dinsdag 21 mei 2013

Ve sjin toch maar niet, en E nmr’s om te mijden.

http://www.heinzgroen.nl/Foute-E-nummers.html gevaren van E nmr
http://www.heinzgroen.nl/Chinese-keuken-fout-.html   Gevaren van VeSjin mononatrium glutamaat
 http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3102                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

Vesjin is eenvoudig te vervangen door verse producten. Vrij glutamaat (het werkende deel van natriumglutamaat)  zit in  tomaten, gefermenteerde sojaproducten (sojasaus), oude kaas en gistextract. Een voorbeeld, in Oude kaas zit meer glutomaat dan jonge dit komt door de oude kaas langer ligt. Dit is een natuurlijk proces, maar als u tomaten langer bakt tot ze echt donker zijn en uiteenvallen dan komt er ook meer glutomaat vrij. De smaak wordt dan net als de oude kaas hartiger. Voor soepen en stampotten is dit heel bekend de volgende dag weer opgewarmt smaakt het lekkerder of beter.Ook een niet te verwaarlozen feit de kruiden en of specerijen geven meer hun smaak vrij.  Dus even wokken kan zonder kruiden, voor de rijke smaak is de truc het vegetarische bouillon blokje maar wel zonder E621 gaarne.

 In de horeca mag niet meer dan 10 gram per kg gebruikt worden, het is dus niet vrij te gebruiken.

Dierlijk, ook niet halal, alleen de glycerol kan ook uit hout gewonnen worden, maar het sijsteem hiervoor wordt als onzuiver beschouwt voor religieuzen met voedsel en alcohol restricties.
E485     Gelatine Hernoemd als E441. Gelatine staat er meestal ook  op de verpakking.
E441     Gelatine (Voorheen E485)
E 422
E 473
E 485
E 431
E 475
E 492
E 432
E 476
E 570 E
442 E
477 E
627 E
E470
E479b
E 631
E 471
E 482
E 640
E 472
E 483

maandag 20 mei 2013

koe yu luk maar dan vegetarisch, door Bhakta Pieter.

Recept De soja  marineren in de sojasaus en zout en een paar lepels suiker en five spices powder. Dit 30 minuten laten marineren, ikzelf houdt altijd een nacht van te voren aan, en vooral de soja goed droog deppen voor deze in de marinade gaat..

De soja na het marineren wentelen in bloem, even laten staan en de blokjes niet te klein nog een keer in het meel, dan blijft het goed zitten. Even in de wok met flink olie bakken, en apart houden dan blijft het lekker stevig, als u het goed doet krokant. Pas op de tafel de saus erover, maar dan warm, dan heeft u een Kanton special

Voor naar het saus recept klik hier.

Sweet an sour, Zoet zure ananas saus door bhakta Pieter

Deze zoet zure saus doet het prima op loempia's, salades, panir burgers,
  • Ingrediënten
  • 2 theelepels maïzena
  • 2 eetlepels water
  • Halve kleine ananas
  • 1 zure appel tot moes malen
  • 1 lepel citroensap
  • 1 eetlepel sojasaus
  • Plusminus anderhalve centimeter verse Gember.Echt pletten en stampen. (schil eraf
  • Halve theelepel Hing (vervanging van een teen knoflook)
  • 2 theelepels rietsuiker
  • 1/2 theelepel gedroogde rode peper groffe vlokken) ( heet biber bij een turkse winkel, u kan ook wat witte peper naar smaak nemen.
Aan de slag.
1
Snijd de ananas in stukken, dan in blokjes en bakken, Dan pas pureren, dan is de smaak anders, geen blik gebruiken, dat is een Chinees restaurant systeem veel goedkoper maar het lijkt wat smaak betreft niet op het origineel. Roer de maïzena in het water en zet het opzij. Doe de rest van de ingrediënten erbij  in de pan op matig hoog vuur en breng het aan de kook, onder goed roeren de suiker oplossen. Roer de opgeloste maizena erbij in de pan Het gas laag draaien en sudderen tot de saus dikker wordt, 3-5 minuten.
2
Haal de saus van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur voor het opdienen. De saus zal dikker worden tijdens het afkoelen.Als u wat ananas als blokjes heel houd heeft u een goede basis voor vegetarische koe lu yuk. Klik hier om naar de vegetarische koe lu yuk recept te gaan..




Sakh Bhatta roti met Besan. Sri Caitanya zijn favoriete Jagannatha prasadam in Europa.

  1. 0,4 liter melk, 100 gram bloem, 100 gram Besan, een aubergine, spinazie, koekenpan olie

  2. Doe de bloem en 100 gram Besan (kikkererwtenmeel) in een grote mengkom en giet er beetje bij beetje de melk bij terwijl je goed roert. Laten staan voor een halfuur met een doek erover.

  3. Een aubergine in plakken eerst snijden wat zout erop strooien en laten liggen.Een klein zakje spinazie (koeling) of een half pak diepvries spinazie dan eerst laten ontdooien en goed laten uitlekken. De zelfrijzende bloem of volkorenmeel dan kan er als vervanger van het bakmiddel een gepureerde appel door. De bedoeling is een dik beslag, dit is meer voor de Besan, met alleen bloem maakt u een deeg. Laten rusten, en geen klontjes! Dus goed mengen en kloppen.De aubergine droogdeppen in blokjes snijden en kort bakken, dan de spinazie erbij, zacht laten pruttelen. Nog geen kruiden bhakta Pieter? Nou nee daar wilde ik het eerst even met u over hebben. Voordat wij even snel de pannenkoeken of roti maken, daar kan u mee beginnen gelijk met de aubergine, op zijn Hindoestaans Bhatta. De kruiden het gemakkelijkste is een lepel massala erdoor en wat zout en klaar. We kunnen een citroen chutney van te voren maken, en die als bij de Mexicaanse taco of tortilla een streek over de pannenkoek doen voor wij die vullen. met het mengsel! Of een of 2 theelepels komijnzaad even roosteren en dan de vulling erbij in de pan, dat is al heel Indiaas. Maar peper en zout zijn al genoeg. Ik zal het niet te moeilijk maken, een halve theelepel gemberpoeder, of een centimeter verse gember wel stampen, de komijn een halve theelepel, en  (roosteren) 2 takjes koriander blad en wat citroensap bij het serveren.