woensdag 20 april 2016

Garam masala naar een Bengaals recept.

Bengali garam masala

Ingrediënten:

1 theelepel kruidnagel
gemalen
1 theelepel komijn zaden - gemalen
3 theelepels Kardamom zaden - gemalen
3 theelepels kaneel
gemalen

Je kan de komijn zaden eerst even licht roosteren, maar dan blijft het minder lang goed, En de hoeveelheid die ik hier hebt gebruik is niet echt groot voor de Indiase of Bengaalse keuken. Mengsel in een goed afgesloten bij voorkeur glazen pot bewaren

Bengali pancha phoron kruidenmix

Bengali pancha phoron het is een specifiek Bengaals recept, r om heel eenvoudig een soort masala te maken , als je deze kruidenmix voorbereid hoef je niet steeds van die kleine hoeveelheden af te wegen
(In een glazen pot afgesloten bewaren, dan blijft de mix drie a vier maanden goed.)

 Ingrediënten:

1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel zaden van de venkel
1 eetlepel zwarte mosterdzaadjes
1 eetlepel Nigella zaden (ui zwarte zaden)
1 eetlepel fenegriek zaden
Bengali mix Meng alle specerijen bij elkaar. Het wordt  gebruikt om peulvruchten en vegetarische groentegerechten op smaak te brengen. 

woensdag 23 maart 2016

Vegetarisch recept: Spruiten pesto!

Een zak spruiten a 750 gram
0.1 liter olijfolie (of roomboter, ghee)
1 el masala of kerrie
2 ons parmezaan
100 gram pijnboompitten
zout en peper naar smaak
De spruiten wassen en schoonmaken. Insnijden in het stronkje aan de onderzijde in plusminus 20 minuten gaarkoken. De pijnboompitten (zaden) licht roosteren. De gekookte gare spruiten voor 90% pureren laat een handvol heel en apart zo ook een deel van de pijnboompitten als topping. Pureer de spruiten met de olie (of gesmolten boter of ghee) wel geleidelijk toevoegen zodat het niet te dun wordt! Dan de Parmezaanse erdoor. Dan kunnen de pijnboom pitten er meteen mee doorheen de overgebleven spruiten kort voor wat meer structuur erbij, alleen even kort mee door de blender! Dat geeft meer bite of structuur, het mag geen pap worden lekker op geroosterd brood. Of als een roti met aardappels maar dan gebakken. Heerlijk en dan meteen offreren #bhakta #bhaktapiet(er)
Spruiten pesto
fotocredits .freeimages.com

maandag 14 maart 2016

Courgette frites met paneer

Courgette frites met paneer meel. Courgette is lekker veelzijdig, ik heb een oven recept ervan gevonden. Courgette met een laagje paneer met kaas. en dit recept is vegetarisch door het ei te vervangen door een papje van maizena, wat ervoor zorgt dat de paneer of broodkruim aan de courgette blijft plakken. Vooraf al dat je het maizena papje niet te dik moet maken omdat dit het ei vervangt! Ik gebruik zelf alleen vegetarisch gestremde kaas. En deze is bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt echt net zo voordelig als de kaas met dierlijk stremsel.
Ingrediënten .
1 a 2 el maizena 50 a honderd gram kaas
1 grote courgette (of 2 kleine).
50 gram bloem
50 gram broodkruim of paneermeel
zout naar smaak
1 theelepel pizza kruiden
1 theelepel paprika poeder
1 theelepel witte peper

Bereiding.

Doe de bloem in een zak. Verwarm de oven voor op 220 Celsius. Meng de maizena met wat water op een bord, moet wat plakkerig aan blijven voelen. de courgettes, wassen door midden snijden over de lengte, dan in plakken van ongeveer een centimeter. En dan als frites verder, de courgette in de zak dan flink schudden tot alles onder de bloem zit. Doe de paneer broodkruim op een bord met het zout er doorheen plus wat peper en de kruiden  . En vergeet de geraspte kaas niet, haal de courgette bedekt met de bloem eerst door het maïzena papje heen. En dan door het paneer mengsel.Daarna op het ovenpapier op een bakblik (dat scheelt weer schoonmaken). En dan de oven in voor ongeveer 20 minuten tot de paneer licht bruin wordt. Het voordeel van dit recept is dat je geen olie gebruikt. de kaas is vaak al vet genoeg. je kan ook, indien te vinden een vegetarisch gestremde Parmezaanse kaas gebruiken. Als saus kan je kwark nemen met wat peper erdoor plus wat selderij.                              Piet(er)