zaterdag 5 oktober 2013

Recept Thaise pindasaus

  • 100ml  ongezoet appelsap
  • Geroosterd sesam zaad
  • tamari
  • Een halve peper, of Cayene, halve theelepel want deze saus is in origine heel heet)
  • pindakaas
  • Hing (2 tenen knoflook is halve theelepel hing)
  • 2 centimeter gember
  • rietsuiker (kan u weglaten)
  • Kokosnoot melk (blik) of water.
  • Mijn basis saus.   Ikzelf meet de pindakaas niet af, ik neem een paar lepels, doe er een theelepel gemberpoeder bij, vaker vers een a 2 centimeter  de bruine schil eraf en stampen met een vijzel. , een scheut zoete sojasaus, en een a twee eetlepels kerrie, de peper doe ik er op het laats aan toevoegen, dan wordt deze minder scherp maar proeft men wel meer de smaak van het gerecht, met peper in plaats van andersom. Basis bij mij in de keuken is melk gebruiken voor de pindasaus. voor de meer exotische pindasauzen gebruikt ik een blok santen, ook voor voor bovenstaande Thaise, een achtste blok eerst in water oplossen, (koken dus). Het is goedkoper dan blik en heeft meer smaak, om echt de smaak te krijgen hoe men deze Thaise pindasaus maakt moet u verse kokos gebruiken. Plus het vruchtvlees, fijn gehakt. De Tamarinde is wat zurig, en die blijft lang goed. Dus een lepel is genoeg.

donderdag 3 oktober 2013

Brooddeeg over? Appel brood maken.

Ik maak vaak teveel brooddeeg aan, ik ga uit van een brood van 800 gram. En ik vergeet dan vaak dat het water en gist, plus de extra beker havermout voor de extra zemelen plus het gebroken lijnzaad ook meeweegt. Houdt 2 a 3 ons apart en rol het uit snijdt het in repen, neem een lepel of twee suiker plus halve lepel kaneel en 2  appelen, u kunt nu de appelen met suiker kaneel mengsel mengen, of volg het recept verder. Neem een pasteivorm of van boterkoek, en vet deze in. Plak een reep tegen de zijkent en duw hier schijfjes appel tegenaan. en dan weer deeg, en plakjes appel probeer ze in de vorm van een schijfje sinasoppel te houden en zo blijft u afwisselen houdt het creatief de oven al voorverwarmd op 220 graden, de kaneel met de suiker erdoor gemengt erover heen strooien, dan blijft de appel frisser van smaak.. U kan er kleine stukjes boter er bij opleggen, maar dan meer suiker en kaneel gebruiken. En dan 20 minuten in de oven. Schrijf mij gerust hoe u het vond smaken, ik zelf gebruik een lepel rietsuiker ervoor. Om het niet te zoet te maken dan is het meer brood.En met de extra kaneel en rietsuiker is het appel kaneel brood heerlijk maar, we moeten aan de lijn blijven denken, met al die offeringen aan Vishnu

Hari Haribol Ohm shanti Harih vrede en liefde op uw levensweg Bhakta Piet(er)

Recept, Volkoren wraps

  • ingriedenten
  • 75 gram volkorenmeel
  • olijfolie of boter
  • water
  • zout

Bereiding

Meng het meel plus een scheutje olie of een lepel boter, doe er lepel voor lepel water bij! u moet een deeg kneden dat niet meer plakt, doe ook wat meel op het werkblad. En kneed het daar op door, meestal laat het deegmengsel al los van de zijkanten van de kom of bak.En dan nog even dooorkneden op de aanrecht Dan afgedekt een uur laten staan, en hiervan twee balllen maken die u dun gaat uitrollen. Vandaar het meel op het werkoppervlak dan de koekenpan met een beetje olie heet maken en de wraps bakkken tot ze bruine vlekken krijgen.

dinsdag 1 oktober 2013

Geen uien en toch de look smaak en geur, Look zonder Look.

Look zonder look, is een plant die groeit bijna overal in Europa als u de bladeren kneust of wrijft, komt er een knoflook achtige geur vrij.  U kan hem goed in de keuken gebruiken, deze plant viel mij op omdat look zonder look geen familie is van de ui, of knoflook maar een kruisbloemige.
look zonder look
De plant valt onder de Brassicaceae.
Waaronder de kolen, zoals de witte en rode, maar ook radijs meer info over deze plant in het Nederlands op Wikipedia

De plant heeft ook helende stoffen in zich. maar dan moet er een thee van gezet worden, maar dat is een hele klus, ook voor compressen  op wonden