Klesha's een samenvatring

 Klesha's: De wortels van het lijden naar de  yoga filosofie.

Klesha's zijn in de yogafilosofie de oorzaken van lijden. Ze worden gezien als mentale vergiften die ons vertroebelen en ons afhouden van ware geluk. In dit blogartikel bespreken we de vijf klesha's in gewone taal, zodat je ze beter kunt begrijpen en herkennen in je eigen leven.

De vijf klesha's zijn:

 1. Avidya: Onwetendheid. Dit is de basis van alle klesha's. Het is de onwetendheid over onze ware aard, de aard van de werkelijkheid en de werking van karma.
 2. Asmita: Egoïsme. Dit is het gevoel van een afgescheiden "ik" te zijn. Het egoïsme zorgt ervoor dat we ons identificeren met onze gedachten, gevoelens en emoties, en dat we de wereld zien als "ik" versus "de ander".
 3. Raga: Gehechtheid. Dit is de ongezonde gehechtheid aan mensen, dingen, of ideeën. Gehechtheid zorgt ervoor dat we bang zijn om dingen, personen te verliezen en dat we vasthouden aan dingen die we niet kunnen controleren.
 4. Dvesha: Afkeer. Dit is de afkeer van dingen die we onaangenaam vinden. Afkeer kan zich uiten als angst, woede, of haat.
 5. Abhinivesha: Angst voor de dood. Dit is de diepste klesha, en het is de angst voor het onbekende. Angst voor de dood kan ons leven beheersen en ons ervan weerhouden om risico's te nemen en voluit te leven.

Hoe herken je klesha's in je leven?

Klesha's manifesteren zich in onze gedachten, gevoelens en acties. We kunnen ze herkennen door te letten op:

 • Negatieve gedachtenpatronen: Piekeren, obsessieve gedachten, innerlijke kritiek.
 • Moeilijke emoties: Angst, woede, verdriet, jaloezie, gehechtheid.
 • Ongezond gedrag: Verslaving, uitstelgedrag, overmatig eten, perfectionisme.

Hoe kun je jouw klesha's overwinnen?

Het overwinnen van klesha's is een pad van zelfonderzoek en transformatie. Er zijn verschillende yoga praktijken die je hierbij kunnen helpen, zoals:

 • Asana: Yogahoudingen helpen je om je lichaam te ontspannen en te aarden, waardoor je meer in contact komt met je ware aard.
 • Pranayama: Ademhalingstechnieken helpen je om je geest te kalmeren en je emoties te reguleren.
 • Meditatie: Meditatie helpt je om je te bevrijden van negatieve gedachtenpatronen en te cultiveren van een heldere geest.

Door een of meerdere van deze yoga beoefeningen te beoefenen, kun je de klesha's in je leven geleidelijk aan transformeren. Dit is een proces dat tijd en toewijding vergt, maar het is een reis die je enorm veel kan brengen in jouw dagelijkse leven! Met het gebruik van termen als evenwichtiger, creatief, en oplossing gericht denken, versterkte intuïtie, geluk, vrijheid en innerlijke vrede.

Verder lezen:

Geen opmerkingen: