zondag 22 juni 2014

Wanneer de Heer daarom zegt. Bhagavad-gītā 8.6

Wanneer de Heer daarom zegt dat degene die op het moment van de dood aan Hem denkt als Brahman of Paramātmā of als de Persoonlijkheid Gods, zeker in de spirituele hemel zal binnengaan, dan bestaat daarover geen twijfel. Hieraan kan gewoon niet worden getwijfeld.
De Bhagavad-gītā (8.6) legt ook het algemene principe uit dat het mogelijk maakt het spirituele koninkrijk binnen te gaan door eenvoudig aan de Allerhoogste te denken op het moment van de dood:
yaṁ yaṁ vāpi smaran bhāvaṁ, tyajaty ante kalevaram
taṁ tam evaiti kaunteya, sadā tad-bhāva-bhāvitaḥ
‘Welke zijnstoestand iemand ook in gedachten heeft wanneer hij zijn lichaam opgeeft, o zoon van Kuntī, die toestand zal hij in zijn volgend leven zeker bereiken.’


vrijdag 20 juni 2014

Zelf zalf maken.Goudsbloem (Calendula)

Bereiding:
#365 Een kop, of beker Goudsbloemen 2 gelijke hoeveelheden,  kokosvet of vaseline. Breng dit al roerend net niet aan de kook en voeg de Calendula toe, laat dit nog 20 a  30 minuten op laag vuur opstaan. Haal wel de groene delen van de Goudsbloemen af voor ze in de  pan gaan. Dan een nacht laten staan, wel afgedekt. De volgende dag opwarmen en zeven dan in potjes, dan zeef je het geheel door een doek of zeef, de zeef is gemakkelijker schoon te maken, door deze warm te maken. Gods EHBO kistje uit de schepping

Goudsbloem (Calendula)

Is een geslacht van twaalf tot twintig soorten eenjarige of overblijvende, groenblijvende kruidachtige planten uit de composietenfamilie (Compositae oftewel Asteraceae). Ze komen van nature voor van het Middellands Zeegebied tot Iran.
De bladeren van deze planten zijn 5-18 cm lang, ongedeeld, en vaak ruw behaard. De kleur van de bloemhoofdjes varieert van lichtgeel tot diep oranje. Ze hebben een doorsnee van 3-7 cm, en hebben zowel buisbloemen als lintbloemen. De bladen en kroonbladen van Calendula officinalis zijn eetbaar. De bladen kunnen zoet zijn, maar meestal zijn ze bitter, reden waarom ze meestal in salades gebruikt worden.
Men beschouwt een zalf van deze planten als geneeskrachtig voor de huid. De toepassing zou vrij breed zijn en variëren van (lichte) brandwonden tot acne. Het kan in- of uitwendig gebruikt worden voor gemakkelijk geïnfecteerde huidwonden - het heeft anti-bacteriële eigenschappen. bron: Wikipedia en mijzelf bhakta Piet(er)



donderdag 19 juni 2014

spreuk van de dag

"Wie alles voor gemakkelijk houdt,

zal veel moeilijkheden hebben."

- Lao-Tse -

donderdag 12 juni 2014

Voor het eten

Laten we eerst even stil staan bij ons eigen werk, en van degene die ons het voedsel gebracht hebben. Ten tweede laten wij trachten bewust te worden van de kwaliteit van onze daden als wij dit maal in ontvangst nemen. Ten derde, we tonen onze waardering over dit voedsel dat bijdraagt ons lichaam en geest gezond te houden. Ten vierde, de kern hiervan is de aandacht die wij hieraan geven, dezelfde aandacht, die ons ook helpt hebzucht, en woede, illusie om te zetten. Als laatste om met onze praktijk door te kunnen gaan, nemen wij dit offer aan.

Dit zijn gebeden,en als je deze uit het Sanskriet of Pali vertaald zijn ze heel anders. Er kwam een gedachte bij mij op, wie kan er nog zonder fornuis voedsel bereiden, of een vuur maken. Zelf groenten telen? Kali yuga, of tamasah?