vrijdag 14 oktober 2016

Zuurdesem maken

Zuurdesem, een van de oudste methoden om brood of beter het deeg te laten rijzen. Je leest het zelfs in de bijbel de zure broodkoeken, vroeger was het brood net als een vloerbrood maar dat platter. Nu zuurdesem moet je starten met bloem en water, in een schone glazen pot het kan ook wel op een diep bord. Maar we houden het eenvoudig vandaag. Het glazen pot kan je makkelijk met een deksel los erop (door het gisten komt er druk op) kan oook met een plastic zakje, maar vroeger gebruikte men een licht vochtige doek. Wegen, afwegen is heel belangrijk bij zuurdesem maken. Ook heel belangrijk is de temperatuur in huis.Voor de duidelijkheid heb ik er een video bijgeplaatst!
Basis recept.
  • 50 gram bloem (volkoren) 
  • 100ml water 
Meng het door elkaar zet het in een donkere kast, dag 2 roer het weer door elkaar zo ook dag drie. Je moet luchtbelletjes van het gistingsproces gaan zien. Denk eraan dat het meer een Griekse dikke yoghurt structuur moet hebben! En bij de vierde dag een lepel water erbij dan moet   het zo ongeveer wel gaan bubbelen. De bedoeling is dat je een gedeelte door je brooddeeg, of pannenkoeken beslag doet. Je doet dan bij het restant van de zuurdesum weer een hoeveelheid bloem en water, 2 a 3 eetlepels met een gelijke hoeveelheid water erbij, dan gaat het sneller dan de eerste keer. Dan heb je een goede starter. En echt bij mij wordt het echt niet zuur, niet zo als het Duitse zuurdesembrood. Ik heb er een paar links bijgezet van sites waar foto's bijstaan en er een van een blogger die er roggemeel bij gebruikt! Meer naar de Duitse kant uit!

vrijdag 16 september 2016

Vegetarisch recept Gefrituurde courgette met yoghurt dip

Gefrituurde courgette met yoghurt dip, bijgerecht.
  • 2 a 3 courgettes
  • zout
  • 1 dl melk
  • 90 gram bloem (vcolkoren)
  • 300 cl yoghurt
  • 1 theelepel hing (2 tenen knoflook)
  • 4 el selderij gehakt
  • 2 el koffiemelk
  • frituur olie
  • citroensap
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el verse munt
Bereiding.

dinsdag 6 september 2016

De vraag van Jezus Christus aan zijn leerlingen was om zonder ophouden te bidden

Het getijdengebed kan teruggevoerd worden op het dagelijkse gebed dat in zwang was bij de joden. Het getijdengebed heeft vanaf de vroege christenen een ganse evolutie doorgemaakt, maar is vandaag nog steeds het officiële publieke gebed van de Rooms-katholieke Kerk kerk in antwoord op de vraag van Jezus Christus aan zijn leerlingen om zonder ophouden te bidden. Ook bij de andere christelijke kerken is het getijdengebed bewaard gebleven.
Het getijdengebed kan teruggevoerd worden op het dagelijkse gebed dat in zwang was bij de joden. Het getijdengebed heeft vanaf de vroege christenen een ganse evolutie doorgemaakt, maar is vandaag nog steeds het officiële publieke gebed van de Rooms-katholieke Kerk kerk in antwoord op de vraag van Jezus Christus aan zijn leerlingen om zonder ophouden te bidden. Ook bij de andere christelijke kerken is het getijdengebed bewaard gebleven. In de Bhagavad gita staat vertaald denk 24 uur aan mij,                                                                                                                                                    tasmāt sarveṣu kāleṣu

mām anusmara yudhya ca
mayy arpita-mano-buddhir
mām evaiṣyasy asaṁśayaḥ

zondag 4 september 2016

Scones met kokosroom wel lekker maar...vegetarische recepten

 Een wat ouder recept van deze blog die ik weer eens in het licht brengt. Het is geen eenvoudig recept maar, als je het gaat maken lik je er spreekwoordelijk gesproken je vingers er van af.en compleet vegetarisch!Veels succes, en bon appeti
door naar het recept, klik op de link
http://bhaktamagazijn.blogspot.nl/2013/12/recept-scones-met-kokosroom.html

23