http://www.heinzgroen.nl/Foute-E-nummers.html gevaren van E nmr
http://www.heinzgroen.nl/Chinese-keuken-fout-.html Gevaren van VeSjin mononatrium glutamaat
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3102
Vesjin is eenvoudig te vervangen door verse producten. Vrij glutamaat (het werkende deel van natriumglutamaat) zit in tomaten, gefermenteerde sojaproducten (sojasaus), oude kaas en gistextract. Een voorbeeld, in Oude kaas zit meer glutomaat dan jonge dit komt door de oude kaas langer ligt. Dit is een natuurlijk proces, maar als u tomaten langer bakt tot ze echt donker zijn en uiteenvallen dan komt er ook meer glutomaat vrij. De smaak wordt dan net als de oude kaas hartiger. Voor soepen en stampotten is dit heel bekend de volgende dag weer opgewarmt smaakt het lekkerder of beter.Ook een niet te verwaarlozen feit de kruiden en of specerijen geven meer hun smaak vrij. Dus even wokken kan zonder kruiden, voor de rijke smaak is de truc het vegetarische bouillon blokje maar wel zonder E621 gaarne.
In de horeca mag niet meer dan 10 gram per kg gebruikt worden, het is dus niet vrij te gebruiken.
Dierlijk, ook niet halal, alleen de glycerol kan ook uit hout gewonnen worden, maar het sijsteem hiervoor wordt als onzuiver beschouwt voor religieuzen met voedsel en alcohol restricties.
E485 Gelatine Hernoemd als E441. Gelatine staat er meestal ook op de verpakking.
E441 Gelatine (Voorheen E485)
E 422
E 473
E 485
E 431
E 475
E 492
E 432
E 476
E 570 E
442 E
477 E
627 E
E470
E479b
E 631
E 471
E 482
E 640
E 472
E 483
Geen opmerkingen:
Een reactie posten