dinsdag 21 mei 2013

Ve sjin toch maar niet, en E nmr’s om te mijden.

http://www.heinzgroen.nl/Foute-E-nummers.html gevaren van E nmr
http://www.heinzgroen.nl/Chinese-keuken-fout-.html   Gevaren van VeSjin mononatrium glutamaat
 http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3102                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

Vesjin is eenvoudig te vervangen door verse producten. Vrij glutamaat (het werkende deel van natriumglutamaat)  zit in  tomaten, gefermenteerde sojaproducten (sojasaus), oude kaas en gistextract. Een voorbeeld, in Oude kaas zit meer glutomaat dan jonge dit komt door de oude kaas langer ligt. Dit is een natuurlijk proces, maar als u tomaten langer bakt tot ze echt donker zijn en uiteenvallen dan komt er ook meer glutomaat vrij. De smaak wordt dan net als de oude kaas hartiger. Voor soepen en stampotten is dit heel bekend de volgende dag weer opgewarmt smaakt het lekkerder of beter.Ook een niet te verwaarlozen feit de kruiden en of specerijen geven meer hun smaak vrij.  Dus even wokken kan zonder kruiden, voor de rijke smaak is de truc het vegetarische bouillon blokje maar wel zonder E621 gaarne.

 In de horeca mag niet meer dan 10 gram per kg gebruikt worden, het is dus niet vrij te gebruiken.

Dierlijk, ook niet halal, alleen de glycerol kan ook uit hout gewonnen worden, maar het sijsteem hiervoor wordt als onzuiver beschouwt voor religieuzen met voedsel en alcohol restricties.
E485     Gelatine Hernoemd als E441. Gelatine staat er meestal ook  op de verpakking.
E441     Gelatine (Voorheen E485)
E 422
E 473
E 485
E 431
E 475
E 492
E 432
E 476
E 570 E
442 E
477 E
627 E
E470
E479b
E 631
E 471
E 482
E 640
E 472
E 483

Geen opmerkingen: