donderdag 29 mei 2014

Omlaagkijkende Hond, hatha yoga asana

Adho mukha svanasana

Omlaagkijkende Hond
Adho Mukha Svanasana

Adho Mukha Svanasana (Sanskriet voor omlaagkijkende hond) is een veel voorkomende houding of asana. De Omlaagkijkende Hond maakt deel uit van de Zonnegroet.  Sanskrit. adho omlaag, mukha gezicht, svana hond, asana, (letterlijk: 'zit')

Beschrijving

De Omlaag kijkende Hond begint met het knielen op de handen en knieën. De handen staan onder de schouders en de vingers zijn gespreid. De knieën staan onder de heupen en iets uit elkaar. De rug is recht en ontspannen.

Haal diep adem en duw de heupen omhoog. De benen en de armen zijn recht, de schouders breed en ontspannen. De hielen bewegen zich naar de grond. Handen en voeten blijven op heupwijdte van elkaar af. Wanneer de dijen erg strak of gespannen zijn, moeten de knieën gebogen worden, zodat de rug volledig kan gestrekt worden. Het strekken of lang maken van de rug gaat dus voor het strekken van de knieën.                                                           Om zich in deze positie prettig te voelen, moeten de heupen goed naar boven worden geduwd. De ademhaling is diep en langzaam, zodat de borst zich volledig kan uitzetten.     Het lichaam vormt een omgekeerde V en het hoofd is lager dan de heupen. Deze houding 5 ademhalingen volhouden.Na een paar keer regelmatig oefenen gaat dot echt zonder enige moeite.En  dan kan u proberen het hoofd ook op de grond te zetten zonder de schouders te forceren, of te rekken!

bronnen Maharishi Mahesh yogi, Sivananda swami, wikipedia

Geen opmerkingen: