vrijdag 26 juni 2015

Wraps met kaas en groenten, vegetarisch recept

Geschikt voor 4 personen.

Tip: 250 gr plakjes kaas (veg gestremd bij de Turkse of Marokkaanse winkel) kost circa € 1,99                                                                                                                   ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 200 ml kraanwater
  • 1-2 eetl (olijf)olie
  • 300 gr wortels
  • 1/2 spitskool of een andere koolsoort
  • 100 gr plakjes kaas

    Bereiding:

Meng de bloem water, plus de olie met een snufje zout in een kom tot een bal. Kneed goed door en laat 30 minuten rusten onder een vochtige doek.

Was de groenten en schrap en snijd de wortels fijn. Was en snijd ook de spitskool fijn. Doe nu ook de kruiden bij de gesneden groenten. En in de pan, laat op laag vuur garen.

Bestrooi een schoongemaakte aanrecht met wat bloem. Kneed de deegbal nog eens goed door. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen. Rol de wraps uit en bak ze in een koekenpan zonder boter of olie bruin aan beide kanten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een wrap, leg die bij voorkeur op een bakplaat met bakpapier er op neer en schep de groente op de wraps. Bedek ze met een plakje kaas. En leg er nog een wrap op. Dan in de oven bakken tot de kaas gesmolten is.

Als u liever zelfrijzend bakmeel wilt gebruiken dan kan dat ook dan dezelfde hoeveelheid . En na het dooreenkneden na 30 minuten nog een keer laten rijzen.

En u kan ze offreren, aanbieden met wat salade,

#bhaktaPiet(er) #bhakta #vegetarisch #recepten

donderdag 25 juni 2015

Graan is een verzamelnaam

Graan is een verzamelnaam voor eenzaadlobbige cultuurgewassen die samen wereldwijd de belangrijkste voedingsbron voor de mens vormen.
De groep bevat onder andere:
gerst
gierst
haver
maïs
rogge
tarwe
triticale of tarwerogge
rijst
spelt
emmertarwe
Boekweit wordt als cultuurgewas wel eens tot de granen gerekend, maar dit is niet correct. Het is geen gras en zelfs geen eenzaadlobbige, maar een duizendknoop

donderdag 30 april 2015

Brandnetels wieden en dan vanavond verse soep.

Brandnetel soep, het is er weer de tijd voor, verse brandnetels. De jonge topjes zijn een echte delicatesse, vol vitamine en mineralen. Je hebt er een half emmertje voor nodig. Of zo een kinderemmertje, ik weeg het nooit af vandaar. en wat meer maakt niet echt uit. Je neemt voor 4 personen een a twee  vegetarische groentebouillon tabletten voor anderhalf liter. Dit vermeld ik even omdat dit de hoofd bestanddelen zijn, eigenlijk voor elke soep.
Ingrediënten
Veg bouillonblokjes voor anderhalf liter water
Een halve emmer brandnetel topjes
40 a 50 gram boter, of vega margerine
1 potje crème fraise of soja melk.
3 aardappels (bloemige in blokjes)
zout en peper naar smaak.
1 a 2 stengels bleekselderij ook naar smaak.
Bereiding
De bouillon blokjes voor anderhalf liter in een liter aan de kook brengen zet het alvast op half hoog vuur op. Was de brandnetel topjes, en snijd ze bij voorkeur met keuken handschoenen aan heel klein. Smelt de boter of margarine in de pan, de al in blokjes gesneden aardappelen erin rondom bakken plus de bleekselderij, alleen naar smaak erbij. Dan de bouillon met  de brandnetels erbij. En de peper, deksel er op plus minus 8 a 10 minuten op half vuur door laten pruttelen, dus net aan de kook. Tot de aardappelen uiteen vallen. En als de groenten gaar zijn even pureren. En de crème fraise erbij, of de sojamelk. In het originele recept zoals ik het leerde kennen werd de knoflook pers niet gespaard. Maar  in de yogi keuken wordt het niet gebruik maar asatoefida of hing genaamd hiervan een halve theelepel als jij dit normaal ook gebruikt. Ikzelf laat het helemaal weg, of je moet last van winderigheid hebben want daar werkt het goed tegen. bhakta Piet(er)n #bhakta