Voor de taart:
    1 kg peren geschild en in partjes
    75 gram boter
    75 gram poedersuiker
    100 gram gemalen amandelen
    2 eetlepels bloem
    4 eetlepels aardbeien jam
    Verder heb je nodig een quiche schaal/lage bakvorm

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng meel en boter tot een korrel deeg, dat het een bal kan vormen. Dek het deeg af met plasticfolie en leg zolang in de koelkast.Schil de peren en snij in partjes. Meng in een kom de boter met de suiker en voeg het amandel meel toe. Rol het deeg uit en leg in de vorm. Schep het amandel mengsel op het deeg en druk de peren netjes in dit mengsel.Bak de taart 15 minuten bij 200 graden. Verlaag dan de oven naar 180 graden en bak dan nog 15 minuten tot het deeg stevig aanvoelt en licht bruin van kleur is.Laat de taart afkoelen op een rooster en warm intussen de jam op in een pannetje. Bestrijk hiermee de taart.
    .bhakta Piet(er)

    zondag 7 november 2010

    avidyayam antare vartamanah svayam dhirah panditam-manyamanah janghanyamanah pariyanti mudha andhenaiva niyamana yathandhah Katha upanishad 1.2.5

    Zoals de Katha Upanisad (1.2.5) verteld, avidyayam antare vartamanah svayam dhirah panditam-manyamanah janghanyamanah pariyanti mudha andhenaiva niyamana yathandhah "Gevangen in de greep van ontwetendheid, zelfbenoemde experts zichzelf bescouwend als geleerde autoriteiten.Zij wandelen over deze verdwaasd als een blinde die geleid wordt door een blinde Caught in the grip of ignorance, self-proclaimed experts consider themselves learned authorities. They wander about this world befooled, like the blind leading the blind.""

    dinsdag 5 oktober 2010

    Gedicht Licht

    Licht dat valt als cirkels op de met bladeren bedekte grond.
    Rond rond rond.
    Noten rollen over de grond,
    terug naar Aarde's schoot,
    zielen terug in de kringloop van leven en dood.
    Sneeuw als tijk
    bos verandert gelijk als in een schimmig dodenrijk
    witte lijkgewaad, ijspegels als naalden
    hangen tot op de grond.
    De wind ontbloot tot op het bot de grond
    alleen de koude doet hiervan kond
    bhakta Piet(er)

    Spaatje Blauw, gedicht

    Flonkert in het glas
    bubbel, lucht door de stroom heen omhoog
    De keel voelt al minder droog,

    Recept. Spicy Chili wraps vegetarisch

    Benodigheden,
    1 bakje plantaardige vlees vervanger (Jumbo)
    1 struik Bleekselderij
    1 blikje Tomaten puree
    1 zakje gemengde sla (Aldi of budget)
    1 pot Kidney bonen of bd Bruine bonen
    1 tl Mosterd (Jumbo mosterd zonder azijn)
    1 bakje Yoghurt 200 gram of 2dl
    1 snufje Koriander
    2 tl Paprika
    1 gedroogde Chillie (in kleine stukjes breken)of een verse Spaanse peper zonder zaad.
    1 el Oregano
    ( u kan ook Italiaanse kruiden mix nemen voor pasta gerechten en daar nog een halve eetlepel hot paprika bijdoen)
    De wraps maakt uzelf omdat de meeste wraps niet vegetarisch zijn en toevoegingen hebben. Maak een deeg met boter, of pannekoeken.
    Wij beginnen.De yoghurt met de Koriander mengen met wat Paprika poeder, laat de bonen uitlekken, haal het deksel niet helemaal los, zodat er nog wat vocht inblijft. Zet een koekenpan op het vuur, wat olie erin en bak de al gesneden Bleekselderij die u in plakjes van een halve centimeter heeft gesneden op een snijplank, ik neem aan dat u dan het recept al gelezen heb!Doe hier na een paar minuten de kruiden bij, en laat op een zacht vuur staan tot de Bleekselderij glazig wordt. Voeg dan de plantaardige vleesvervanger toe dit ziet eruit als soep balletjes maar smaakt wel (lichtbruin bakken), en de Chilie of Spaanse peper erbij. En voeg de bonen toe. Alleen verwarmen tot de bonen warm zijn. As extra voor de keur een bikje mais erbij doen, maar dat doe zelf meestal omdat ik denk dat ik te weinig heb klaargemaakt, Yoghurt met Peterselie gemengt als garnering voor het bonenmengsel is ook een eenvoudige en smakelijke combi voor over de wraps, ikzelf doe er een theelepel sambal doorheen. Eet smakelijk.Voor meer Bruine bone recepten en perikelen. www.bruinebonen.blogspot.com