dinsdag 8 maart 2011

Welke kruiden bij welke Groenten

Welke kruiden bij welke Groenten! Een korte opsomming die je daarbij op weg helpt. Er zijn altijd meer combinaties mogelijk! Maar deze passen in gepaste hoeveelheid er goed bij.
Aardappelen, Basilicum,koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij.
Andijvie citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij.
Asperges; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat.
Aubergines; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
Bieten; Bonenkruid, dille, dragon,kervel, koriander, kruidnagelen, marjolein, mosterd, peper, salie, selderij, tijm.
Bloemkool; Dragon, foelie, kerrie, koriander, kummel, marjolein, mosterd, nootmuskaat, peterselie, rozemarijn.
Boerenkool; marjolein, mosterd, nootmuskaat.
Bonen; Basilicum, bonekruid, dille, dragon, foelie, kerrie, Basilicum, Oregano, kruidnagelen, maggi, marjolein, nootmuskaat, paprika, peper, rozemarijn, tijm.
Broccoli; Dragon, foelie, koriander, nootmuskaat, kummel. 
Chinese kool; Basilicum, dille, foelie, koriander, kruidnagelen, kruizemunt, marjolein, mosterd, peper, rozemarijn, selderij.
Courgettes; Basilicum, dille, kerrie, kervel, marjolein, paprika, peper, peterselie, rozemarijn, salie, selderij.
Doperwten Basilicum, kervel, kruizemunt, marjolein, peterselie, rozemarijn, bonekruid.
Koriander, dille, munt.
Kapucijners Basilicum, bonenkruid, dille, dragon, mosterd zaad, peper, rozemarijn, tijm.
Komkommer, bonenkruid, borage, citroenmelisse, dragon, kervel, dille, kummel, mosterdzaad, paprika, selderij, venkel, rozemarijn.
Koolrabi, dille, kerrie, kummel, marjolein, mosterdzaad, nootmuskaat, peterselie, rozemarijn, selderij. 
Peulen Basilicum, bonenkruid, dille, foelie, kervel, marjolein, mosterdzaad, peterselie, rozemarijn, salie, selderij, tijm.
Raapstelen Peper, selderij.
Rode kool Basilicum, kaneel, koriander, kruidnagelen, jeneverbessen, laurier, marjolein, munt, tijm.
Savoye kool Dille, kerrie, kruizemunt, marjolein, mosterdzaad, peper, nootmuskaat, kerrie, massala.
Selderij Marjolein, salie, venkel.
Sla Basilicum,citroenkruid, citroenmelisse, kervel, tijm, peterselie, rozemarijn, dille, dragon, selderij.
Slabonen Basilicum, bonenkruid.
Spinazie, kervel, laurier, basilicum, dragon, koriander, marjolein, munt, nootmuskaat, rozemarijn, salie, selderij.
Spruitjes Salie, nootmuskaat, peterselie, citroenmelisse, marjolein, peper, kruizemunt.
Tomaten Basilicum, bonenkruid, borage, dille, dragon, kervel, koriander, maggi (Lavas), marjolein, peper, peterselie, salie, selderij, venkel.
Tuinbonen Basilicum, bonenkruid, kerrie, mosterdzaad.
Uien Koriander, marjolein, salie.
Witlof Basilicum, dragon, marjolein,koriander, peterselie, citroenmelisse, peper, selderij.
Wortelen Peterselie, bonenkruid, kervel, koriander, kummel, maggi, marjolein, selderij, tijm, venkel,salie, munt.

Pieters sate vega schijven op cous cous basis.

Wat gaat erin en doorheen
200 g kleine, ongezouten pinda's (of pindakaas)
100 g cashewnoten
2 tl grof theezout
1 grote stengel bleekselderij
250 g couscous
100 g bloem
verse peterselie, een handvol
100 g belegen kaas of cheddar (Hollandse veeg kaas zeer goedkoop bij Arabische winkels 500 gram  a 3,65 a 3.95)
olie of boter
10 grote zachte broodjes of één Turks brood
halve krop sla
2 tomaten
ketchup, mosterd (zonder azijn), soyamayonaise
Bereiding
Voor 8 tot 10 burger van ongeveer 8 cm doorsnede. 30 minuten. Leg de pinda's en de cashewnoten op een bakplaat en laat ze gedurende 10 minuten warm worden in de oven. Schep ze samen met het zout in een keukenmachine en laat die net zolang mengen totdat een smeuïge pasta ontstaat. Als je geen keukenmachine hebt kun je ook gewoon stampen of malen. Snijd de grote bleekselderij in tweeën. Maak van de ene helft ringen: die kun je straks op de burgers doen. De andere helft snijd je in stukjes - niet te klein, want het geeft de burger wat structuur. Bak deze bleekselderijringen in wat boter of olie op een laag vuur, zodat ze lekker zacht worden. Maak de couscous in een grote, platte schaal. Tien minuten laten staan. Meng de verse noten pasta, de selderij, de bloem, en de fijngehakte peterselie voorzichtig door de couscous in de schaal. Als je voor een grote groep mensen burgers gaat maken en je wilt dat snel doen, dan kun je er ook iets meer bloem en eventueel wat yoghurt er doorheen roeren om ze wat steviger te maken. Snijd de kaas in plakjes met een kaasschaaf. Maak de burgers ongeveer 8 cm groot. Als je er 8 maakt, zijn het redelijke Vega burgers (maar dan geen kaas). Druk de schijven met je volle hand stevig aan. Bak de burgers enkele minuten goudbruin op een matig vuur. Draai ze om en leg op de al gebakken zijde wat kaas. Serveer de burgers op de broodjes met een flink blad sla, dun gesneden tomaat en de bleekselderijringen. En je kunt ze natuurlijk op smaak brengen met ketchup-mosterd-en-mayonaise.       
Tip. Doe hier wat bladspinazie op als vervanging van de kaas op de al gebakken zijde bij het omdraaien, eventueel nog even onder gril. Ikzelf prefereer alleen wat zout door of in dit geval op de spinazie. Maar wat gehaktkruiden zonder smaakversterkers geeft ook een aparte smaak, misschien door het tikje nootmuskaat. Een wetenswaardigheid nootmuskaat valt onder de kruiden van de Goden, het is een drug of narcoticum. (Heel zwak beïnvloedt het de hersens zoals chocolade.)
Zie ook de andere Vega en vegetarische schijven en ballen

woensdag 9 februari 2011

Nieuws, gadhimai mela een kort artikel door Pieter Franciscus

De gadhimai mela die verboden is uit te voeren in India is in Bariyapur Nepal een bedevaart oord hiervoor geworden. Vanuit heel India en het buitenland gaat men om de vijf jaar naar deze dagen. Er is zelfs een groot vriescel complex gebouwd voor het vlees van de puja, offeringen op te slaan. De ceremonie op zich is niet echt heel oud. Een man die ziek was deed een offerande van runderen aan kali en werd beter heden ten dagen doet men dit om dat feit nog.Een Nepalese versie van deze geschiedenis staat ook op deze blog.
Links naar meer artikelen over dit onderwerp.
Een goed commentaar over dit festival door een Nepalees
Wij hebben een vreemde traditie dieren doden in de naam van God. Mijn gedachte hierover is meer dat dit een excuus is om vlees te eten dan voor het vereren.
 Link naar het originele artikel
Uit de Guardian
Chandan Dev Chaudhary, een Hindoe priester, vertelde dat hij geplezierd was met de hoge opkomst voor het festival, en stond erop dat het festival (religieuze offer ceremonie) moest blijven voortbestaan. "De godin heeft bloed nodig" vertelde hij, en de wensen van de offeraar worden vervuld.
Link naar het originele artikel